Hlavní navigace

Kabelová televize UPC šíří hybridní vysílání HbbTV. Co nabízí a co plánuje?

27. 4. 2012
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Hybridní televizní vysílání označované jako HbbTV proniká pomalu i do České republiky. Příští týden ho představí Česká televize, už v tuto chvíli je ale dostupné v kabelové síti UPC.

Něco málo k HbbTV

O hybridním širokopásmovém vysílání označovaným zkratkou HbbTV už četl na DigiZone.cz pravděpodobně každý čtenář. Pokud náhodou ne, právě pro vás bude sloužit alespoň krátké představení této služby. Televizory a boxy, které tuto funkci podporují, dávají uživatelům možnost rozšířit jejich zařízení o další funkce v rámci nabídky daného televizního kanálu. Ten samozřejmě musí signalizaci HbbTV vysílat. Uživatel má například k dispozici přístup do archivu stanice, může si procházet moderní podobu teletextu připomínající spíše internetový zpravodajský portál a k dispozici jsou i další funkce. Společnosti Sat+, která je, dá-li se to tak říci, technickým operátorem HbbTV pro našeho největšího kabelového operátora, společnost UPC Česká republika, nabízí tento standard prozatím u tří stanic- UPC Express, Fun1 a kanálu HD+. UPC navíc nabídne HbbTV i tam, kde ho vyrábí sami broadcasteři. Půjde tedy o Českou televizi a také německé stanice – Das Erste a ZDF. Veřejnoprávní ČT se chystá k MS v hokeji zprovoznit HD teletext a jednoduchou aplikaci k tomuto sportovnímu svátku.


Zdroj: ARD

Hybridní vysílání HbbTV je populární zejména v Německu.

Úvodní menu a televizní program

Nabídka HbbTV, jejíž distribuci zajišťuje Sat+, se v základu nijak neliší od toho, jak tuto službu znají například majitelé boxů pro jeho podporu z německých stanic. V pravém dolním rohu se tedy objeví na kanálech, které hybridní vysílání podporují, červené tlačítko s logem HbbTV. Uživatelé mají na výběr z pěti položek, jimiž jsou Počasí a zprávy, Filmové tipy, TV program, Akční nabídky a Klientská zóna. Aplikaci si uživatel vyvolává jednoduchým způsobem – najede na ni kurzorem a potvrdí stisknutím tlačítka OK. Nejzajímavější pro uživatele by měl být pravděpodobně televizní program. Nejde pouze o programového průvodce (EPG), na kterého jsou zvyklí diváci pod zkratkou EPG, ale graficky poměrně přijatelnou formou tu mohou najít vysílací schéma až na měsíc dopředu. Samozřejmě, pokud ho sem operátor dodá. To se týká zejména kabelových kanálů (například HBO), které jsou schopné generovat EPG i na měsíc dopředu. Samotný televizní program má i pod menu, u něhož je možné vybírat například ze stanic českých, dokumentárních nebo hudebních. Ne vše je dokonalé. EPG se dočkáte nejen v češtině, ale také v angličtině a ne vždy budou k dispozici podrobné popisky. U testovacího rozhraní Sat+ se mi také párkrát stalo, že jsem narazil na zatoulaný kód HTML.

Úvodní stránka televizního programu v kabelové síti operátora UPC.
Autor: Sat+

Úvodní stránka televizního programu v kabelové síti operátora UPC.

Možnost pohybu v televizním programu.
Autor: Sat+

Možnost pohybu v televizním programu.

Podrobný popisek k pořadu lze zobrazit tehdy, pokud to TV program umožňuje. V takovém případě se u názvu pořadu objeví symbol "Více".
Autor: Sat+

Podrobný popisek k pořadu lze zobrazit tehdy, pokud to TV program umožňuje. V takovém případě se u názvu pořadu objeví symbol „Více“.

Další možnost rozšíření

Jak již ale zkušení uživatelé HbbTV vědí, tento standard přináší i další možnosti, kterých zatím UPC ve své síti nevyužívá. U EPG je možné například zařadit přehrávání upoutávek, případně informace o reprízách apod. V této sekci se počítá též s personalizací, to znamená, že by si uživatel mohl vytvořit televizní program podle svých preferencí a umístit si do něho pouze stanice, které mu vyhovují. V tomto směru je možné vyjít vstříc i jednotlivým programerům. Pokud by například přišla společnost Discovery Networks s tím, že chce mít u svých programů vlastní HbbTV, technicky to nebude problém. Otázkou je, zdali se k tomu bude stavět kladně i operátor. Spolu s vlastním HbbTV by pochopitelně připadaly v úvahu i další služby, mezi které patří nejen přehrávání upoutávek. Jakmile to televizím ukážeme, věřím, že budou chtít mít na HbbTV vlastní program, uvedl pro DigiZone.cz projektový manažer Antonín Krist. Sat+ nevylučuje ani možnost, že do budoucna poskytne UPC zobrazovat EPG vícejazyčně, například kromě angličtiny také v češtině.

Položky, ze kterých lze vybírat v rámci menu HbbTV.
Autor: Sat+

Položky, ze kterých lze vybírat v rámci menu HbbTV.

Filmové tipy a filmové upoutávky

Milovníkům filmů nabízí Sat+ v kabelové síti operátora UPC hned dvě položky. Jde konkrétně o filmové tipy a filmové upoutávky. První položka ale tak neslouží divákovi jako spíše potřebám propagace samotného operátora. Ten sem totiž může posílat tipy na jednotlivé pořady, které mohou sloužit také jako lákadlo, aby si zákazník dané programy, případně konkrétní stanici v balíčku, objednal. V současné době bude tato možnost pouze klasicky, tedy přes telefon, případně internetový formulář, do budoucna však bude mít firma možnost implementovat objednávku přímo sem, tedy uživatel nebude muset usednout ke svému stolnímu PC, případně notebooku. Klientskému centru přijde zpráva, a to pak samotného diváka kontaktuje. Divák de facto nebude muset vstát vůbec od televize, přiblížil Krist. Možnost propojení HbbTV s klientským účtem se v tomto případě přímo nabízí. Filmové upoutávky pak nejsou ničím jiným než bonusem, ve kterém si můžete přehrávat trailery, a to i v HD rozlišení. Tady musím pochválit, že během přehrávání nedocházelo vůbec k žádnému zamrzání, což se občas u některých zahraničních stanic může stát.

EBF - tip - heslo konference


Zdroj: Sat+

Programové tipy se zobrazují jako jednoduchý box. Na pozadí běží dokumentární kanál Spektrum.

RSS čtečka? Lepší by byl vlastní HD teletext

Další ze služeb, která je v rámci kabelové sítě společnosti UPC Česká republika dostupná, je RSS čtečka, do které zatím není možné přidávat zdroje. Weby jsou tu přednastavené. V tomto směru chválíme společnost Sat+, která zpřístupnila zákazníkům i server DigiZone.cz, a to jako jediného zástupce píšícího o digitální televizi. Pochválit jsme se zkrátka museli… :-) Kromě našeho webu je dostupné například také zpravodajství iDNES.cz, Aktuálně.cz, Českýchnovin.cz a také něco málo bulváru v podobě Bleskově.cz. Přesto, že generování obsahu z RSS kanálů není úplně ideální, pro Sat+ šlo asi o nejlepší možné řešení. Samozřejmě, že mnohem lepší by byl HD teletext, ovšem takový obsah by musel do HbbTV neustále někdo „nalévat“. A v Sat+ nebo UPC, kde není k dispozici žádná redakce, by to dělal někdo asi jen stěží… Možnost, kterou obě společnosti ruku v ruce zvolily, byla v tuto chvíli nejlepší možná. K dispozici je díky tomu bohužel ze samotné zprávy ale pouze titulek a perex. Zástupci Sat+ přesto nevylučují, že obrázků a videí se v této sekci uživatelé časem dočkají.


Sat+

RSS čtečka je povedená, ale vzhledem ke svým možnostem zobrazuje pouze titulky zpráv a jejich perexy.

Klientská zóna a akční nabídky

Poslední položkou, o kterou bych chtěl hovořit, ovšem nikoliv co se důležitosti týká, je Klientská zóna. Pro zákazníky ovšem není v tuto chvíli ještě dostupná. Zde se bude moci v budoucnu uživatel přihlásit do svého účtu a obsluhovat ho prostřednictvím svého zákaznického čísla a hesla, aniž by odcházel od televizoru. Prostřednictvím HbbTV je možné přehrávat také magazín UPC informuje, který každý měsíc referuje o novinkách v nabídce největšího kabelového operátora u nás.

Vítáte komerční spuštění HbbTV v České republice?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).