Hlavní navigace

Názor k článku Pirátům se nelíbí, že by se televizní poplatky měly týkat také internetu od A. S. Pergill - 1. Ten azbest není zdaleka tak nebezpečný, jak...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 7. 2024 16:57

    A. S. Pergill

    1. Ten azbest není zdaleka tak nebezpečný, jak se tvrdilo. Byly to čistě účelové práce, zaplacené výrobci konkurenčních izolačních materiálů, které mu nemohly konkurovat současně kvalitou i cenou. Ostatně, když byla potřeba dostat na trh Aspartam, tak se "najednou" objevila studie, podle které cukerín vyvolal rakovinu u potkanů. Pak byla sice stažena, ale výsledku bylo dosaženo.
    Osobně jsem přesvědčen, že "dvojčata" by útoku letadly nespadly, pokud by v nich byl azbest (jako izolant konstrukce) až nahoru a ne jen asi do 10. patra.
    2. Máme ve sklepě základní rozvod ústředního topení ve trubkách izolovaných azbestem, kapotovaných jakousi nátěrem sycenou lepenkou.
    3. V některých moderních budovách s ekologickou vnitřní cirkulací vzduchu se kumuluje radon, který je rozhodně podstatně nebezpečnější. Jinde zase mají zaplesnivělé klimatizace, takže po jejich zapnutí lidi padnou (možná bych ještě našel reprint práce, popisující to v Kanadě, ale asi bych ho po trojím stěhování hledal setsakramentsky dlouho). A ta konzultovaná práce z architektury konstatovala, že jsou sídliště, kde ve všech rohových místnostech, vč. rohu fasáda/střecha, je černá plíseň. A je prokázáno, že některé druhy z této skupiny blokují pohyb řasinkového epitelu, takže pobyt v takové místnosti je ekvivalentní vykouření několika cigaret denně.
    4. Když ten eternit na té střeše necháte, tak bude zátěž azbestem podstatně nižší, než když se střešní krytina bude měnit. Protože právě při té manipulaci se uvolní mraky azbestových vláken.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).