Hlavní navigace

Kdo zaplatí rozšíření multiplexů do regionů? ptají se televize

1. 3. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 115393
1. 3. 2007

Stát by měl přispět na budování prvních digitálních sítí, aby nové digitální televize mohly po vyřešení otázky platnosti jejich licencí začít vysílat na co největším území. Myslí si to Pavel Hanuš, manažer projektu digitalizace České televize, podle něhož se telekomunikační operátoři bez státní podpory neobejdou.

Zatím se řešila pouze otázka platnosti licencí pro obsah a ne to, kdo zaplatí rozšiřování vysílacích sítí. To je ale kardinální problém, protože nové televize ho nezaplatí, takže v onom přechodném období, kdy se bude přecházet z analogového na digitální vysílání, by byla státní podpora na místě, prohlásil Hanuš na dnešním semináři o digitalizaci v Poslanecké sněmovně.

CIF24

Stavbu digitálních vysílačů bez ohledu na to, kdy bude vyřešen problém s licencemi digitálních televizí, požaduje i generální ředitel televize Febio Richard Rybníček. Ve chvíli, kdy budeme mít potvrzenou licenci, chceme vysílat na co největším území a neříkat divákům, že do dvou tří let si nás budou moci naladit, uvedl Rybníček.

Telekomunikační operátoři ale nechtějí stavět nové vysílače a kupovat vysílací technologii do doby, než budou mít jisté zákazníky a ti si od nich závazně objednají jejich služby. Jsme komerční společnost a nemůžeme si dovolit investovat do sítě, když nevíme, kdy začne vysílat, řekl Martin Roztočil. šéf Úseku vysilacích služeb Radiokomunikací.

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).