Hlavní navigace

Pokud bude Tomio Okamura kandidovat do Senátu, nesmí na Novu ani ČT

11. 1. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Autor: 115393
11. 1. 2012

Ve zpravodajství televize NovaČeské televize se nebude moci v roli odborníka na cestovní ruch objevovat Tomio Okamura, pokud potvrdí kandidaturu v podzimních volbách do Senátu. Serveru DigiZone.cz to potvrdil ředitel zpravodajství a publicistiky Novy Martin Ondráček, podle něhož by to odporovalo kodexu zpravodajství Novy. Obdobně se vyjádřila i mluvčí ČT Michaela Fričová. Okamura v úterý rezignoval na funkci mluvčího Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA). Nahradila jej Kateřina Petříčková.

K TÉMATU: Tomio Okamura bude mít vlastní pořad na televizi Barrandov

Nova má předvolební a volební kodex ve zpravodajství a přesně tohle se tam řeší. Jinými slovy, pokud ten člověk bude skutečně kandidovat, nemůže se dál objevovat na obrazovce jako „odborník“ a vyjadřovat se k obecnostem. Jeho výskyt na obrazovce je v předvolebním období dál možný jen v případě, že se spolu s ním objeví další relevantní kandidáti ze stejného volebního obvodu, řekl šéf zpravodajství Novy Ondráček.

KOMENTÁŘ: Tomio senátor Okamura

V případě potvrzení kandidatury Tomia Okamury bychom zrevidovali jeho účinkování v pořadech České televize a tak jako před každými volbami důsledně dbali na vyváženou prezentaci všech platných kandidátů, sdělila mluvčí ČT Michaela Fričová. Podle mých informací účinkoval Tomio Okamura v projektu Den D, který už skončil, nyní se například krátce objeví v pořadu Hoby naší doby v neděli 15. ledna (ČT 1 ve 14:15), dodala.

MMF24

Naopak na televizi Barrandov bude mít Okamura od 30. ledna vlastní publicistický pořad Dobrý večer, Česko!, v němž bude každý všední den od 19:55 zpovídat známé osobnosti. V moderování se bude střídat s Martinou Kociánovou, která dříve uváděla hlavní zpravodajskou relaci na Primě. Barrandov podle programového ředitele Janise Sidovského úvahy Tomia Okamury o kandidatuře do Senátu neřeší, protože zatím nejde o oficiální oznámení.

Zatím je to ve hvězdách, odpověděl Tomio Okamura na dotaz serveru DigiZone.cz, jak se zachová v případě, že bude skutečně kandidovat do Senátu. Podle Sidovského by ale televize musela nějak zareagovat, aby neporušila zákon. Okamura zpravodajskému serveru iDnes.cz potvrdil, že vážně uvažuje o kandidatuře do Senátu ve Zlínském kraji, odkud pochází jeho matka. Dokonce jednal s lidovci o tom, že by kandidoval za ně. KDU-ČSL ale na Zlínsku postaví vlastního kandidáta Ludvíka Hovorku, bývalého lidoveckého poslance.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).