Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Na mince a bankovky budeme jednou pohlížet se stejným úšklebkem jako na mušle a korálky od Petr M - Ale to se nevylučuje. 1) Ponzi je exponenciála. Když...

  • 19. 6. 2024 23:35

    Petr M

    Ale to se nevylučuje.
    1) Ponzi je exponenciála. Když vhodně zvolíš parametry, třeba tak že další generace vybere 1.1násobek investice těch před nima, tak je to důvěryhodnější a investoři vydrží dýl, než když každý škube pět lidí o stejnou částku, jako sám vložil.
    2) Využívá se to i jako pračka špinavých peněz, kde je lepší přijít o 10%, než aby to úřady sebraly všechno a jako bonus kriminál.
    3) Všechny ty konference, NFC, fondy a další blbiny slouží na lákání dalších hejlů. Přečti si argumentaci v tom článku, tam je to jasně vidět.
    4) Ponzi praskne ve chvíli, kdy se investoři domáhají výplaty. Investoři sice už o prachy přišli, ale zatím to nezjistili a mají motivaci tam ten vklad zatím nechávat, protože věří, že se to ještě zúročí. A protože už to tolikrát spadlo a zase to přifoukli, nekonala se zatím panika, kdy by všichni chtěli vybírat.
    5) Jestli tam zbylo 10% peněz, tečou tam další a normálně jsou výběry do 5% vybraných vkladů, navenek to nepoznáš, protože je to decentralizovaný (= nikdo do toho nevidí) a zatím vyplatili, co slíbili.

    Prostě je to vytunelovaná "měna", krytá jenom důvěrou investorů.

  • 19. 6. 2024 19:43

    Petr M

    Kryptoměny nefungují v oběhu, kde by se za ně nakupoval materiál, vytvářelo zboží a generovala se tak hodnota. Všechny prachy, co jsou v systému kryptoměn, pochází čistě od investorů. Investoři tam ty prachy rvou s vidinou, že se ty prachy zhodnotí.

    Z vybrané hotovosti se platí minery, pokuty, luxusní káry pro Friedmana-Bankmana a podobně. Takže tam je jenom zlomek toho, co tam investoři narvali.

    Otázka je, jak se to může zhodnotit (tj. vyplatit všem víc, než vložili), když je tam toho podstatně míň? Řešení je jediný, Ponzi. Do toho může v rané fázi investovat jenom člověk bez svědomí a v pozdější jenom člověk bez mozku.

    Jé, to bude sranda, až dojdou dobrovolní dárci úspor...

  • 20. 6. 2024 23:01

    Petr M

    Důvěra investorů je podmínka nutná pro jakýkoliv podvod, jinak hejl ty love podvodníkovi nepošle. Takže argumentace důvěrou není relevantní.

    Pokud by to byla měna, tak ta primárně slouží ke směně zboží a služeb. BTC je spíš, řekl bych, "investiční komodita". Investiční komodita je něco, za co utratím svoje klasický prachy s tím, že za čas to prodám za víc.

    Když investuju do obligací, tak firma za moje prachy koupí další výrobní linku, rozšíří výrobu, prodá víc zboží a ze zisku dostanu zpátky prachy + něco navíc - reálně se vklad zhodnotí. Když investuju do akcií, tak získám podíl ve firmě a když vydělává, dostanu dividendy. Zase, je to investice a prachy se zhodnotí. To všechno v prakticky použitelným oběživu ve standardní ekonomice, investice dává lidem práci atd. U BTC nic takovýho není, neexistuje tam mechanismus na reálný zhodnocení peněz. To, co dělal Friedman - Bankman a další jemu podobní se nazývá "zhodnocení investice" jenom ve světě kryptoměn.

    Reálná hodnota mince = (vklady investorů - výběry investorů - náklady na těžbu - kapesný těžařů - provoz kryptoburz - pokuty za nedodržení pravidel) / (počet vytěžených mincí)

    Cokoliv nad tím (= hodnota, za kterou se to prodává) je jenom iluze. Když dneska prodám BTC, hotovost bude od čerstvých "investorů", co to tam taky nasypali úspory v touze dostat víc, než v tom pytlíku kdy bude... Ale jak dojdou noví investoři, nebude z čeho to zhodnocení vyplácet a na všechny se s výplatou rozhodně nikdy nedostane.

    Ponziho schéma označuje podvodné investiční operace, kde investoři svěřují provozovateli fondu peníze za účelem jejich zúročení, avšak provozovatel tyto peníze dále neinvestuje, a namísto toho pouze vyplácí prostředky fondu jen některým investorům. A to většinou těm, kteří investovali dříve. Tento systém může omezeně fungovat, dokud přicházejí noví investoři a prostředky se dají vyplácet ostatním. Když už ve fondu nezbudou žádné peníze na vyplácení, fond zkrachuje a vyplaceni tak jsou jen někteří investoři, zatímco ostatní nedostanou nic.

  • 19. 6. 2024 20:38

    Luboš Brejcha

    Netrvá ta ranná fáze nějak dlouho? Dvanáctileté ponzi, spousty milionářů a spokojených uživatelů je divný podvod.

    Na Alze tvrdí, že neříkáš pravdu.

  • 20. 6. 2024 8:00

    Danny

    Tak se zactete do toho, cim je konvenci mena kryta.

    Hodnota peněz je přitom z ekonomického pohledu zaručena tím, že centrální banka svou měnovou politikou pečuje o cenovou stabilitu, tj. stabilní kupní sílu peněz. Vedle toho pak centrální banka v rámci provádění mikro- a makro-obezřetnostní politiky dohlíží na řádné fungování jednotlivých bank a pečuje o stabilitu finančního systému jako celku. Z ekonomického hlediska je proto reálná hodnota nejen bankovek a mincí, ale obecně české měny jako takové, v čase uchovávána díky tomu, že ČNB plní své zákonné úkoly.

    To snad neni kryti duverou? ;-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).