Hlavní navigace

Nenabízí vaše kabelovka TV Barrandov? Porušuje tím zákon

16. 2. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Autor: 322915
Na redakci DigiZone.cz se velmi často obrací diváci kabelové televize, kterým jejich operátor nezařadil do programové nabídky novou plnoformátovou televizi Barrandov. Kabelové společnosti přitom musí podle zákona, který platí od ledna loňského roku, přidat všechny pozemně šířené celoplošné televizní programy do základní omezené nabídky zcela zdarma. Pokud tedy váš poskytovatel kabelové televize odmítá zařadit TV Barrandov, porušuje zákon.

Diváci mají nárok na všechny pozemně šířené programy

Novela zákona o rozhlasovém a televizním vysílání, platná od 1. ledna 2008, rozšířila počet tzv. povinně šířených programů na kabelu na všechny televize, které mají oprávnění pro celoplošné zemské vysílání, a to jak analogové, tak digitální. V praxi to znamená, že kromě programů České televize, Novy a Primy musí kabelový operátor zařadit do základní omezené nabídky i televize Z1 a Barrandov. To samé se ovšem netýká například hudebního kanálu Óčko, který zatím stále ještě nemá oprávnění pro pozemní digitální vysílání, i když ho diváci mohou naladit na set-top-box v multiplexu 3. V této síti ale Óčko vysílá jenom jako program převzatý z kabelu a satelitu.

Kromě celostátně šířených pozemích televizních stanic musí kabelové společnosti divákům nabízet i regionální vstupy celostátních televizí a odpojované regionální vysílání na televizi Prima. To musí být stejné jako z pozemních vysílačů, takže například na Ostravsku by v kabelech mělo být dostupné regionální ostravské Dobré ráno na ČT 1, místní Události v regionech, a také regionální vstupy studia RTA Ostrava do celostátního vysílání Primy. Některé kabelovky kvůli tomu dokonce nabízejí hned dvě Primy: pražskou mutaci, považovanou za jakési celostátní vysílání, a pak Primu s regionálními vstupy místního studia. Bez nich by ovšem firma opět porušovala zákon.

Povinné programy na kabelu podle diginovely platné od 1.1.2008
TV ČT 1 logo 2007 zmenšené
TV ČT 2 logo 2007 zmenšené
TV ČT 4 Sport logo 2007 zmenšené
TV ČT 24 logo 2007 zmenšené
TV Nova logo
TV Nova Cinema 2008 mini
TV Prima logo 2008 zmenšené
TV Barrandov 2008 růžové mini
TV Z1 logo 2008 perex
Subjekt RTA logo
TV R1 mini
Rádio ČRo 1 - Radiožurnál logo
Rádio ČRo 2 Praha logo
Rádio ČRo 3 Vltava logo
Rádio ČRo 4 - Radio Wave logo
Rádio ČRo D-dur logo
Rádio ČRo Leonardo logo
Rádio ČRo Radio Česko logo

Pozn.: stav k 16.2.2009

Komu si stěžovat, když nemáte TV Barrandov?

Pokud váš kabelový operátor nenabízí v základním programovém balíčku TV Barrandov nebo Z1 (ale také Novu Cinema), můžete si na něj stěžovat u Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Ta operátora upozorní na porušování zákona, a pokud ani poté příslušné programy nezařadí do své nabídky, může s ním zahájit správní řízení o pokutě. V nejhorším případě pak taková společnost může přijít o registraci kabelového operátora, bez které nemůže v oboru podnikat. V praxi však RRTV zatím nezařazování povinných programů, zejména pak nových komerčních digitálních televizí, nepokutuje. Kabelové společnosti si totiž proti zákonu stěžovaly u Evropské komise a čeká se na rozhodnutí, zda je tato novela diskriminační, či nikoli.

RRTV zasedací místnost 2

Zasedací místnost Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (Foto: Lukáš Polák, DigiZone.cz)

Zákon totiž říká, že povinné programy musí kabelové společnosti zařadit do své nejnižší nabídky zcela zdarma. Na druhou stranu si ale musí u RRTV požádat o rozšíření registrace o každý konkrétní program, včetně těchto povinných stanic. Za každou žádost o rozšíření registrace, která může obsahovat i několik televizních stanic, pak operátor platí Radě správní poplatek 10 tisíc korun. Ale to není vše. Kabelové společnosti, mezi které se podle rozhodnutí RRTV počítají také operátoři digitální televize přes internetový protokol (IPTV), musí za všechny přenášené programy, tedy i ty povinně zařazované, platit poplatky autorským svazům. Ty samé poplatky ani zařazování povinných programů se ale netýkají například provozovatelů satelitních služeb.

Zákon kabelovky a IPTV diskriminuje

Když jsme někdy v roce 1996 začínali tyto poplatky platit, jednalo se řádově o haléře za jeden program měsíčně. Teď jde o koruny a brzy půjde o desetikoruny, postěžoval si minulý týden na konferenci Digitalizace, pořádané Institute for International Research, ředitel Kabelové televize Přerov Vladimír Pospíšilík. Autorské poplatky se opak promítají do měsíčních poplatků za kabelovou televizi, které platí zákazníci operátora. Logicky na to doplatí zákazník, protože si tyto náklady promítneme do ceny. A nepřímo na to doplácíme i my, dodal Pospíšilík. Autorské poplatky přitom kromě operátorů kabelové televize a IPTV nemusí za televizní programy vypořádávat provozovatelé žádných jiných vysílacích platforem, tedy pozemního a satelitního vysílání.

Petr Pobořil

Petr Pobořil, jednatel a ředitel společnosti Mattes AD, provozovatele IPTV služby 802.tv, hodlá prověřit platby televizních stanic ochranným svazům, aby jeho firma nemusela platit autorské poplatky „podruhé“ (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Je to diskriminace a je mi líto, že jsem to za svoji kariéru nedokázal vysvětlit zákonodárcům, prohlásil na stejné konferenci prezident České asociace elektronických komunikací Zdeněk Vaníček. Podle jednatele a ředitele společnosti Mattes AD Petra Pobořila je zarážející, že kabelové a IPTV společnosti musí za televize hradit autorské poplatky, když samy televize tyto poplatky vypořádavají pro volné vysílání z pozemních vysílačů a volné nebo kódované vysílání ze satelitu. Začali jsme prověřovat smlouvy jednotlivých televizí s ochrannými svazy, a pokud se ukáže, že jsou tato práva vypořádána už televizemi, přestaneme je platit, říká Pobořil. Podle Vaníčka jsou ale platby kabelových operátorů ochranným svazům součástí jedné z evropských směrnic, a poplatkům se tak nelze vyhnout.

Povinné programy chybí hlavně v analogových kabelovkách

Ale zpět k divákům kabelové televize. Povinně zařazované programy chybí hlavně u těch operátorů, kteří nabízí analogovou kabelovou televizi. U nich totiž zařazení nových programů do nejnižší nabídky znamená technickou úpravu kabelových rozvodů, která je pro malé kabelové firmy příliš nákladná a vzhledem k tomu, že povinné programy mají zařazovat zdarma, jde o náklady, které nikdo nezaplatí. Proto také RRTV u analogových kabelových společností zatím přimhuřuje oko a nevydává sankce. Týká se to třeba druhé největší tuzemské kabelové společnosti F.C.A., nově Rio Media, která však v letošním roce plánuje rozsáhlou úpravu svých sítí a přejde o kabelového vysílání na platformu IPTV.

ebf - tip - debata

Satelitní komplet

Satelitní společnosti nemusí povinné programy nabízet zdarma v základní nabídce, ale většinou to samy dobrovolně dělají

Jiné společnosti, jako například UPC, zařazují nové povinné programy pouze do digitálního slotu, takže je divák bez set-top-boxu neuvidí. To se týká zpravodajského kanálu Z1, ale například ne TV Barrandov, která si s UPC vyjednala lepší podmínky a objevila se také v analogové kabelové televizi. Zákon ale nedefinuje, zda má operátor zařadit povinný program do nejnižší nabídky v analogu nebo digitálu, takže z tohoto hlediska se nedá UPC nic vytknout. Problém mají opravdu jen společnosti, které nabízejí kabelovou televizi pouze v analogové podobě. Dokud si na ně ale diváci nezačnou hromadně stěžovat u RRTV, zřejmě se povinně zařazovaných programů, včetně televize Barrandov, jen tak nedočkají.

Poskytuje vám váš kabelový nebo IPTV operátor v nejnižší nabídce všechny povinně šířené programy?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).