Pane Zacek dovolte mi Vam sdelit, ze Vas pan znamy je neuveritelne mimo a vy jste hlupak, ze jste mu na takove slinty skocil. Do zemi jako je Vietnam se nejezdi kvuli pobytu ve sterilnich hotelich evropskeho typu. Jezdi se tam predne za zazitky a ty gastronomicke jsou na prednich mistech.
Mel jsem to stesti navstivit zatim dve zeme v regionu JV Asie a konkretne na Vietnam vzpominam velmi rad. Verte,ze uz se nemuzu dockat az budu mit moznost jet znovu, nebot takova polevka Pho primo na ulici v zapadle ulicce v Saigonu, kterou vari starsi pani na rohu rusne ulice, nebo jak tu nekdo psal v jeste zapadlejsi vesnicce je prave to nejlepsi co muzete kdy zakusit. Nepotrebujete k tomu zadnou honosnou restauraci ci poulicni stanek. Kdejaka "garaz" tam slouzi jako vyvarovna a nikoho nejake hygienicke pomery nijak zvlast netrapi. Naopak, prijimate ten svet takovy jaky je.
KAMU je vynikajici porad, prave pro jeho autenticnost. Priblizuje nam svet jedne z nasich nejpocetnejsich minorit, jejich zvyky, jejich svet, pro mnohe velmi exoticky. Diky CT za takovehle pociny. Asi prvni kucharsky porad na ktery se osobne rad divam.
Je to opravdu to vaření na zámcích? Nebo by to byl naopak právě jen kýč, odrtžený od reality? Kdo jenom trochu cestuje po světě, tak jídlo na ulici musí jednoznačně milovat. Teda ne, kecám. Nemusí. Samozřejmě že nemusí, ale já takový lidi nechápu. :-)
Právě v těch úplně obyčejných restauracích ve vesnicích, kde kolikrát ani nevíte, jestli je to už restaurace, nebo jste zastavili u někoho na dvorku, právě tam dostanete často to nejlepší "žrádlo". Ale spoň já se zatím jen málo kdy spletl.
Jasně, kvalitní honosná restaurace má taky něco do sebe. Ale rozhodně bych si netroufnul říct, že jenom to co je drahé, s drahými materiály, možná ještě striktně podle bontonu, že je to něco víc, co je nutné tlačit lidem do hlavy. Aby se tím nejlépe řídili.
Poslední, co mě na obrazovce uráží, je to jak se vaří ve Vietnamu. Autenticky.
Se divím, že se nevěnujete pořadům, kde nějaká česká televize (nikoli ČT) vyšle do ciziny dva analfabety, kteří se neumí domluvit, aby tam dělali ostudu a nechali se u toho natáčet do dokumentu o jejich cestě.
Tentokrát pan Žáček upozadil dramaturgii, scénář, režii, kameru, herecké výkony pořadu a nechal vyniknout svojí odbornost i v oblasti cestování a hygieny. Jistě má pravdu v tom, že v exotických zemích je více pravděpodobné, že našinec může při cestování "chytit" nějakou exotickou nemoc. Je ale příčina jen v tom, že se stravuje "na ulici"? Dnešní možnost svobodného cestování ale většinou láká dobrodružnější povahy, kteří se luxusním hotelům spíše vyhýbají, ať už z finančních, nebo poznávacích důvodů, nebo zkrátka taková zařízení každý den nejsou k dispozici. Na pobyt ve sterilním prostředí 5* hotelu a v jeho restauraci, wellnessu, nemusí ale nikdo jezdit do exotických krajin, takové snáze najde v Evropě a už i v tuzemsku.
Opravdu pořad ČT s Kamou nabádá neznalé turisty k hazardování se svým zdravím a životem, když popisuje místní kuchařské zvyky ve Vietnamu? Možná se některý turista nechová rozumně a opravdu se nakazí exotickou nemocí, ale takový je ohrožen i hady, krokodýly, tygry, buvoly, slony a jedovatými rybami, před kterými ani veškeré očkování nepomůže. Netvrdím, že se občas našinec v cizině nenakazí nějakou ošklivou nemocí, což bývá tučné sousto pro bulvár, ale ani žloutenkové epidemie v tuzemsku nejsou tak výjimečné a dochází k nim hlavně v zařízeních společného stravování, kterých se ani strávník nemůže vyvarovat, když je to třeba školní jídelna.
Pane Žáčku, proboha proč píšete oněčem, o čem nic nevíte a čemu absolutně nerozumíte. Vietnamská kuchyň je proslavená předevš´mtím, že je na rozdíl třeba od naší velivce zdravá, je úžasně chutná. Nejlépe a bez ohrožení zdraví se i cizinec nají na ulici, to každý kdo Vietnam navštívil, může potvrdit. Vaše názory jsou eznalé, hloupé a vůči vietnamské kuchyni i urážlivé. Když se vám to nelíbí, nedívejte se na to a jezte si co chcete. A svoje názory na kulinářství si nechte pro sebe.
Tak zase tady ze zemí JV Asie nedělej destinace jen pro baťůžkáře. Jsou to země již několik let přející masové turistice. Jen leží trochu dál...Pro nás. Třeba právě Vietnam zažívá obrovský rozmach a min. do měst dorazil konzum západního stylu, který mohutně propagují nejen v jejich televizní produkci, kterou rád sleduji. Jedni moji kamarádi to těžce nesou, protože proměna je prý dost znatelná a památky dost přeplněné. Mě by odradilo ale hlavně hodně špinavé moře. :-)
Ale plosimtebe zase mi nevkladej do ust neco co jsem nevyslovil. Na cestach vzdycky kombinujes ubytovani tak jak ti prijde pod ruku. Ja jsem hlavne narazel na ty autorovy domnele potreby stravovat se nutne v hotelu aby se z toho nahodou jedinec nepotento :-) Vietnam se, da se rict, masovou turistiku (sluzby) stale jeste uci, narozdil od preplneho Thajska kuprikladu. A z vypraveni mych spolucestovalu z Kambodze, kterou sem bohuzel nemohl dat je to jeste uplne jiny level. A mas pravdu promena je jasna. Libi se mi jak z toho Vietnamskyho komunismu zbyly jen cary papiru. Na ulicich panuje tezkej kapitalismus a dari se mu vic nez skvele. A neboj neodradilo. Me spis odrazovala ta pocetna Sovetska nevychovana sebranka co se tam jezdi rekreovat.
Mame ale pecka zazitek z nahodnyho setkani a pozvani domu od domorodce co pred 30ti lety pracoval v Tesle Roznov. Z necelyho roku pobytu mu zbylo dostatek cestiny na prijemnej vecer s jeho ledici plnou plechovek Plzně :D Tomu se rika, srdcar.:-))
Pane Žáčku,
Váš argumenet, že nemáte důvěru ke Kamu, protože je tetovaná, a že nevěříte, že dokáže dodržet všechny hygienické postupy je poněkud mimo. Stigmatizujete někoho na základě vzhledu (třeba jako to dělala právě ta socialistická československá televize), ale hlavně tento argument nedává smysl. Kamila Rundusová vařila v restauraci Jamieho Olivera, která určitě více vyhovuje Vaši představě "správné" nablýskané gastronomie. Její tetování asi zřejmě nikomu nevadila.
Nerozumim, co se snazite rict. Clanek se tyka Kamu a ne Jirinky :)
Co se tyce jidla, tak by bylo nejlepsi, kdybyste se tam jel podivat a ochutnal. Pokud na to nemate zaludek, tak zrejme zustanete na tom, co vam naserviruji media v podobe spatnych zprav. Ale verte, ze i kvalitni asijska kuchyne se da nalezt (nejen) v Praze.
Svým způsobem je to vtipné, část toho trošku smutná - zdá se, že krása skutečného cestování vám navždy zůstane utajena. Nikdy totiž nepoznáte zemi přes hotelové restaurace a ochranné sklo vakcín. Přála bych vám z celého srdce zažít nějakou zemi skrz lidi, kteří v ní skutečně žijí a jídlo, které se tam skutečně jí. Já jsem takto poznala třeba Maroko a byl to neskutečný, barevný, chutný a intenzivní zážitek. Stačí se z toho proste předem nepo****.
Vyjděte z aseptické hotelové kantýny a běžte si dát něco, co má chuť a příběh. Ano, možná se vám někde z něčeho neudělá dobře, ale to se stává i v naší civilizované a historickou kuchyní oplývající matičce Praze :-)
P.S. pořád se mi ale nechce věřit, že s tímto postojem a rozhledem může člověk někde psát recenze...jakože vážně sláva starých časů a hodnocení důvěryhodnosti podle tetování? :-)
Řekla bych, že ta recenze je sama o sobě oslavou starých časů, což mě tedy na DigiZone překvapilo...no nic, chyby se stávají nejen v kuchyni, že?
Nevim jak dlouho byl v Cine ten vas znamy, ale ja tam zila pet let. Mozna mel vas znamy pocit vetsi cistoty v jeho drahem hotelu, ale muzu vas ujistit, ze jeho kuchar tam pouzival stejne prepaleny olej, jako kazdej poulicni stankar. Akorat ten hotel na tom mel vetsi marzi a jidlo tam chutnalo o tri rady hur, nez na ulici. Nelepsi a nejrozmanitejsi jidlo vubec v cely Asii je vzdycky na ulici. Krom toho na ulici vzdycky vidite, jakej olej pouzivaji. Ten luxus v hotelu, nebo restauraci nemate. Nejlepsi cinsky jidlo, jaky jsem kdy mela bylo v maly, zaplivany restauraci, kterou jsem mela pred barakem. Jejich smazenej karamelovej banan byl tak dobrej, ze jsem ztvrdlej karamel odkusovala od talire jeste klidne hodinu po tom, co tam uz zadnej banan nebyl a vsichni mi rikaly, ze to se uz neji, kdyz to neni teply. Zachod meli tradicni cinskej (u nas se jim rika turecky), nebyl tam toaletak a vedle zachodu meli bazenek, ve kterym vzdycky plaval kapr. Predpokladam, ze to byl domaci mazlicek, ale kdo vi. Co se tyka ockovani, tak doporucuju jen brisni tyfus a zloutenku A a B. Vsechno ostatni je vam k nicemu. Asii bud proste berete takovou, jaka je, nebo se na to proste vykaslete. Ale nejaky keci o tom, jak v hotelu a drahy restaurace a hygiena a podobne, to si fakt nechte. Vite o tom uplny h.
Tak předně je vidět, že pan Dvořák je bývalý ředitel komerční televize a nepochopil specifika veřejnoprávní televize.
Co se týká kuchařských "show", tak tam lidem nejde pod nos vůbec nic. Kamu je pochybná potetovaná punkerka, Pohlreich zase obhroublý snob, Babica... to je prostě Babica. A o Hruškovi nemá cenu ani mluvit, protože přebírat recepty z mimibazaru, to je už je úplné dno. Ostatně co zde čekat, když lidi kupříkladu místo 250g skutečně kvalitní uzeniny, upřednostní kilo čehosi vyrobeného z kůží a drůbežího separátu.
Pan Žáček zřejmě nepochopil, co je zážitková gastronomie. Největší extrém jsem viděl v jakémsi dokumentu od BBC, kde bylo kdesi v Asii ve vlaku předloženo moderátorovi ke konzumaci vejce s napůl vylíhlým kuřetem, to celé tepelně upravené. Statečně neváhal a předložené zkonzumoval...
Tady je taky recenze a tam mají pravdu, že to vše jde nějak z kopce... http://magazin.aktualne.cz/televize/recenze-kazdy-milion-dobry-zabiji-jmenem-jiriny-bohdalove-te/r~4298e6700f4011e68afb002590604f2e/?utm_source=centrumHP&utm_medium=dynamicleadbox&utm_term=position-0
Jinak k té kuchyni... Nemusí člověk jezdit až do Ásie aby věděl co si ti lidé vaří... Žije jich tu u nás v Evropě dost... Stačí když jdete do nějaké "České" tržnice v době oběda atd. a cítíte ten jak to říct nevábný prostě jiný gurmánský jídelníček a když to i vidíte jak to a v jakém prostředí připravují tak se vám zvedá některým kufr... i kontrolní hygienická stanice když udělá šťáru na některý provozovny restaurací tak ty se pak i zavíraly... Ještě horší je to pokud takto bydlíte v místě (paneláky, činžáky) kde je vícero domácností a mezi vámi pak nějaká z ciziny ač má třeba legální i naše azyl občanství... Jistě asiaté vaří zdravěji (o tom není pochyb) než většina rozvinutého světa a proto jsou taky i štíhlejší i dýl žijí ale když to vidíte a cítíte musíte na to mít odvahu to ochutnat a sníst... Ono taky s tou hygiénou si tolik nelámou hlavu a doktoři vám řeknou, že ty tzv. vyspělé civilizace přehnaným strachem z bakterií o to víc jsou pak nemocní... Prostě každý živočich se z nich skládá (teď ukazovali i pokus umytých rukou atd.) a ony jsou mezi sebou v nějakém pořádku který jim člověk civilizačním pohodlím narušil a pak se moderně civilizovaný člověk diví, že už ani různý lékařský prášky kterých se přejídáme nefungují... Jinak vše je i o pocitu překonat odpor... Není žádným tajemstvím, že třeba v jižní Americe a v té Ásii se jedí různí pro nás nepochopitelní tvorové... Teď přichází do "módy" i hmyz který má prý jednou bílkovinama nahradit celosvětový nedostatek potravin tj. někde se jima enormně moc plýtvá a jinde zas chybí... stačí i celosvětová kalamita neúrody kvůli měnícímu se klimatu... Ono třeba ale Francouzi atd. národy jedí šneky, škeble, žáby atd. věci a nám to připadá odporný... jim to zas chutná... a mnohdy je to i luxusně drahé... nebo běžné pro všechy v daných lokalitách...
Já vám to Lamo neberu... Jiřina nešla dát do placeného článku... teď je jiný nový už volný ale tam šlo hlavně o ten fakt napsaný, že produkční kvalita všech pořadů jde z kopce...
Co se týče jídel ono né každýmu to voní a kor když vidí jakým způsobem a v jakém prostředí a to nemusí být jen ta Asijská ale všechny včetně Českých kuchyní viz ten holohlavej "upír" má pořad a ukazuje jaký věci se dělaj tj. mnohdy fakt musí zasáhnout hygienická kontrola s uzavřením provozu což se též děje ale v cizině jim je to jedno... mají jiný odolný na bakterie žaludky a nosy s očima... Ono i takový Olomoucký tvarůžky když někdo dá na pánev v paneláku či činžáku nebo na ubytovnách... nepřál bych vám tam být... půl dne trvá než to vyčichne... to samé je když někteří cizinci něco vaří z jejich gurmánských jídelníčků... už též bylo několik článků v různých médiích tj. že prostě ač si okolní nájemníci stěžovali, že to páchne nedalo se s tím nic dělat... máte smůlu, že mají nájemné v pořádku... Když vám ta kuchyně na ulici v jiných krajinách chutná a máte na cestování prachy, tak je to váš problém a dejte si do nosu... pokud nehodíte kufrem... ač to může a je mnohdy zdravé... Dost lidí váhá třeba nad hmyzem a nevzali by psa či krysy nebo morčata, netopýry atd. chuťovky... Já třeba kdysi před léty zkusil žabí stehýnka jen v přírodě nad ohněm udělané a bylo to lepší než kuře ale samozřejmně malá porce... Ve Španělsku měl Páju s rýží a se škeblema ale bylo to nějaký divně hořký maso... No u nás si dáváme ke špagetám mletý maso a na Řecké trajektové lodi do Itálie mi přinesli za nemalé peníze na talíři k tomu rybí maso - dalo se to sice jíst ale chuť no.... raději Českou klasiku...