Hlavní navigace

Názor k článku Pirátům se nelíbí, že by se televizní poplatky měly týkat také internetu od A. S. Pergill - Ano, architekti jsou dost nepoučitelní, alespoň někteří. Znáte...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 7. 2024 18:35

    A. S. Pergill

    Ano, architekti jsou dost nepoučitelní, alespoň někteří. Znáte termín "sick house syndrom"? Taky jedna z bolestí moderní architektury.
    Bydlím v domě dostavěném v roce 1936, rozhodně kvalitnějším, než většina moderní architektury. Alespoň z hlediska komfortu bydlení. Tč. píši z chalupy starší než sto let. A platí pro ni v podstatě to samé. V supermoderní budově na pracovišti jsem měl v pracovně v létě 40 stupňů +, za současných veder mám doma i na chalupě cca 22. A v zimě chodily spolupracovnice ve vedlejší cimře v kozačkách a zimnících i poté, co jim přidělali topné těleso navíc. Já vystačil se svetrem a papučemi s teplými ponožkami.

    Zemljanky jsem nikdy nedoporučoval, naopak je beru jako ukázku toho, že řada "moderních průmyslových škodlivin" působila už tehdy na lidi v nich žijící (hlavně produkty nedokonalého spalování a suché destilace různé organiky). Takže nelze brát jejich život jako prostý moderních chemických rizik.
    Ovšem průměrné dožití lidí žijících v těchto obydlích (šlo o polozemnice, což je něco trochu odlišného od klasické zemljanky) bylo něco přes 30 let. Doporučuji třeba monografii pana Nekudy o Mstěnicích, které byly vypáleny a obyvatelé pobiti a naházeni do hromadného hrobu, takže byla možná antropologická analýza jejich pozůstatků (vč věkové struktury).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).