Hlavní navigace

LG M2380D: monitor s tunerem DVB-T, excelentní výbavou a parádním chováním

3. 11. 2010
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Autor: 322915
Pořídit si kombinovanou věcičku bývá vždy ošemetné. Ne tak u LG, když sáhnete po tomto „monitoro-televizoru“. Divný název, ale asi ten nejsprávnější, protože jednu chvíli se chová jako plnokrevný monitor, druhou jako plnokrevný televizor. Vše je většinou pohodové a hlavně plně transparentní. Jen ten síťový vypínač tak nějak chybí. Tenhle monitor je ale bomba. Rozmontovaná podoba šetří naše lesy. Osobně mi vadí jen absence tlačítka úplného vypnutí, externí zdroj a hodila by se také výšková regulace panelu. Tu ovšem v dané cenové relaci očekávat nemůžeme. Vrátil jsem se tedy na zem a začal se na vše také dívat hledáčkem ceny.

Ta je v tomto případě velice dobrá, zvláště vzhledem k vlastnostem a k tomu, jak se M2380 chová. Právě to je tou nejlepší zprávou. Chování v obou režimech je totiž transparentní, takže vše řídíte stejně, a to se mi vždycky líbilo. A abych nezapomněl, M2380 můžete zakoupit ve čtyřech podobách lišící se zejména designem (např. bez podstavce pro montáž na stěnu, či s podstavcem à la koule). Všechny verze jsou vybaveny totožným panelem a zvukovým systémem o výkonu 2× 5 wattů. Model s označením M80DF má navíc ještě 7W subwoofer.

LG M80D přední panel

M2380 můžete zakoupit ve čtyřech podobách lišících se zejména designem. Verze M80DF má navíc ještě subwoofter.

LG M80D detail podstavce

Podstavec můžete mít buď v této podobě, nebo se stylovou „koulí“ uprostřed či dodatečným subwooferem, který se přidělá na spodní část rámu obrazovky.

LG M80D třídění kanálů

Třídění kanálů je pohodlné a názorné. Dělá se teletextovými a kurzorovými tlačítky.

Živě, živě

Po naladění televizoru se kupodivu nastavil režim obrazu na „Živý“ a poměr stran na „16:9“. Jak jsem později zjistil, bylo to dáno tím, že jsem ho nejprve připojil k mému notebooku s displejem 16:9 a provozoval jako monitor. Zřejmě nějaká maličkost ve firmwaru…

Po přepnutí poměr stran na „Originální“ se správně přestavoval mezi 16:9 a 4:3 a snad nikdy jsem nepozoroval problém.

Příjemné je, že přepnutí například poměru stran v monitoru provedete stejně, jako v režimu televizoru, tedy na dálkovém ovladači přes tzv. „Q.Menu“, což jsou rychlé volby pro změny formátu, režimů obrazu a mj. také zvuku.

Instalace sama je pohodová a rychlá, setřídění kanálů na tom není jinak. V režimu monitoru můžete buď využít obecný ovladač (zkoušel jsem ho s Windows XP) nebo sáhnout po tom od LG, který najdete na dodávaném „cédéčku“, na kterém je i příručka v češtině.

LG M80D detail ovládání

Na přístroji najdete tlačítka v dotykové podobě v pravém spodním rohu. Jejich reakce je svižná a bezproblémová.

Pohodové ovládání

V ceně dostanete – jak je u LG obvyklé – kvalitní dálkový ovladač u kterého nebudete mít problém se zacílením. Zapne televizor i když míří třeba někam zcela jinam.

LG M80D dálkáč
LG M80D dálkáč z boku

Kurzorový kříž je ve spodní polovině, ovládání hlasitosti a postupné přepínání kanálů v horní, takže držení ovladače je velice pohodlné, navíc v ruce nijak nepřepadává. Z boku vidíte „vlnky“ pod tlačítky hlasitosti a změny kanálu.

Když ho natočíte z boku uvidíte „vlnku“ u tlačítek pro změnu hlasitosti a kanálu (viz foto). Tedy „vlnka“ je nahoře, na spodní straně ovladače je naopak vybrání. Nejspíše kvůli správnému nahmátnutí poslepu. Je to hezké, ale tlačítka pro přeskok po kapitolách, či skladbách v multimédiích tu stále nenajdete, takže v tomto ohledu je vše při starém. Nejinak jsme na tom s menu (to je naopak dobrá zpráva!), takže pokud LG znáte, dovedete si představit jak vše funguje. Ovládání je stále pohodlné, bezproblémové a intuitivní. Žádné moderní hokusy pokusy, ale osvědčená klasika.

LG M80D EPG

Jednoduché EPG nabízí ještě druhý náhled (dva pořady ve dvou sloupcích) a po vstupu do něj, se zvuk nepřeruší. Jen pro bližší informace, včetně doby začátku, musíte do další nabídky.

Osmidenní EPG trochu jinak

EPG je na malé obrazovce bez náhledu vybraného kanálu, nicméně zvuk se po vstupu nepřeruší a EPG můžete mít ve dvou režimech – klasickém a ve stylu „teď a potom“, kdy se ukazují pouze dva sloupce pořadů. Ten který běží nyní a následující. V žádném náhledu ale není zobrazeno nic z bližšího popisu pořadu či času, kdy začíná nebo končí. Kvůli tomu je třeba zmáčknout tlačítko „Info“.

EPG dlouho neudrží programy multiplexů, na kterých nejste, což je pochopitelně otravné, ale jinak se chová výborně. Na pořad se můžete nechat upozornit (jen je to zasuto pod bodem „Plánovač nahrávání“) a LG se dokonce samo vzbudí z pohotovostního režimu. Síťový vypínač nemá, takže úplné vypnutí nehrozí.

LG M80D menu obraz
LG M80D menu obraz pokročilý

Už na horním obrázku je zřejmé, že možnosti úpravy obrazu jsou výjimečné. A to ještě nejsme v „Ovládání pro odborníky“ jehož část je vidět na obrázku spodním.

Excelentní výbava i úpravy obrazu

Co se rozhraní týče, oceňuji především SCART. To, že ho LG stále nevypouští je nejen znakem dobrého gusta, ale i zdravého rozumu. Ostatně na televizor v této cenové relaci nabízí M2380 nebývale mnoho přípojných míst, včetně – kupodivu – dvojice HDMI. Kde jinde je najdete? Málokde!

U obrazu můžete ovlivnit neuvěřitelné množství funkcí a na danou cenu je to naprosto výjimečné. Běžně jde i o teplotu barev, dynamický kontrast či dynamické zabarvení. Spustit můžete i průvodce nastavením obrazem a podle nejrůznějších fotografií si zvolit preference.

Show nastává, jakmile se přepnete do jednoho ze dvou expertních režimů (přednastavených je celkem osm), což se dělá velice snadno a intuitivně. Tady dostanete možnost plně ovlivnit 12barev plus jas a kontrast u modré, červené a zelené a mimo jiné také můžete sáhnout po doladění horizontální a vertikální ostrosti. Na televizi za sedm tisíc…

Formátů obrazu je taktéž osm, včetně 4:3 a 14:9, pro monitor jsou určeny „pouze skenování“ a celá šířka.

Sledování televize - 200

Vyřešte digitální příjem televize na e-shopu DigiZone.cz!

Máte doma starý analogový televizor a potřebujete přejít na digitální příjem televize? Nebo jste se rozhodli pořídit satelit a nevíte, jak na to? Sledujte už satelitní programy a chtěli byste přijímač, který zvládne rozluštit televizi ve vysokém rozlišení obrazu (HD)? Řešíte potíž s televizní anténou nebo rozvody? Se vším vám poradí e-shop DigiZone.cz. Nejlevnější ceny, kvalitní zboží, zásilka až do domu nebo osobní převzetí na některé z kamenných prodejen. Vyberte si právě teď!

Měření spotřeby

V tomto případě jsem spotřebu změřil hned po naladění, a to ve třech režimech (vždy na nastavení „Standardní“). Televizním, s vypnutým panelem a v režimu monitoru.

V prvním případě jsem naměřil 22 až 30 W s průměrem 28 W, a protože jsem omylem změřil spotřebu i v režimu „Živé“ (do něj se LG nainstalovalo), tady je také: 28 až 36 W.

Panel vypnete opakovaným zmáčknutím tlačítka „Energy“ na dálkovém ovladači, což znamená, že tuto funkci máte kdykoli po ruce. V tomto okamžiku spotřeba klesla na šikovných 17 wattů.

Pokud jde o režim monitoru, tam kupříkladu při práci ve Wordu (nastavení jsem změnil na „Standardní)“ byla spotřeba typicky 30 W, jakmile jsem pustil film, vyskočila o jeden, dva watty. Pokud na chvíli počítač opustíte, monitor se přepne do úsporného režimu ve kterém si řekne o zhruba 22 wattů.

LG M80D menu USB

Před spuštěním multimédií si opět musíte vybrat jejich druh. Škoda, a to nejen pro to, že se pak do tohoto menu nemůžete vrátit, ale vždy musíte vyskočit zcela ven.

Solidní multimédia, i když stále bez možnosti navázat

Ovládání je i zde pohodové, reakce někdy trochu pomalejší (zejména na vstup do podadresáře), formátová podpora bohatá, avšak LG stále neřeší několik věcí. Především je to nemožnost navázat na rozkoukaný film, takže není šance odskočit si třeba do volebních zpráv a vrátit se na pozici, kde jste skončili. Pokud ve filmu zmáčknete „Pause“ a nestihnete se k němu včas vrátit, televizor někdy z promítání vyskočí, párkrát se mi ale stalo, že v něm kupodivu pokračoval, což bylo samozřejmě příjemnější.

Druhou věcí je nemožnost z manažeru souborů vyvolat vstupní nabídku multimédií u které si vybíráte mezi fotkami, hudbou a filmy. Vždy musíte vyskočit ven a pak se do ní opět vrátit.

LG M80D manažer souborů

Pohodlně ovladatelný manažer souborů někdy ukazuje i ty, které nakonec není schopen přehrát. Většinou je však vůbec nezobrazí. Bezproblémově pracuje s českými znaky a jednotlivými adresáři.

Manažer souborů relevantně zobrazuje české znaky a i když například ke skladbám nezobrazuje žádné bližší údaje, dá se k prezentaci fotografií pustit hudební podkres.

Pokud jde o formáty, nepracovalo VMW (nízké i vysoké rozlišení), MTS a M2TS (AVCHD z kamer). MKV jsem zkoušel se zvukem v AAC, ve verzi L 4.0, 8RF a na Pioneer One (výborný amatérský film, resp. první díl snad budoucího seriálu) fungovalo bezchybně. Od jednoho čtenáře tohoto serveru jsem obdržel náročnější verzi MKV (1 080p.40 Mb/s, L5.1, 16 RF, zvuk v AC-3) u které televizor hlásil „Tento soubor je neplatný“.

Bez problémů se přehrálo HD video ze zrcadlovky Nikon D3100 ve formátu MOV (MPEG-4), fungovala řada souborů ze starších i nových kamer, ať už šlo o ty ukládající záznam na DVD, či paměťové médium typu karta. Titulky v DivX pracovaly jak ve formátu srt, tak v sub a jejich velikost můžete ovlivnit, stejně jako synchronizaci či pozici, což je nepochybně příjemné.

LG M80D dálkáč detail tlačítek

Přepínání mezi režimem televizoru, funkcí monitoru a DVB-T rozhlasu se dělá velice snadno tlačítky v horní části dálkového ovladače. Vlevo vidíte tlačítko „Energy“, kterým přepínáte mezi třemi režimy úspory energie, panel si ještě můžete nechat i zcela vypnout (jede pouze zvuk).

Transparentní chování

Na tomhle výrobku se mi líbí nejen obraz, ale zejména prakticky vždy transparentní chování v obou režimech. Vše se ovládá prakticky stejně, monitor lze bez problémů používat jako čistokrevný televizor a asi bude dobré ještě zdůraznit, že k tomu nepotřebujete počítač. Navíc si pamatuje poslední stav a automaticky se do něj spustí. Přepínání pak obstarává tlačítko TV/PC, TV/RAD (viz foto) se zase přepínáte mezi televizorem a DVB-T rozhlasem.

Mínusem je především absence tlačítka úplného vypnutí, ale jinak nemám závažnějších výhrad; zabudovaný zdroj by se ovšem hodil. Parádní je výbava, a to včetně rozhraní, možností ovlivnit obraz je spousta a také design je solidní stejně jako chování v obou režimech. Tohle je věcička, kterou bych si koupil i já. Škoda, že LG nedělá variantu s výškovou regulací, která by se v PC režimu určitě hodila. Nebo že bych na to byl jen zvyklý?

LG M80D technické detaily

Balení obsahuje

MMF24

– dálkový ovladač
– 2× mikrotužkové baterie (AAA)
– podstavec (nenatáčitelný)
– napájecí kabel (speciální, třížilový)
– externí napáječ
– kabel D-Sub
– uživatelská příručka na CD

foto: autor a LG

Jak se díváte na monitor s televizorem?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).