Hlavní navigace

Názor k článku Pracovali jsme i na Štědrý den, ale stejně jsme za blbce. Vývojáři popisují pozadí vzniku systému přihlášek na střední školy od XIT - Souhlas. Většinou státní zakázky vyhrávají velké technologické firmy...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 2. 2024 20:08

    XIT

    Souhlas. Většinou státní zakázky vyhrávají velké technologické firmy a není to levné, ale často mají opodstatněné náklady. Každý nový ministr prohlásí, že to převezme inhouse, že na tom IT přece není nic složitého, a že to bude výrazně levnější. Nakonec to končí špatně, protože na ministerstvu nedokáží najmout, zaškolit, řídit a zaplatit vlastní kvalifikované IT pracovníky a zajistit jejich zastupitelnost. Nedokáží řídit projekty, definovat zadání a ani zajistit dlouhodobou podporu systému (SLA= smlouvu mezi poskytovatelem a uživatelem služby). Po změně vlády se často mění obsazení IT zaměstnanců, chybí kontinuita.
    Podstatné je, jak je systém dokumentován a zda vůbec byla provedena nějaká analýza. Nestačí, že to má v hlavě Mirek, neboj jeho syn, nebo nějaký slovenský programátor. Ke zdrojovému kodu musí být podrobná analýza a dokumentace, jinak bývá pro následující přebírající programátory nesrozumitelné a často je pro ně jednodušší začít znovu.
    Podstatná je ZODPOVĚDNOST, SMLOUVA(SLA) a PENALIZACE v případě nefunkčnosti systému. Pokud např. bude systém vypadávat, nebo chybně rozřadí studenty, ... potom vznikne velká škoda, kterou někdo musí zaplatit.
    Jelikož celý projekt řídí Mirek, slovenské programátory najal a řídí také Mirek, takže externí firma za nic neručí a plná ZODPOVĚDNOST za zadání, provozní chyby, chyby algoritmů jsou jen na Ministerstvu školství !

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).