Hlavní navigace

Kdepak ty NIXe hnízdo máááš?

8. 2. 1999
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Už několik let příspívá k obecnému blahu svou existencí peeringové sdružení NIX. Vlastní peeringový uzel se od počátku nalézá na Žižkovské věži v područí Českých radiokomunikací. Jsou s tím však vleklé problémy a tak bude mít NIX v Praze druhé centrum - a nový provozovatel je už takřka vybrán.

Když se kdysi začalo mluvit o peeringu – a je dobré připomenout, že první impuls v této věci, který pamatuji, vyšel od firmy Luko (dnes LUKO Czech-Net) a posléze tuto myšlenku vehementně prosazoval Datac (dnes Bohemia.Net) – nabízela se posléze řada firem, že by dotyčný peeringový uzel mohl být u nich. Nedivím se. Mít u sebe takový uzel sice klade na poskytovatele řadu nároků co se týče správy, dostatečné kapacity pro příchozí pevné linky poskytovatelů a také umožnění přístupu všech peerignových partnerů k uzlu, ale na druhou stranu má dvě velké výhody. Především by taková firma měla z principu nejrychlější peering se všemi a bez obvyklých oplétaček se zřizováním pevné linky (spojení po Ethernetu je spojení po Ethernetu…). Kromě toho si není třeba dělat iluze, že by se hostovaní takové věci nedalo úžasně využít co se propagace týče.

Nakonec však byla zvolena neutrální půda a myslím si, že to bylo velmi rozumné rozhodnutí. Nejsem si však tak úplně jist tím, zda bylo ideálně zvoleno samo místo – Žižkovská věž Českých radiokomunikací. Jak se totiž posléze ukázalo, zřízení spojení na Věž je velmi komplikovaná záležitost, která dokáže poskytovatele zabavit řadu měsíců; zvláště když zvolí jiného dodavatele, než Radiokomunikace. Ty se navíc podle některých informací měly v době, kdy se o umístění uzlu rozhodovalo, zavázat, že nevstoupí na pole poskytování připojení k Internetu. To však vloni přeci jen učinily, byť zprostředkovaně – spojení s firmou MOPOS je, myslím, již dostatečně známé a bylo několikrát komentováno, mimo jiné i na Lupě.

Potíže, které připojování k uzlu NIXu provázelo, nakonec vedly k tomu, že se členové NIXu domluvili na změně. Výsledkem by mělo být druhé, nezávislé peeringové centrum v Praze. Stávající uzel na Žižkově zůstane zachován, zejména kvůli tomu, že do něj nyní vede skoro dvacet různých linek různých poskytovatelů, a jejich hromadné překládání jinam by bylo komplikované. Vedle něj však bude i nový uzel a bude na zvážení poskytovatelů připojení, kam zamíří se svojí linkou. Oba uzly – tedy starý i nový – mají být propojeny spojem o dostatečné kapacitě. Upřímně řečeno jsem zvědav, jak to bude fungovat. Po technické stránce je to jistě trochu oříšek.

Na dodavatele nového uzlu vyhlásil NIX soutěž, do které se podle některých informací měly přihlásit čtyři uchazeči: České radiokomunikace, Dattel, Gemma a PragoNet. Jsou to firmy celkem známé, pouze Gemma by vás mohla zmást. Snad vám pomůže zjištění, že právě v této firmě nyní působí bývalý ředitel pvt.net a současně člen Výkonného výboru NIXu, Boris Bělousov. V případě nabídky této firmy tak šlo zřejmě o cosi jako sentiment; pan Bělousov měl v minulosti poměrně zajímavé nápady, jak by se měl NIX přetvořit.

O vítězi zřejmě rozhodne na svém jednání nadcházející valná hromada NIXu, ale v tuto chvíli je již možné zachytit signály, že největší šance má Dattel. Pochopitelně ho podporují společnosti, které jsou s ním majetkově provázány (GTS, NetForce). Vedle nich i řada poskytovatelů, kteří mají v jeho pražské sféře vlivu umístěny své uzly (vedle jmenovaných třeba Video On Line, CZCOM, Telenor Internet, EUnet Czechia – tím ovšem netvrdím, že právě všechny tyto firmy by musely nutně hlasovat pro Dattel). Pokud tedy Dattel vyhraje, bude si na své konto nepochybně moci připsat další velmi zajímavou referenci.

Uvidíme. Nejdůležitější je, aby tato novinka ve fungování NIXu prospěla dalšímu rozšiřování českého peeringu, které podmínky na Věži v poslední době spíše brzdily.

Marek Antoš

MMF24


Starší, související články:

* Každý s každým aneb ideál peeringu se pomalu naplňuje
* NIX má nový výkonný výbor
* Novinky v NIXu
* „Když zasedá NIX, nikdo si nemůže být jist majetkem ani životem.“ Dnes zasedal.
* Není čas na změnu pravidel hry v NIXu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).