Hlavní navigace

Konečně oficiální vyjádření CZ.NICu

15. 12. 1999
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Čtyři měsíce trvala nejistota, po jak dlouhou dobu bude platit poplatek za "staré domény", registrované před 1.9.1999. Nyní je však konečně jasno, CZ.NIC na svém informačním WWW serveru zveřejnil oficiální sdělení, jak bude fakturace probíhat. Vlastníci domén si mohou oddechnout.

S pátečním datem se na informačním serveru CZ.NICu objevila následující zpráva:

Do 31.8.1999 prováděla registraci domén pod doménou .cz společnost Eunet Czechia s.r.o. a to zdarma. Dnem 1.9.1999 převzalo tuto činnost sdružení CZ.NIC z.s.p.o. Z důvodu zjednodušení procesu kontinuity (a aby vlastník nemusel o doménu znovu žádat), byly všechny domény, existující před 1.9.1999 fyzicky převzaty a dostaly ke dni 1.9.1999 status "zahájení registrace". Po prověření všech náležitostí záznamů o doméně byl proces registrace ukončen, doména nově registrována a byly rozeslány výzvy k úhradě. Uhrazením akceptuje vlastník domény podmínky smlouvy. U těchto převzatých domén nebyl součástí úhrady registrační poplatek, ale pouze udržovací poplatek na období 12 měsíců ode dne nové registrace (tedy od data odeslání výzvy). Z tohoto důvodu se u všech domén převzatých z databáze původního registrátora změní datum registrace.

CZ.NIC bude informovat majitele domén , kteří obdrželi nesprávnou informaci, o správné době platnosti registrace jejich domén elektronickou poštou.

Jinými slovy to znamená následující: ve všech databázích sice bude původní datum registrace zaměněno na 1.9.1999, ale platnost zaplaceného poplatku bude vztažena až ke dni odeslání výzvy k zaplacení. U většiny domén tak bude další platba požadována až koncem října 2000. EUnet podle dostupných informací navrhoval – podle mého názoru -elegantnější řešení, aby se platilo sice průběžně, ale vždy jen poměrná částka podle toho, kolik času uplynulo. Tím by se podařilo rozložit fakturační zátěž do celého roku, aniž by byla někomu způsobena újma. Toto řešení nakonec CZ.NIC nepřijal a trval na svém původním stanovisku, což sice znamená určitou neefektivitu systému, který bude mít velkou podzimní špičku, ale čistě z hlediska vlastníků domén je minimálně stejně dobrý, ne-li lepší.

Nejdůležitější na celé věci je to, že nyní už nejde o nějaké spekulace či zákulisní informace, ale o skutečně oficiální vyjádření správce naší národní domény. Anabáze s tímto problémem je tak zdá se konečně u konce.

MMF24

Marek Antoš


Starší, související články:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).