Hlavní navigace

LG 55UB820V: svižný televizor s překvapivě kvalitním převodem z nízkého rozlišení

26. 11. 2014
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

Máme tu letos druhou 4K televizi od LG. Jak se liší od té první, co nabízí, nebo naopak nenabízí? Podívejme se na to. Cenově jsou si podobné!

Tento článek bude o srovnání a přístupu k vytvoření chytrého televizoru, resp. dvou různých chytrých televizorů, v rámci jedné firmy. Na jedné straně tu máme testovanou LG 55UB820V za 32 990 Kč, na druhé straně LG 55UB850V za 34 990 Kč, kterou jsme ve verzi 49 palců testovali už dříve (odkaz je níže). Obě pracují s rozlišením Ultra HD a mají obdobnou výbavu, ovšem až na 3D a USB 3.0, které u UB820 chybí. Každá má ale k vytvoření chytrého televizoru s velmi vysokým rozlišením jiný přístup a dobře tak dokumentují současný přechodový stav.

UB820V se prodává ve třech velikostech, přičemž testovaných 55 palců je vrcholem. A protože se televizor v tomto případě choval při převodu z nízkého na vysoké rozlišení opravdu výtečně (ne, že by nezazlobil na běžném DVB-T vysílání, jako všechny ostatní 4K přístroje) měly by se menší úhlopříčky chovat minimálně stejně, resp. ještě lépe.

Televizor vyniká především tenoulinkými rámečky a plastovými, barevně splývajícími nožkami. Zde ale taktéž počítejte s plastem…
Autor: LG

Televizor vyniká především tenoulinkými rámečky a plastovými, barevně splývajícími nožkami. Zde ale taktéž počítejte s plastem…

Výbava je na úrovni obvyklé v této cenové relaci a obdobná (až na 3D, jak bylo řečeno) jako u LG 49UB850V (odkaz níže). Operačním systémem však není WebOS, nýbrž dříve používaný Netcast, a televizor s ním pracoval podstatně rychleji a povětšinou i spolehlivě. Jen jednou se mi na při vyvolání chytrých funkcí objevila černá obrazovka, ze které jsem musel vyskočit do tuneru. Po návratu už bylo vše v pořádku.

Ještě bych se měl zmínit o tom, že i tady je na boku výrazný nápis „HDMI (4K@60Hz)/DVI IN“ jdoucí přes oba dva konektory HDMI, a jak nás informovalo zastoupení, skutečně oba také HDMI 2.0 mají. Tuner DVB-T2 je však klasický H.264, tedy nikoli u nás chystané H.265.

Test televizoru LG 49UB850V s operačním systémem WebOS najdete zde.

Instalace rychlá a pohodlná

Televizor dorazil pouze s jedním ovladačem (pohybovým – Magic Remote Control), takže instalace spočívala v procvičení mozku i těla (paže), ale nakonec proběhla překvapivě lehce a i když to byla z nouze ctnost, mohu říci: „dá se to“.

Na rozdíl od výše uvedeného přístroje s WebOS je rychlejší a tak nějak klasičtější. Vidět to můžete výše uvedené galerie, kde je vidět i to, že její součástí je i připojení k internetu a také závěrečné shrnutí.

Následné třídění kanálů je velice jednoduché a rychlé a stačí jen vybrat kanál na nějaké pozici a zadat číslo té nové.

V menu nastavení televizoru se s pohybovým ovladačem příliš pohodlně nepracuje. Pro posun po položkách se dá totiž použít pouze pohyb, nikoli kolečko (s výjimkou zmáčknutí, což je Enter) a kurzorové klávesy kolem něj. I zde platí, že je kurzor aktivní. Stačí jen najet na položku v první úrovni a menu se rozbalí.
Autor: Bohumil Herwig

V menu nastavení televizoru se s pohybovým ovladačem příliš pohodlně nepracuje. Pro posun po položkách se dá totiž použít pouze pohyb, nikoli kolečko (s výjimkou zmáčknutí, což je Enter) a kurzorové klávesy kolem něj. I zde platí, že je kurzor aktivní. Stačí jen najet na položku v první úrovni a menu se rozbalí.

Ovládání většinou příjemné a někdy až překvapivé

Mluvit o klasickém ovladači nemohu, protože nebyl k dispozici. Ten pohybový, který byl jako jediný v balení, což pochopitelně nebylo správně, nebyl sladěn tak, jako u 49UB850V (tady byl dosti citlivý), ale stále se choval velice dobře. Pozor si také dejte na to, že kurzor je někdy vysloveně aktivní a že najetí na místo a chvíle čekání může znamenat přímo vybrání a odklepnutí položky. Ovládání tak má občas tendenci trochu předbíhat událostem.

Jinak je menu nastavení klasické (viz obr výše) a s běžným ovladačem nejspíše nebudete mít problém. Menu chytrých funkcí na tlačítku domečku je pak elegantní a chytře a přehledně navržené.

Pohybový ovladač můžete používat všude. Funguje dokonce i v televizním tuneru, takže se jedná o opravdu plnohodnotný ovladač. Škoda, že nemá tlačítko pro EPG a výpis kanálů. Pak by totiž byl dokonalý a vlastně byste jiný ani nepotřebovali. Do EPG se sice dostanete i jinak, ale je to komplikovanější.

Jediné místo, kde mi pohybový ovladač nefungoval, bylo HbbTV. Je to proto, že mu aplikace není uzpůsobena.

EPG je přehledné a bez obrazu a zvuku. Popis k pořadu se otevírá do nového okna jdoucího přes celou obrazovku.
Autor: Bohumil Herwig

EPG je přehledné a bez obrazu a zvuku. Popis k pořadu se otevírá do nového okna jdoucího přes celou obrazovku.

Slabší osmidenní EPG, ale s probuzením

Programový průvodce je bez obrazu a zvuku a nabízí pořady pro osm stanic. Ve výpisu vidíte pouze názvy pořadů, popis, včetně toho podrobnějšího, se otevírá do nového okna.

Pokud si nastavíte upozornění, televizor se probudí z pohotovostního režimu, a to se dnes – bohužel – děje málokdy. Pořady ale můžete i nahrát a s diskem Freecom Mobile Drive Sq TV (1TB) to bylo opět bezproblémové.

Po EPG se můžete libovolně pohybovat, programová nabídka se však stahuje až se vstupem na příslušný multiplex. Pokud není k dispozici a vy na takovýto kanál přesto ťuknete, objeví se pouze prázdné okno.

Obrazovka chytrých funkcí na tlačítku Home je přehledná a pohodlně ovladatelná. Jak vidíte, dostanete se z ní například i do menu nastavení či do uživatelské příručky.
Autor: BOhumil Herwig

Obrazovka chytrých funkcí na tlačítku Home je přehledná a pohodlně ovladatelná. Jak vidíte, dostanete se z ní například i do menu nastavení či do uživatelské příručky.

Pohodlně ovladatelné chytré funkce, výborný Filmbox

Vstupujete do nich přes tlačítko domečku. Alespoň na pohybovém dálkovém ovladači. Obrazovka je následně přehledná, nekomplikovaná a v tomto ohledu patří k tomu nejlepšímu, co lze na trhu najít.

K dispozici je řada českých widgetů jako Filmbox, Voyo, HBO Go, O2TV či port.cz. Více jsem vyzkoušel widget Filmboxu, který měl sice drobné problémy s pohybovým ovladačem, ale nakonec fungoval velice dobře. Díky domluvě s poskytovatelem této online videotéky a vlastních televizních kanálů ho nyní budete na těchto stránkách vídat častěji. V každém případě je třeba pochválit bohaté rozdělení do kategorií, možnost vyhledávat a také to, že obrazová kvalita, byť bez možnosti manuální regulace, je solidní i na pomalejší lince. Alespoň tomu tak v mém případě bylo.

Na rychlé internetové lince si pak televizor velice dobře rozuměl i s HD pořady a v tomto okamžiku se také výborně vypořádával například i se složitými švenky přes taškovou střechu atd.

K LG Flex měl televizor potíže se přes Wi-Fi Miracast připojit a bylo třeba hned několika jeho zapnutí a vypnutí. Včetně fyzického vytažení ze zásuvky.
Autor: Bohumil Herwig

K LG Flex měl televizor potíže se přes Wi-Fi Miracast připojit a bylo třeba hned několika jeho zapnutí a vypnutí. Včetně fyzického vytažení ze zásuvky.

Vyzkoušel jsem i Wi-Fi Miracast, resp. napojení z tabletu, a probíhalo to stejně jako u televizoru LG 49UB850V – s problémy. Napojení se mi povedlo po až snad pátém pokusu, i když se mi zdálo, že potíž byla v televizoru, nikoli ve phabletu LG Flex. Bylo k tomu navíc zapotřebí i několika zapnutí a vypnutí TV. Obě zařízení přitom Wi-Fi Miracast oficiálně mají. Následné spuštění aplikace Prima Play na „mobilo-tabletu“ ukázalo, že se televizor osvědčil i zde a obraz byl pohodlně sledovatelný. Dá se tak tímto způsobem obejít chybějící widget Prima Play u drtivé většiny chytrých televizorů. Momentálně ji totiž má pouze Panasonic.

Musíte ale počítat s jednou drobností. Tou je klasický problém Androidu, totiž neustále zapnutá obrazovka i při využívání funkce „zrcadlení“, tedy výstupu na externí obrazové zařízení.

Co se týče HbbTV o kterém jsem se už zmiňoval v souvislosti s pohybovým ovladačem fungovalo na kanálech ČT bez potíží. K dispozici je hned po instalaci, takže nemusíte nikde pátrat a nic zapínat.

Standardně byl po instalaci nastaven režim Eco s parametry dle fotografie.Jak vidíte, podsvícení bylo pro mě z neznámých důvodu vytaženo na maximum.
Autor: Bohumil Herwig

Standardně byl po instalaci nastaven režim Eco s parametry dle fotografie. Jak vidíte, podsvícení bylo pro mě z neznámých důvodů vytaženo na maximum.

Možnosti nastavení nepřeberně

Přednastavených obrazových nastavení je šest plus dvě expertní (isf). Pokud je zvolíte, získáte navíc volbu „Ovládání pro odborníky“ v níž najdete také vyvážení na bílou a úpravu sytosti, barevného tónu a jasu pro šest odstínů.

V základních obrazových volbách upravíte podsvícení, barevný tón a mj. i teplotu barev. Navolit jde také úroveň lokálního zhášení podsvícení. V pokročilých volbách pak najdete gama korekci, pleťový odstín či úpravu odstínu zelené a modré.

Pokud vám tohle všechno nestačí, nebo se tím nechcete zatěžovat, můžete sáhnout po tzv. Picture Wizard II dovolujícím upravit obraz podle názorného průvodce.

Zvuk nabízí neuvěřitelných šest přednastavených režimů plus nastavení uživatelské ve kterém se vám objeví pětipásmový ekvalizér. Basy a výšky v žádném z režimů nebyly.

Poměrů stran je osm, standardně se po instalaci navolil 16:9, změnit ho ale můžete i na Originální. Jakmile jsem to udělal, televizor zachovával formát pořadu, což už dnes začíná být ojedinělé.

Webový prohlížeč má LG velice šikovný. Hlavně ale už z výroby obsahuje několik přednastavených odkazů na stránky. Tohle prakticky nikde jinde neuvidíte. V okně navíc běží aktuální, který jde ale i vypnout.
Autor: Bohumil Herwig

Webový prohlížeč má LG velice šikovný. Hlavně ale už z výroby obsahuje několik přednastavených odkazů na stránky. Tohle prakticky nikde jinde neuvidíte. V okně navíc běží aktuální, který jde ale i vypnout.

Měření spotřeby

Po instalaci byl televizor obrazově nastaven na Eco, úspora energie byla zapnuta na minimum. Po hodině provozu jsem na DVB-T a ČT24 dospěl ke 125 wattům s rozmezím 62–134 W.
V okamžiku kdy jsem obrazový režim přepnul na Standardní (úspora energie se vypnula) spotřeba vystoupala na 145 W (62–152 W).

Vypnout můžete i obrazovku a ponechat zapnutý pouze zvuk. V tomto okamžiku spotřeba klesla na 41 wattů.

Úspora energie má tři stupně plus automatiku. Dá se však i vypnout a obrazovka jako taková se vypíná právě zde.

Souborový manažer dokáže na jeden zátah otevřít jakákoli multimédia a většinou si pamatuje i pozici ve filmu, a to i po odskoku do televizního tuneru.
Autor: Bohumil Herwig

Souborový manažer dokáže na jeden zátah otevřít jakákoli multimédia a většinou si pamatuje i pozici ve filmu, a to i po odskoku do televizního tuneru.

Bezproblémové české titulky

Souborový manažer odpovídá tomu, čeho jsme u této značky v poslední době svědky. Ovládání je průhledné a pohodlné dokonce i pohybovým ovladače, který zde taktéž funguje a výrobce jasně říká že média nad 2 TB pracovat nebudou, což mi přijde solidní. Ne, že by to takto dělal někdo jiný…

Externí titulky se zapnou automaticky a v češtině, a vzhledem k úhlopříčce obrazovky mají rovnou nastavenu i rozumnou velikost.

Videa s kodekem X.264 jsou při nízkém rozlišení a opravdu prosté velikosti 230 MB na 43 minut podávána na úhlopříčce 140 cm naprosto excelentně a musím říci, že tohle mě skutečně dostalo! Neříkám, že barevné podání je dokonalé, nemluvím o nádherné zelené a dokonalé „pleťovce“, mluvím o tom, jak v podstatě z ničeho (diplomaticky řečeno) udělat kuličku. Tohle LG to zvládá k mému překvapení výborně.

Po pravdě: snad každý Full HD televizor, nebo UHD televizor, se výborně vypořádá s tím, když do něj pustíte stejné rozlišení jaké má jeho obrazovka (samozřejmě v odpovídající kvalitě). U Ultra HD televizoru by vás tudíž mělo zajímat spíše to, jak podá běžné nízké rozlišení na našem pseudokvalitním DVB-T. Mimochodem HD multiplex ČT je tady opět výborný a už jen kvůli tomuto má 4K televizor smysl. S potěšením mohu konstatovat, že u tohoto přístroje má smysl i pouštění multimédií v nízkém rozlišení.

Pokud jde o zbývající kompatibilitu multimédií, je na úrovni 49UB850V, avšak na rozdíl od něj s bezproblémovými českými titulky. Díky absenci USB 3.0 také počítejte s tím, že 4K videa tímto způsobem nepřehrajete.

Nožičky jsou sice elegantním doplňkem a stabilita se jim upřít určitě nedá, jsou ale také plastové a panel se na nich poněkud třese.
Autor: LG

Nožičky jsou sice elegantním doplňkem a stabilita se jim upřít určitě nedá, jsou ale také plastové a panel se na nich poněkud třese.

Moc pěkná, ale ty nožičky…

Pokud se ptáte, jaká je, musím říci, že prakticky ve všech ohledech hodně povedená. Zaujala mě nejen útlým rámečkem a subtilními nožkami, které by ovšem neměly být plastové, ale především resamplováním a vylepšením obrazu z nízkého rozlišení, což je dnes – podle mého – základ.

Obrazové podání, zpracování pleťové barvy, modro-zelené či přímo zelené je sice jen průměrné, ale kategorii a technologii odpovídá a v nastavení se dá přece jen o něco vylepšit.

Pokud jde o převod a zpracování nízkého rozlišení či rozlišení Full HD na obrazovku 4K, to jde nad rámec kategorie i ceny a projevuje se to i na kodeku X.264. V rámci levných, tedy relativně levných 4K přístrojů do 40.000 Kč, je nadstandardní.

Widget Filmboxu je navržený velice dobře. Je také přehledný a slušně ovladatelný i s pohybovým ovladačem Magic Remote Control.
Autor: Bohumil Herwig

Widget Filmboxu je navržený velice dobře. Je také přehledný a slušně ovladatelný i s pohybovým ovladačem Magic Remote Control.

Překvapující také bylo, že seriálový díl provedený v 720p a X.264 o velikosti 720 MB na 42 min. se podáním lišil od obyčejného 230 MB souboru jen minimálně. Samozřejmě na některých švencích to bylo znát, ale celkový dojem z třikrát menšího provedení byl v podstatě obdobný. Alespoň pro mě.

Velmi příjemné rovněž je, že se obraz díky tenoulinkým rámečkům jakoby vznáší a televizor neměl žádný problém s rychlostí odezvy, což je oproti variantě s WebOS zapotřebí zmínit.

Potěšilo mě rovněž, že se obrazovka leskne méně, než dnes bývá zvykem, pohledové úhly odpovídají technologii IPS, nicméně nožičky bych si skutečně představoval kvalitnější a jejich upevnění k panelu bytelnější. Televizoru to tak nejvíce bude slušet na stěně nebo kvalitním stojanu. Aby ale bylo zřejmé: rozhodně netvrdím, že se obrazovka má tendenci překlápět. To opravdu nikoli. Jen když o ni zavadíte, poněkud se rozklepe. Já bych ale tuto vlastnost určitě přežil, protože LG 55UB820V je výjimečný televizor s excelentním poměrem cena/výkon.

Křisťálová Lupa 24 hlasovani

Hodnocení

pro: poměr cena/výkon, excelentní převod z nízkého rozlišení (SD) na 4K (i u nižšího či nízkého datového toku), tenoulinké rámečky panelu (obraz jakoby se vznášel v prostoru), výborné chytré funkce, solidní ovládání a pohybový ovladač
proti: chybí USB 3.0, při přepnutí kanálu je jméno stanice velmi nevýrazné, jen průměrný zvuk

Balení obsahuje

  • 2× dálkový ovladač (klasický a pohybový)
  • 2× mikrotužkové baterie (AAA), 2× tužkové baterie (AA)
  • nenatáčitelný podstavec (nožičky)
  • adaptéry pro SCART, A/V
  • napájecí kabel (samostatný, třížilový)
  • uživatelská příručka je přímo v televizoru
  • záruka: 24 měsíců

Má podle vás za současných podmínek nákup Ultra HD televizoru smysl?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).