Hlavní navigace

Musk versus Brazílie: X ve službách politiky

4. 9. 2024
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Služba X (dříve Twitter) se v rukou Elona Muska změnila v nástroj politického boje. Jeho aktuální souboj s brazilským soudcem Moraesem určitě bedlivě sledují vlády dalších států či zástupci Evropské komise.

K čemu může být americkému miliardáři koupě sociální sítě za 44 miliard dolarů? V případě služby X (dříve Twitter) a Elona Muska se odpověď začíná rýsovat: slouží mu jako nástroj k prosazování politických názorů jejího majitele a k podpoře spřízněných politiků napříč světem.

Musk se v poslední době politicky jednoznačně vyprofiloval. Před několika měsíci se v USA jasně postavil za jednoho z kandidátů na prezidentskou funkci. Donalda Trumpa pozval k živě vysílanému rozhovoru, ve kterém chyběly kritické otázky, vyjadřuje mu jasnou podporu a publikuje posty proti kandidátce Demokratů Kamale Harris.

Svůj vliv (na X má skoro 200 milionů sledujících) začal využívat také k zasahování do politického dění v jiných státech. Když se v případě nedávných násilných demonstrací ve Velké Británii přes X šířily falešné informace, které k propuknutí nepokojů přispěly, přiléval Musk olej do ohně prohlášeními typu „občanská válka je nevyhnutelná“ a dalšími posty.

Ještě dál aktuálně zachází v Brazílii. Tamní Nejvyšší soud v dubnu X přikázal kvůli údajnému šíření dezinformací zablokovat několik účtů stoupenců exprezidenta Jaira Bolsonara. Firma nejprve soudní příkaz uposlechla s tím, že jej považuje za nezákonný a chystá se jej právně napadnout. O den později ale Musk oznámil, že blokování nechal zrušit. Zároveň se zostra pustil do brazilského soudce Alexandra de Moraese, který za blokačními příkazy stojí.

Spor se postupně vyhrocoval. V polovině srpna X na svém oficiálním účtu napsala, že ukončuje činnost své brazilské pobočky, protože jejím zaměstnancům hrozí kvůli neplnění soudních příkazů postihy (služba samotná zůstala uživatelům dále dostupná). 

Soudce Moraes reagoval ultimátem, ve kterém dal X 24 hodin na jmenování nového zákonného zástupce v zemi. Musk odmítl vyhovět a soud vydal příkaz k zablokování sociální sítě v Brazílii (včetně pokut za případné obcházení blokace pomocí VPN – byť není jasné, jak chce takové sankce vymáhat). 

Brazilský soud také zmrazil bankovní účty poskytovatele satelitního připojení Starlink, který patří Muskově jiné firmě, SpaceX. Starlink nejprve brazilskému telco regulátorovi řekl, že výše zmíněné účty na X blokovat nebude. Krátce poté ale obrátil a oznámil, že soudní příkazy uposlechl.

Soudce Moraes je kontroverzní osoba spojovaná se současným brazilským levicovým režimem, která podle kritiků z opačné strany politického spektra v boji proti dezinformacím zachází příliš daleko. Kritika je jedna věc, ale Musk proti soudci na X spustil kampaň hraničící s kyberšikanou. Vydává o něm několik postů denně, označuje jej za tyrana, který je ostudou soudcovského stavu, zlého diktátora, který si zaslouží jít do vězení, a podobně. Na speciálním, nově založeném účtu Alexandre Files také X zveřejňuje různá Moraesova rozhodnutí, která mají být údajně nezákonná.

Jde Muskovi skutečně o hájení svobody slova, o kterém v souvislosti s Brazílií často mluví? Pokud ano, bojuje za ni dost výběrově. V jiných zemích s autoritářskou vládou X soudní příkazy (byť s námitkami) plní a Musk žádnou kampaň proti soudům nevede. Například v Turecku X různé účty na příkaz úřadů opakovaně blokuje (byť s námitkami). V Indii zase zablokovala mimo jiné účty novinářů píšících o protestech tamních farmářů a i tady blokační příkazy napadá standardní soudní cestou, bez výhrůžek, šikany a osobních útoků.

MMF24

Proč ten rozdíl? Vypadá to, že jde o politiku. Musk je příznivcem Bolsonara – sám exprezident nedávno sdílel na X video z jejich přátelského setkání v roce 2022. A Moraes vede několik vyšetřování namířených proti Bolsonarovi a jeho stoupencům, včetně šetření loňského útoku pravicových demonstrantů a Bolsonarových stoupenců na prezidentský palác a další vládní budovy. Exprezidentovi by mohlo v případě usvědčení hrozit vězení. Není divu, že si Musk svými útoky na Moraese vysloužil u brazilské pravice status nového národního hrdiny.

Dokáže pomocí X skutečně ovlivnit soudní a politický systém země s více než 200 miliony obyvateli? A pokud ano, jaké škody by tato „neřízená geopolitická střela“ mohla napáchat? Aktuální spor určitě bedlivě sledují vlády dalších států či zástupci Evropské komise.

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).