Hlavní navigace

Názor k článku Na mince a bankovky budeme jednou pohlížet se stejným úšklebkem jako na mušle a korálky od Petr M - Ale to se nevylučuje. 1) Ponzi je exponenciála. Když...

  • 19. 6. 2024 23:35

    Petr M

    Ale to se nevylučuje.
    1) Ponzi je exponenciála. Když vhodně zvolíš parametry, třeba tak že další generace vybere 1.1násobek investice těch před nima, tak je to důvěryhodnější a investoři vydrží dýl, než když každý škube pět lidí o stejnou částku, jako sám vložil.
    2) Využívá se to i jako pračka špinavých peněz, kde je lepší přijít o 10%, než aby to úřady sebraly všechno a jako bonus kriminál.
    3) Všechny ty konference, NFC, fondy a další blbiny slouží na lákání dalších hejlů. Přečti si argumentaci v tom článku, tam je to jasně vidět.
    4) Ponzi praskne ve chvíli, kdy se investoři domáhají výplaty. Investoři sice už o prachy přišli, ale zatím to nezjistili a mají motivaci tam ten vklad zatím nechávat, protože věří, že se to ještě zúročí. A protože už to tolikrát spadlo a zase to přifoukli, nekonala se zatím panika, kdy by všichni chtěli vybírat.
    5) Jestli tam zbylo 10% peněz, tečou tam další a normálně jsou výběry do 5% vybraných vkladů, navenek to nepoznáš, protože je to decentralizovaný (= nikdo do toho nevidí) a zatím vyplatili, co slíbili.

    Prostě je to vytunelovaná "měna", krytá jenom důvěrou investorů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).