Hlavní navigace

Konec obstrukcí s digitálními licencemi?

12. 4. 2007
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Logo pozemní digitální platformy DVB-T Autor: 115393
Ačkoli se může zdát, že poslední rozhodnutí Městského soudu o žalobách televize Prima a společností TV Lyra a Step Public Relations proti loňskému výsledku licenčního řízení na nové digitální programy může znamenat další ránu pro šestici „držitelů-nedržitelů“ digitálních licencí, opak je pravdou. Soud stejně jako v případě televize Nova a Galaxie sport zrušil výsledek licenčního řízení, zároveň tím ale otevřel cestu k opakovanému udělení licencí. Zbývá už jediné: vyřešit dvě žaloby posledního neúspěšného účastníka licenčního řízení, společnosti Minority.

Rada získá okruh účastníků řízení

První žaloba proti výsledku licenčního řízení na nové digitální programy uspěla už loni v září. Tehdy dal Městský soud v Praze za pravdu televizi Nova, která si stěžovala na diskriminační přístup Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) a napadla také nedostatečné písemné odůvodnění RRTV, proč právě Nova nezískala některou z digitálních licencí. Krátce nato uspěla se stejnou žalobou i kabelová a satelitní stanice Galaxie sport, již s Novou pojí stejný majitel: americko-bermudská společnost CME. Od té doby provozovatelé nových digitálních televizí i RRTV marně čekají na rozhodnutí soudu o dalších žalobách proti výsledku licenčního řízení. Podáno jich bylo celkem sedm, výsledek soutěže napadlo šest neúspěšných žadatelů.

Čeho vlastně Nova s Galaxií sport a nyní už i Prima a společnosti TV Lyra a Step Public Relations dosáhly? Soud pouze zrušil výsledek licenčního řízení, a v podstatě tak přiměl RRTV, aby znovu hlasovala o vítězných projektech. Rada ale nebude vybírat ze všech přihlášených projektů, ale pouze z těch, kterým už loni v dubnu digitální licenci udělila, a také z těch, jejichž předkladatelé napadli původní výsledek tendru u soudu a jejich žaloba uspěla. Dokud ale soud nerozhodne o všech žalobách proti výsledku licenčního řízení, není možné určit okruh společností, z nichž by měla rada vybírat. Nyní je už téměř jasno: radní budou rozhodovat mezi šesti původními držiteli digitálních licencí, čtyřmi projekty televize Nova, Galaxií sport, Primou, společnostmi TV Lyra, Step Public Relations a možná také Minority.

Čeká se už jenom na vyřízení dvou žalob

Právě společnost Minority a její dvě žaloby proti loňskému výsledku licenčního řízení jsou už poslední překážkou tomu, aby RRTV mohla znovu o těchto licencích hlasovat. Na soudě stále leží dvě žaloby společnosti Minority, které jsou přiděleny soudci Janu Rybovi. Senát, jemuž předsedal jako první 6. září 2006, rozhodl, že vydáním licencí na provozování digitálních stanic TV Barrandov, Febio TV, Z1, Óčko, TV Pohoda a RTA porušila RRTV zákon. V případě, že soud rozhodne i o žalobách Minority, může RRTV obnovit licenční řízení, upozornil ve středu odpoledne web týdeníku Marketing a Media. Záleží tedy už jenom na Městském soudu v Praze, respektive soudci Janu Rybovi, jak dlouho mu bude trvat tento případ vyřešit. Vzhledem k tomu, že poslední tři žaloby řešil ve „zkráceném“ řízení tři čtvrtě roku, jsou na místě obavy z další prodlevy.

Proti té jsou ale digitální televize připraveny protestovat u Evropské komise. Při nedávné tiskové konferenci k prvnímu výročí udělení digitálních licencí zástupci Asociace digitálních televizí (ADT) uvedli, že na stížnosti pracují a podají ji zřejmě už v květnu. Zároveň oznámili, že zadali svým právním zástupcům analyzovat současnou situaci, aby zjistili, zda jednotliví provozovatelé mohou zahájit s Českou republikou arbitráže kvůli nedostatečné ochraně investic. Celkovou ztrátu všech šesti televizí odhadla ADT na 1,4 miliardy korun. I když je sporné, zda by digitální televize v případném sporu měly šanci na úspěch, mohou být i tyto dvě hrozby dobrou motivací pro soudce Rybu, aby projednávání žalob společnosti Minority dále nezdržoval. Vzhledem k tomu, že Minority podala žaloby ve stejném časovém období jako ostatní stěžovatelé, jejichž případy už soud projednal, měl by se k její stížnosti dostat co nejdříve.

Přijdou opakovaná odvolání?

Existuje ale ještě několik neznámých, které mohou opakované hlasování o licencích pro nové digitální programy zkomplikovat. Například skutečnost, že na Nejvyšším správním soudu dosud leží kasační stížnosti všech šesti původních vítězů licenčního řízení na rozhodnutí Městského soudu v Praze o žalobách televizí Nova a Galaxie sport. Stejnou kasační stížnost podala také RRTV. Podle jejího předsedy Václava Žáka je velmi pravděpodobné, že Nejvyšší správní soud rozhodnutí pražského městského soudu zamítne z formálních důvodů, a celá věc se znovu vrátí k jednání prvoinstančního soudu. To by ale celý proces „obnovování“ digitálních licencí ještě více zkomplikovalo a oddálilo. Ideální by bylo, kdyby Městský soud v Praze co nejdříve rozhodnul o žalobách společnosti Minority a poté všichni stáhli své kasační stížnosti, aby RRTV mohla provést opakovanou volbu.

Kdyby se svými žalobami uspěla i společnost Minority, vybírala by RRTV v opakované volbě držitele šesti digitálních licencí z patnácti projektů: zpravodajské stanice Nova news, sportovního kanálu Nova sport, filmového programu Nova film, seriálové stanice Nova seriál, plnoformátové televize Prima klub, regionální TV Lyra, plnoformátové 5TV, hobby Televize A je to!, placeného sportovního kanálu Sport 2, zpravodajské stanice Z 1, regionální sítě RTA, plnoformátové TV Barrandov, plnoformátové televize Febio, hudebního kanálu Óčko a dětské televize Pohoda. Jenže i po opakovaném hlasování o digitálních licencích musí RRTV napsat všem účastníkům výběrového řízení písemné odůvodnění, proč tuto licenci dostali, případně proč jim ji radní neudělili. A neúspěšní účastníci řízení mohou toto zdůvodnění opět napadnout u soudu, což by znamenalo zopakovat celý proces právních tahanic o platnost licencí znovu pěkně od začátku.

EBF - tip - heslo konference

Je tu ještě lhůta pro zahájení vysílání

Připusťme však, že rada tentokrát napíše tak dobré odůvodnění, aby bylo právně neprůstřelné a opakovaně udělené licence by už nikdo nezpochybnil. I v takovém ideálním případě by novým digitálním televizím začala běžet nová zákonná lhůta 360 dnů pro zahájení vysílání. Diváci by se tedy naprosté většiny nových programů dočkali nejdříve v polovině, ale spíš ke konci příštího roku. A to ještě kdo ví jestli, protože bude záležet na dohodě s operátory vysílacích sítí. Jistou šanci by měla například televize Óčko, pro kterou znamená zahájení zemského digitálního vysílání pouze rozšíření distribučních cest, protože už dávno vysílá v kabelech a na satelitu. Odchodem České televize do vlastního veřejnoprávního multiplexu se totiž uvolní tři programové pozice v přechodném multiplexu A (tři proto, že v definitivních digitálních sítích budou moci vysílat maximálně čtyři televizní programy a nikoli pět, jak je tomu v dnešním multiplexu A) a záleží čistě na Óčko, zda se domluví s jeho provozovatelem, společností Radiokomunikace, na spolupráci.

Zařazení Óčka do multiplexu A, respektive budoucí digitální sítě 2, by nebylo nijak překvapivé. Tento hudební kanál už v multiplexu A vysílal předtím, než se Radiokomunikace domluvily s Českou televizí a Novou na rozšíření této sítě do dalších lokalit a v říjnu 2005 přešly na řádné digitální vysílání.

Podaří se ještě letos znovu udělit digitální licence?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).