Hlavní navigace

O dražby zabavených iPhonů je enormní zájem, finanční správa na podzim chystá další kola aukcí

28. 8. 2024
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Cnews (s využitím DALL-E)
Výsledná cena se už několikrát vyšplhala nad hodnoty, za které lze mobily sehnat v obchodech i s dvouletou zárukou. Takoví vydražitelé se pak zdráhají zaplatit a riskují sankce.

Hodinku svižné jízdy autem ze severní části Prahy leží na okraji Sedlčan sklad Správy státních hmotných rezerv. Oplocený areál několika bíle zářících budov v části zvané Kosova Hora poutá pozornost cedulemi zakazujícími fotografování i jakékoliv natáčení. Nevypadá to, že zde jsou zvyklí na časté návštěvníky. To se ale před několika týdny změnilo. Čtvrtky a pátky tu probíhá výdej celní správou napřed zabavených a posléze v aukci vydražených nejnovějších modelů iPhonů.

Je krátce po desáté a před branami areálu se seřadila šňůra aut. Dovnitř zatím nikdo nesmí. Vrátný si zapisuje jejich registrační značky a k nim jména řidičů, aby je porovnal se seznamem, který dostane od berního exekutora. Ten jediný tu zatím chybí. Předávání krabic s originální přelepkou od Applu je domluvené přesně na čas kvůli složité administrativě. Ve skladišti, kde jsou zabavené kusy za více než 30 milionů korun, je potřeba dohledat nejen správný model a barvu, ale i sériové číslo. A podepsat k tomu hned tři listiny: rozhodnutí o příklepu, potvrzení o úhradě nejvyššího dražebního podání a potvrzení o převzetí movité věci.

Před jedenáctou s omluvou přijíždí exekutor Finančního úřadu pro Prahu 10 Pavel Dlabač. Už druhý měsíc ho naplno zaměstnávají jen aukce „jablíčkové elektroniky“. Když nevypisuje papíry a nezajišťuje vydání vydraženého zboží, zadává nové dražby a pro ně zajišťuje popisy dražených věcí. V červenci a srpnu jich finanční správa uspořádala více než sto. Pět každý všední den. A další kola chystá na podzim. Některé se na portálu dražeb Finanční správy objevují dopředu už nyní. Vedle zmíněných telefonů to budou sluchátka, hodinky i MacBooky.

iPhony jako investice na další přeprodej

Postarší prošedivělý muž s výraznými brýlemi s oranžovou obroučkou si sem přijel pro sklizeň „úrody“ hned ze tří aukcí. Dohromady si odveze skoro třicet telefonů čtrnácté i patnácté řady, v různých barvách i výbavě. Hodnota jeho nákladu docela jistě překročí půl milionu korun. Podle Apple Watch na zápěstí se dá usuzovat, že to bude pravověrný jablíčkář. Na otázku, co s tolika telefony plánuje dělat, se jen pousměje a prohodí: „No co by, půjdou do světa.“

Vybízí dceru či vnučku, ať z krabic rozložených na stole vybere jednu, do které se společně podívají. Nejde ani tak o zvědavost, jako o opatrnost. „Správce daně prodává zabavené věci ve stavu, v jakém byly zabaveny, bez záruky na původ nebo funkčnost. Záruku na nové zboží lze v některých případech uplatnit přímo u výrobce,“ říká Klára Křehlová z Generálního finančního ředitelství. Jsou známy případy, kdy v originálně zabalené krabici byly padělky ikonických telefonů, proto je obezřetnost na místě.

Rozbalená krabice s přetrženou pečetí okamžitě ztrácí na ceně. Tady to ale zjevně nevadí, protože tento iPhone 15 Pro Max s 256 GB paměti už svou majitelku našel. Vše je, jak má být, a tak po podpisu všech papírů mizí cihličky s nakousnutým jablkem v útrobách bílého SUV.

Úrodu přinesly Čeněk, Macek a Rajče

Původ této zabavené elektroniky se lze dozvědět z dřívější tiskové zprávy Finanční správy. Byla zajištěna při zátazích celníků s krycími názvy Čeněk, Macek a Rajče. „Typicky se jedná o dovoz zboží z třetích zemí do států Evropské unie, ze kterých není odváděna DPH,“ řekl tenkrát ředitel Sekce výkonu daní na Generálním finančním ředitelství Jiří Žežulka. Komu konkrétní zabavený kus dříve patřil, se lze dočíst v rozhodnutí o příklepu. Zároveň je ale v poučení zdůrazněna povinnost mlčenlivosti. Za porušení hrozí až půlmilionová pokuta.

Tomu, aby si člověk mohl naplánovat výlet do Sedlčan, z něhož si odveze jablečné suvenýry, předchází online souboj s ostatními zájemci o výhodný nákup. „Více zájemců je v dražbách s jedním telefonem. Přihlášeno bylo i 2161 zájemců. To ale neznamená, že všichni nakonec učiní nějaké podání,“ vysvětluje Klára Křehlová z ústředí. 

Do minulého týdne takto proběhlo 116 dražeb a stát na nich utržil přes 13 milionů korun. Přitom u některých dražeb bylo dosaženo ceny vyšší, než za jakou by bylo možné ty stejné telefony koupit v běžné prodejní síti, navíc s dvouletou zárukou. „Někdy se stane, že dražitelé zaplatí více, než čekali. Na náš přímý dotaz někteří odpovídají, že omylem nabídli vyšší cenu, než měli v úmyslu,“ dodává Křehlová.

Špatná kalkulace přijde zmařitelům draho

Zpětně snížit nebo stornovat svou nabídku přitom není možné. Při zmaření dražby, tedy pokud vydražitel nezaplatí nejvyšší cenu, finanční úřad dražbu zopakuje a po původním vítězi aukce bude vymáhat rozdíl mezi původní a v opakované aukci dosaženou cenou. Jinými slovy, pokud se iPhone v opakované dražbě prodá namísto původních 35 tisíc jen za 27, zmařitel aukce nejenže nebude mít telefon, ale stát po něm bude vymáhat osmitisícovou škodu. „V dražbách výrobků Apple zatím došlo k neuhrazení nejvyššího podání ve čtyřech případech. Není ale vyloučeno, že platba bude ještě provedena dodatečně,“ vysvětluje Křehlová.

Finanční správa u elektronických dražeb nabízí všem jejím účastníkům možnost do hodiny po ukončení aukce uplatnit výhradu proti příklepu. Toho u prvních aukcí iPhonů využívali ti, kteří vyhráli, ale pak si to rozmysleli. Někteří přiznali, že přihodili omylem, ale objevily se i úsměvnější historky. Například že k odeslání příklepu došlo tak, že jim na klávesnici spadl hrnek, nebo přes ni přeběhl kocour. „Opodstatněná výhrada se většinou týká technických problémů, jako je například nedostupnost systému na straně provozovatele nebo nezaznamenání stanovené dražební jistoty v systému,“ popisuje smysl výhrad Klára Křehlová s tím, že špatná kvalita připojení ani příhoz omylem nelze jako důvod pro znovuspuštění aukce uznat.

Draží-li se jeden nebo dva telefony, osciluje cena kvůli armádě koupěchtivých zájemců těsně pod nejnižší hodnotou, za kterou je možné na internetu takový přístroj zakoupit. U dražeb deseti (v případě „patnáctek“) či patnácti mobilů (u iPhonů 14) už je rozdíl markantnější. Přeci jen dobrodruhů, kteří jsou schopni z kapsy vytáhnout čtvrt milionu s nadějí, že se jim tuto zásobu podaří zase rychle zpeněžit, není tolik. 

Navíc se nejrůznější internetové bazary a tržiště nejen na sociálních sítích pozvolna zaplňují nabídkami s touto elektronikou. Z mnohdy původních fotografií převzatých z aukčního portálu je zřejmé, kde k nim prodávající přišli. Spolu s ohlášeným příchodem iPhonů 16 letos na podzim je pozvolné sycení trhu kusy ze zabaveného kontrabandu další okolností, která bude tlačit cenu dolů. Vysvětlují se tím důvody, proč ze všech druhů zabavené elektroniky finanční správa začala právě s telefony.

MMF24

Dražby státu probíhají roztříštěně

Dražební portál finanční správy přitom není jediné aukční místo, přes které se stát nepotřebného majetku zbavuje. Svůj vlastní portál má od roku 2018 Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. „Za dobu své existence proběhlo přes portál nabidkamajetku.cz přes 33 tisíc elektronických aukcí. Stát tím získal 3,8 miliardy korun,“ vypočítává mluvčí úřadu Michaela Tesařová. Úspěšná podle ní byla sbírka známek s názvem Československo 1918–1939, která státu propadla jako výnos z trestné činnosti. Nakonec tu padlo 717 příhozů, které původní vyvolávací cenu 800 tisíc vyšponovaly na těžko uvěřitelných 1,732 milionu korun.

A svůj vlastní systém provozují také exekutoři. V loňském roce jich realizovali téměř 6 tisíc. Veškeré údaje o nich publikují na Portálu dražeb (portaldrazeb.cz). Podle Luďky Raimondové z Exekutorské komory se elektronické dražby častěji používají u nemovitostí a hodnotnějších movitých věcí. Zatímco klasických dražeb často v sídlech exekutorských úřadů se úspěšněji využívá u levnějšího zboží.

Autor článku

Redaktor serveru Lupa.cz se zaměřením na telekomunikace, média, IT a právo. Dříve šéfredaktor Právního rádce a mluvčí Českého telekomunikačního úřadu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).