Hlavní navigace

Optibox Alligator: combo přijímač DVB-T/-S/-S2 s externím nahráváním na HDD

27. 1. 2010
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Autor: 118483
Satelitní přijímače, které umí zpracovávat signály i v MPEG-4, rychle začínají vítězit nad přijímači s tunery MPEG-2. Na satelitu rychle přibývá stanic v HD rozlišení a nabídka programů je také několikanásobně vyšší. Cenový rozdíl HD přijímačů již není tak velký, tak proč si nedopřát k velkému zobrazovači kvalitní zdroj signálu? Tento linuxový přijímač to umí dobře, navíc ještě disponuje tunerem pro terestrický příjem a podporuje záznam na externí disk přes eSATA rozhraní. Z disku můžete také přehrávat MP3 a prohlížet si JPEG fotografie.

Přední panel

Na předním panelu, který je velice podobný předchozím modelům, nalezneme v levé části v kruhovém provedení pět tlačítek, se kterými se dostaneme do menu přijímače a pomocí šipek pak k dalším funkcím. Dále 12 místný VFD (Vacuum Fluorescent Display) zelený displej s regulací jasu, který znázorňuje v režinu Standby hodiny, při provozu momentální navolenou funkci (např. aktuální informace o kanálu, přičemž ty delší na displeji rotují), času a různá upozornění. V pravé části předního panelu jsou dvě menší kruhová tlačítka. Horní má funkci POWER (zapnutí přijímače – svítí zeleně, vypnutí přijímače – svítí červeně) a dolní EXIT (návrat z menu).

Optibox Alligator - přední panel

Úplně vpravo se nachází výklopná dvířka, která skrývají jeden port USB 2.0, dva sloty pro CI moduly a dva pro čtečky karet CONAX (s alternativním software mohou být čtečky univerzální).

Optibox Alligator - sloty

Zadní panel

Zadní panel odleva disponuje F konektorem pro vstup ze satelitního LNB a F konektorem pro výstup na další satelitní přijímač. Následuje vstup terrestrické antény a pod ním výstup pro připojení TV. Dále dvojice konektorů SCART TV/VCR. Trojice cinch pro připojení TV RCA a trojice cinch YPbPr. Pro připojení LCD televizoru nebo plazmy použijeme HDMI výstup. Dále konektor pro optický audio výstup SPDIF Dolby Digital 5.1, eSata port pro připojení externího HDD, Ethernet port (podpora NewCamD protokolu!) automatické i manuální vyhledávání. USB port, RS232 pro upgrade softwaru. Pevně zabudovaný síťový kabel a kolébkový síťový vypínač. Napájení 100 – 240V, 50–60Hz, maximální spotřeba 35W.

Optibox Alligator - zadní panel

Dálkové ovládání

Dodávaný dálkový ovladač v černostříbrném provedení je klasické velikosti. Je napájen dvěma AAA bateriemi. Navíc je univerzální, takže je po naprogramování vhodný i pro ovládání většiny značek televizorů. Kódy pro programování jsou uvedeny v cizojazyčné příručce dodávané s přijímačem. Tlačítka jsou dobře ovladatelná. Stav baterie je indikován při každém zmáčknutí jakéhokoliv tlačítka rozsvícením červené diody pod tlačítkem STB.

Optibox Alligator - DO

Instalace

Po připojení antén na pozemní a satelitní příjem a připojení televizního přijímače do požadovaných portů zapneme Optibox na zadním panelu kolébkovým vypínačem. Poté již můžete po zmáčknutí tlačítka MENU na dálkovém ovládání začít nastavovat základní požadované hodnoty příjmu.

Optibox Alligator - menu

Na screenshotu vidíte všechna základní menu přijímače.

První položka menu obsahuje Kanálový manager. Tam můžeme upravovat název programu, nastavit nebo zrušit favoritní programy, zamknout je a odemknout. Dále schovat kanál, přesunout, nebo smazat či upravit PID. V položce Nastavit nebo zrušit můžeme ve Favoritním seznamu řadit kanály podle příslušného žánru (zprávy, sport, hudba, dětské atd).

Optibox Alligator - tunery

Druhá položka menu obsahuje všechna nastavení, která potřebujeme při instalaci antény, ladění, nebo motoru. Při ladění satelitních kanálů máme na výběr tyto možnosti: automatické hledání, pokročilé hledání, náhodné hledání nebo rychlé hledání. V ladění terrestrických kanálů může ladění proběhnout zcela automaticky, kdy budou prohlédnuta všechna pásma, nebo vybereme pouze kmitočty, které chceme naladit.

Optibox Alligator - antena a motor

Třetí položka menu je Nastavení systému. Tam nastavíme OSD, parametry obrazu, času, barev nebo rodičovský zámek, jazyk, jazyk zvuku, titulků, čas zobrazení okna, průhlednost. Dále můžeme nastavit obrázek, který bude na pozadí menu na obrazovce.

Optibox Alligator - menu a záznam

Čtvrtá položka menu CAS obsahuje položku Podmíněný přístup. Tam najdeme seznam použitých karet a CI modulů a podrobnosti o jejich funkci a době platnosti. Síť – Statická umožňuje zadat statickou IP adresu. DHCP – IP adresa a nastavení TCP/IP bude provedeno automaticky. PPPoE – protokol pro připojení, který může být kontrolován pomocí ID a PW. Ping – je příkaz pro ověření připojení k síťovému serveru.

Optibox Alligator - třídění a přístupový modul

Pátá položka menu obsahuje Utility. Zde je kalkulačka a pět jednoduchých her.

Šestá a poslední položka menu STB status obsahuje položku Tovární nastavení, informace o systému, stav paměti a nastavení paměti.

V přijímači jsem použil bez problému současně karty Skylink a CS Link (pozor, vkládáme karty čipem nahoru). Přepínání kanálů s podmíněným přístupem je pomalejší (cca 2 až 3 vteřiny) než FTA, ale bezchybné.

Teletext

Teletext se zobrazuje bohužel se špatnou českou diakritikou. Některé litery s akcenty jsou bez akcentů, jiné jsou nahrazovány jinými znaky, nebo litery chybí. Slovenština se zobrazuje správně mimo velkých písmen, kde také diakritika chybí. Ostatní národní mutace teletextu ze zobrazují dobře. Bohužel při listování teletextem přijímač několikrát zatuhl a musel být restartován síťovým vypínačem.

Optibox Alligator - přehrávání a slideshow

Přehrávání záznamů

Multimedia

Nahrávání na externí harddisk eSATA je standardní. Všechny televizní nahrávky byly zaznamenány jak postřednictvím Timeshiftu, tak z EPG, nebo ručním spuštěním bez závad. Bez závad byly i audio nahrávky z R stanic. Vaše záznamy z HDD ve formátu Mp3, nebo fotografie ve formátu JPEG můžete spustit z přehledného menu a jsou reprodukovány kvalitně.

shop - upoutávka

Instalace nového software

Instalace nového software je u tohoto přijímače specifická. Nejdříve musíme na Internetu získat boot a soft (loader.isd" & "allinone.isd) pro tento přijímač, které zkopírujeme na USB klíčenku naformátovanou na Fat32. Postup je podrobně popsán v textu tohoto obrázku, který zvětšíte poklepem myši.

Optibox Alligator - upgrade

Aktualizaci software je možné získat i pomocí samotného přijímače po vložení IP adresy serveru, který udává Poskytovatel služeb. Tam již najdete potřebné soubory, pokud je výrobce nabízí.

V příručce k tomuto přijímači je velice dobře a podrobně popsáno jeho nastavení a ovládání všech funkcí. U každé položky je text doplněn i příslušným screenschotem. V závěru příručky jsou kódy pro programování dálkového ovládání pro různé typy televizních přijímačů a podrobná technická specifikace výrobku.

Sledování televize - 200

Vyřešte digitální příjem televize na e-shopu DigiZone.cz!

Máte doma starý analogový televizor a potřebujete přejít na digitální příjem televize? Nebo jste se rozhodli pořídit satelit a nevíte, jak na to? Sledujte už satelitní programy a chtěli byste přijímač, který zvládne rozluštit televizi ve vysokém rozlišení obrazu (HD)? Řešíte potíž s televizní anténou nebo rozvody? Se vším vám poradí e-shop DigiZone.cz. Nejlevnější ceny, kvalitní zboží, zásilka až do domu nebo osobní převzetí na některé z kamenných prodejen. Vyberte si právě teď!

Hodnocení

Přijímač má některé nedostatky. Při prvním zapnutí nebo ze StandBy a připojení přes port HDMI se někdy objeví místo obrazu pouze zelená obrazovka se zvukem. Aby začal tento výstup dodávat správný televizní signál do LCD, musel jsem zmáčknout na dálkovém ovládání tlačítko TV/RADIO. Tím se inicializovalo zobrazení na LCD. Zajímavé je, že na klasickém televizním přijímači připojeném přes SCART byl obraz od začátku zapnutí v pořádku. Další nepříjemnost je v EPG, kde se špatně zobrazují texty. V prvním slově, které obsahuje nějaký akcent, končí slovo před ním a ostatní text se vůbec nezobrazí. Tuto situaci si můžete prohlédnout na tomto screenshotu.

Optibox Alligator - EPG

Třetí nedostatek se týká zobrazení českého teletextu, který je popsán v kapitole Teletext. Během testu došlo také dvakrát z neznámých příčin k zatuhnutí přijímače, kdy po jednodenní přestávce nereagoval ani na dálkové ovládání, ani na tlačítka na předním panelu. Po restartu bylo vše v pořádku. Doufám, že se tvůrci software v některé z dalších aktualizací pokusí tyto nepříjemnosti odstranit a poprat se i s češtinou. Jinak totiž přijímač splňuje i ty nejnáročnější požadavky a není mu co vytknout. Obrazová kvalita i zvuk jsou jak v terrestrickém, tak satelitním vysílání podle subjektivního posouzení velice dobré.

Kliknutím myší na obrázky a screenshoty je zobrazíte zvětšené v novém okně!

Optibox Alligator - manual

Výběr z technických parametrů:

• České menu a EPG
• až 9999 předvoleb
• Podpora MPEG-2/MPEG-4/H.264 & Fully DVB-S2 (DVB-S), DVB-T
• Podpora rozlišení 1920×1080i, 1280×720p, 720×576i/p
• Favoritní kanály
• Teletext (VBI)
• Formát obrazu 4:3, 16:9(Letter Box)
• Digitální optický audio výstup S/PIDF
• Podpora DiSEqC 1.0, 1.1, 1.2, USALS
• Časovač (8 událostí)
• Upgrade firmware přes USB port
• Možnost přehrávání MP3 a JPG
• Audio dekódovací formát: Dolby Digital bit-streams, MPEG-1 Layer 1,2,3
• Audio výstup: Mono, Left, Right, Stereo, Dolby Digital bit-streams(PCM 5.1 Channel, Stereo down-mixed Dolby ProLogic)
• Síťový vypínač
• Rozměry 340×268×60 mm
• Hmotnost 3 kg

Optibox Alligator - krabice

Balení obsahuje:

• Přijímač
• Dálkový ovladač
• Kabel 2×3 RCA
• Manuál v češtině
Manuál v angličtině a maďarštině

EBF - tip - heslo konference

Přijímač k testu zapůjčila firma IPON se sídlem v Rokycanech
Web: http://tvdigi­talne.cz/opti­box-alligator-combo.html
e-mail: info@tvdigital­ne.cz
Orientační cena: 6 390 Kč včetně DPH

Foto a screenshoty s použitím jedné firemní fotografie: autor

Jakým způsobem přijímáte programy s podmíněným přístupem?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).