Hlavní navigace

HN: Koalice se dohodla na odvolání Rady České televize

20. 6. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 115393
20. 6. 2007

Současné složení Rady České televize bude brzy minulostí. Nejsilnější vládní strana ODS podlehla nátlaku nejmenšího koaličního partnera, Strany zelených, a souhlasila s totální rekonstrukcí „malé televizní rady“. S ní souvisí i pozastavení volby pěti nových radních, k níž mělo dojít tento týden. Podle Hospodářských novin nynější radu sněmovna na podzim odvolá.

Původní volba třetiny televizní rady se v pátek zvrhla v koaliční schůzku, na které se vládní strany dohodly na jiném systém obsazování Rady ČT. Zeleným se totiž nelíbilo, že si ODS společně s ČSSD zachovávají v radě přibližně stejný počet zástupců, byť podle zákona by v radě měli sedět představitelé nezávislých organizací. Zelení chtěli prosadit, aby o dovolbě pěti členů Rady ČT se bude hlasovat veřejně. Poslanci za ODS by tak neutajili, že hlasují podle dohody s ČSSD pro kandidáty sociální demokracie.

EBF - tip - heslo konference

Spor mezi Zelenými a ODS vedl k dohodě, koaliční poslanci televizní radu odvolají a poté zvolí úplně novou. Naznačil to i úterní požadavek poslance za ODS Petra Plevy, aby sněmovna odsunula hlasování o pěti nových radních z právě probíhající červnové schůze sněmovny. Návrh poslanci drtivou většinou přijali. Součástí dohod o odvolání rady bylo i to, že ji žádný poslanec nezveřejní, píší HN. Deníku to potvrdili tři vládní poslanci pod podmínkou, že nezveřejní jejich jména.

K odvolání televizní rady a volbě nových radních má dojít na podzim. Stačí, aby poslanci ještě jednou neschválili výroční zprávu Rady ČT za loňský rok. Poprvé se tak stalo minulý týden díky hlasům sociálních demokratů, komunistů a poslankyně za Stranu zelených Kateřiny Jacques. Další hlasování o zprávě má proběhnout v září nebo říjnu. Nová rada by měla příští rok zvolit nového generálního ředitele ČT, neboť Jiřímu Janečkovi vyprší pětiletý mandát.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).