Hlavní navigace

Odbory ČT: odvolání Drtinové z Událostí, komentářů může mít politické pozadí

9. 8. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

UVNITŘ DOKUMENT – Nezávislá odborová organizace České televize vyzvala generálního ředitele Petra Dvořáka, aby přehodnotil rozhodnutí o stažení Daniely Drtinové z moderování Událostí, komentářů

Odvolání moderátorky Daniely Drtinové z pořadu Události, komentáře na zpravodajském kanálu ČT 24 vzbuzuje podezření televizních odborů, že k němu došlo na politickou objednávku. Drtinová má od září přejít z Událostí, komentářů, v jejichž moderování se střídala s Martinem Veselovským a Bohumilem Klepetkem, do podvečerního pořadu Interview ČT 24, který má mnohem menší sledovanost. Odboráři České televize míní, že vedení televize Drtinovou stáhlo z prestižního pořadu proto, že vadila některým respondentům.

K TÉMATU: Události, komentáře ČT už jen s Martinem Veselovským a Lukášem Dolanským

„Generální ředitel ČT Petr Dvořák v tisku opakovaně označil Události, komentáře za hlavní pořad ČT 24 a jmenovitě Danielu Drtinovou za jednoho ze dvou nejlepších moderátorů stanice. To je ostatně v souladu i s průzkumy názorů diváků. Proto není pochopitelné náhlé a nezdůvodněné odvolání moderátorky, která je tváří pořadu mnoho let, a jejíž příprava a výkony na obrazovce byly nejen editorským týmem, ale i vedením zpravodajství ČT vždy velice kladně hodnoceny. Její rychlé přeřazení bez seriózní diskuse je z tohoto hlediska značně nelogické,“ stojí v prohlášení, které dnes médiím rozeslal odborový předák ČT Antonín Dekoj.

ČTĚTE TAKÉ: ČT Sport změní grafiku a logo už 30. srpna, zpravodajská ČT 24 o měsíc později

Odboráři upozorňují, že rozhovory, které Drtinová vedla v Událostech, komentářích, se v minulosti staly terčem kritiky zpovídaných politiků. „Naposledy vyjádřil značnou nespokojenost s vedením rozhovoru současný ministr kultury Jiří Balvín, když moderátorka trvala na jasném vysvětlení motivů odvolání ředitele Národní ho divadla Jana Buriana. Po značně nepřesvědčivém výkonu v pořadu Události komentáře moderovaném právě Danielou Drtinovou byl Jiří Balvín přinucen své rozhodnutí revokovat a Jana Buriana vrátit zpět do čela první scény,” upozorňují odboráři.

Prohlášení odborů ČT k odvolání Daniely Drtinové z Událostí, komentářů by potucek793

ebf - tip - debata

Stažení moderátorky z prestižního pořadu proti její vůli a bez předchozí diskuse s realizačním týmem Událostí, komentářů, není podle televizních odborů náhodné. „Zástupci Výkonného výboru NOO ČT v Praze své výhrady sdělili o sobně generálnímu řediteli ČT Petru Dvořákovi a vyzvali ho, aby odvolání Daniely Drtinové z Událostí komentářů přehodnotil. Jedině tak může vyvrátit důvodné podezření, že jedná na politickou objednávku a tím fakticky popírá smysl televize veřejné služby ze zákona nezávislé na politické moci,” upozorňují.

Kromě Drtinové vedení ČT stáhne z moderování Událostí, komentářů také Bohumila Klepetka, za kterého se ale odbory nepostavily. Klepetko přechází do týmu moderátorů interaktivního pořadu Hyde Park, který ČT 24 vysílá denně od 20:05 hod. Z původní trojice moderátorů Událostí, komentářů tak zůstane jen Martin Veselovský, který se bude nově střídat s Lukášem Dolanským.

Vadí vám odvolání Daniely Drtinové z pořadu Události, komentáře?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).