Hlavní navigace

Názor k článku Na mince a bankovky budeme jednou pohlížet se stejným úšklebkem jako na mušle a korálky od bijek - Myslím, že naprostá většina Ukrajinců tady nepřišla s...

  • 19. 6. 2024 20:58

    bijek

    Myslím, že naprostá většina Ukrajinců tady nepřišla s BTC, ale s USD a Eury. A proč? Protože daleko více lidí věří Euru, nebo USD než nějakému komplikovanému BTC.
    BTC je dnes jednoznačně komodita. Není to primárně měna. Její výhodou jako komodity je rychlá směna. Ovšem zase primárně přes USD nebo Euro. Je jednodušší koupit elektronické BTC, než fyzické zlato kterým se po individuální dohodě dá taky platit. Stejně jako po individuální dohodě s BTC. Pokud má být BTC měnou, tak musí mít stejnou funkci (nevýhody i výhody) jako dnešní fiat měny. Takže zase budeme na začátku. Tj. Měna musí být mírně inflační, kontrolu nad měnou musí držet národní banky a je nutností tisknout nové mince, aby se pokryly úroky a úvěry. Bez úroků a úvěrů nelze mít fungující společnost. A inflace? Ta bude stejná. Jestli bude na trhu nedostatek plynu, tak vám cena raketově vyletí s BTC stejně jako s fiat měnou. A naopak. S BTC vám bude hrozit akutní nedostatek nových mincí. To spolehlivě zruinuje jakoukoliv společnost, protože základem fungujícího systému je společnost jako celek a ne jednotlivec. To si dnešní mladí individualisté vůbec neuvědomují. Takže dnešní pojetí BTC jako komodita ano, ale nikdy ne jako primární funkční měna na které by mohla fungovat společnost.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).