Hlavní navigace

Jak vybírat nový televizor (6.), aneb Do malých i velkých prostor, nebo jako solitér

21. 8. 2015
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

V posledním dílu seriálu se podíváme na výběr televizoru trochu jinak. Totiž přes jeho funkci, resp. přes prostor, do kterého ho budete instalovat.

Zaměříme se především na to, jak televizor vybírat s ohledem na velikost místnosti, jaké televize jsou ideální pro umístění do prostoru či třeba do karavanu. Jiný bude televizor na chatu a do malého dětského pokoje a jiný zase do běžného obýváku o ploše nějakých dvacet metrů čtverečních či do obytného vozu populárně zvaného „bydlík“.

Zcela jiný pak bude přístroj mířící skutečně do prostoru, ve kterém bude stát zcela osamocen. Právě solitérní záležitosti jsou nejnáročnější, ale to není žádné překvapení.

ČTĚTE TAKÉ

Přehled televizorů na chatu či chalupu, nebo jen do malého pokoje

Přehled televizorů vhodných do menších bytů

GoGEN TVF 22184 CAR: dobře vybavený televizor nejen na cesty

Na chatu, chalupu nebo do karavanu

V tomto případě půjde pochopitelně o nějakou menší úhlopříčku, typicky do nějakých 22 palců, tedy do 56 cm, ve výjimečných případech (chalupa) i o něco většího a robustnějšího. Tyto televizory jsou povětšinou levné, mají nízké pohledové úhly (řešte umístění!) a také jednoduchý obraz a zvuk, na který zde není třeba nijak dbát. Masové značky na ně už povětšinou rezignovaly (míří už nad 81 cm, tj. 32 palců), takže jsou rájem menších výrobců a někdy se objevují i zajímavá řešení v podobě dálkového ovladače s přišroubovaným víčkem baterií (GoGEN TVF 22184 CAR) nebo kombinace s DVD (Hyundai, Sencor), které nepřestávají být užitečné.

V případě chaty/chalupy si většina majitelů s televizorem hlavu neláme a skončí tu ty vyřazené z domova. U karavanu či obytného auta je to složitější, protože je vyžadováno nějaké kvalitní uchycení (standard VESA – pozor, různé úhlopříčky mají různé rozpětí šroubů pro držák) a tady platí následující pravidlo: nejprve se vždy zabývejte uchycením televizoru a pak k němu teprve shánějte odpovídající TV. Je to rozhodně jednodušší cesta, než to dělat opačně. Hodně také záleží na pohledových úhlech a na umístění televizoru, ale to často vyřeší nějaký natočitelný držák. Jen pamatujte na to, že by měl mít nějakou pojistku pro základní polohu, aby televizor za jízdy tak nějak nepovlával.

Pokud požadujete 12V napájení, je třeba si uvědomit, že takovéto televizory vyrábí jen pár značek (mj. Hyundai, GoGEN, Sencor) a prakticky vždy se musí takovýto adaptér dokoupit.

V každém případě je dobré pamatovat – jak už bylo naznačeno – i na dálkový ovladač. Ty se velice často ztrácejí a hlavně rozbíjejí. Je proto dobré mít připraven v záloze nějaký univerzální, protože na cestách jako byste ho našli.

Na chatu, chalupu či do karavanu – shrnuto: Na obraz a zvuk se tady nehledí. Pro televizor často bývá chalupa závěrečnou štací, takže se řeší, co s ním a kam s ním. Pokud ho umístíte do uzavřené skříňky, pamatujte na odvětrávání nejen při produkci, ale i po ní. Pokud vyžadujete 12 V, budete nejspíše muset sáhnout po novém modelu a budete omezeni jen na několik výrobců. Potřebný adaptér (rozhodně zatím není USB) musíte snad vždy dokoupit.

Na chatu, chalupu či do karavanu – doporučeno: v prvních dvou případech se rozměr televizoru nabídne povětšinou sám, u karavanu ostatně také, ale více než kdy jindy záleží na jeho umístění a přidělání na stěnu či do držáku. Vybírejte nejprve držák a až potom televizor. Nezapomeňte na pohledové úhly (jsou hodně nízké) a v karavanu vozte náhradní dálkový ovladač a ideálně i náhradní autoadaptér pro napájení.

Gogen TVF22184CAR (4.299 Kč) má úhlopříčku 56 cm (22") a rozlišení Full HD, tj. 1 920 x 1 080 bodů.
Autor: Gogen

GoGEN TVF22184CAR (4299 Kč) má úhlopříčku 56 cm (22") a rozlišení Full HD, tj. 1920 × 1080 bodů.

Do malého pokoje či kuchyně

Tyto televizory se od těch předchozích liší především tím, že u nich nemusíte řešit napájení 12 volty a vyberete si takový, který vám vyhovuje. V případě kuchyně půjde o asi vysloveně malou úhlopříčku, nějakou montáž na stěnu či otočný držák a v tomto okamžiku by se hodil i vysloveně miniaturní dálkový ovladač.

V případě malého pokoje pak řešíme situaci s úhlopříčkou podle potřeby, šikovné bývá opět zavěšení na zeď na nějaký pohyblivý držák. Pokud volíte tuto cestu, opět v první řadě hledejte držák a pak teprve televizor (viz poznámka o montáži VESA). U malých TV je v tomto ohledu situace horší než u rozměrů větších a velkých.

Stejně jako v předchozím případě i zde si rozmyslete umístění televizoru, pohledové úhly bývají u malých úhlopříček vysloveně základní (klidně i 160 a méně stupňů) a i tady může pomoci natočitelný držák.

V případě televizoru do dětského pokoje je vhodné s dětmi konzultovat otázku multimediální kompatibility a další výbavy. Pokud pochopitelně něco takového potřebují. Je ale dobré poukázat na to, že film vždy vynikne na větší úhlopříčce stejně, jako muzika na kvalitnějších reproduktorových soustavách či sluchátkách.

Pokud jde o televizor do koupelny, na ten jsem zatím už hodně dlouho nenarazil. Žádný totiž nemá alespoň minimální odolnost proti vlhkosti a popravdě nikomu se do toho poslední roky nechce.

Tohle zboží byl ale vždy problém sehnat. Na rozdíl například od reproduktorů do sauny…

Dnes je ale situace výrazně lepší, protože se dá nahradit tabletem, a pokud máte šikovný televizor v obýváku, odstreamujete si na něj přes Wi-Fi signál z tuneru, nebo můžete naopak sáhnout po aplikaci pro tablet, která to zvládne také. Pokud pochopitelně výrobce tabletu takovouto aplikaci dodává. Dnes už to ale umí i menší firmy, viz GoGEN Smart Center, o kterém jsem se zmiňoval v chytrých funkcích v jiné části seriálu.

Do malého pokoje – shrnuto: pokud budete chtít provést montáž na stěnu, zjistěte si rozteč šroubů VESA montáže na zadní straně TV, či lépe – vyberte si nejprve držák a pak teprve TV. Šikovné je v tomto okamžiku také vybírat televizor s více funkcemi, ideálně chytrý s možností odstreamovat TV signál na aplikaci v tabletu či mobilu. Šikovné je to zvláště v okamžiku, kdy se o pokoj dělí více dětí.

Do malého pokoje – doporučeno: zaměřte se na úhlopříčku, pohledové úhly a případně i na výbavu. A pokud to potřebujete, i na multimediální kompatibilitu a Wi-Fi.

Doporučené pohledové vzdálenosti je třeba řešit nejen v malém pokoji. Značnou výhodou je tady obrazovka s rozlišením Ultra HD (4K), která při stejné úhlopříčce nabízí pohled z kratší vzdálenosti. A je v tomto okamžiku i šetrnější pro oči.
Autor: Bohumil Herwig

Doporučené pohledové vzdálenosti je třeba řešit nejen v malém pokoji. Značnou výhodou je tady obrazovka s rozlišením Ultra HD (4K), která při stejné úhlopříčce nabízí pohled z kratší vzdálenosti. A je v tomto ohledu i šetrnější pro oči.

Do tradičního malého (menšího) obýváku

Bavíme se o místnosti takříkajíc panelákové, typicky o velikosti 20–25 metrů čtverečních. Na jednu stranu může jít o televizor nejvybavenější, nebo docela obyčejný. Ideální je pochopitelně první případ, pokud tedy o nějaké chytré funkce vůbec stojíte. Cest, kterými se při nákupu můžete vydat, je hned celá řada a vedle potřebných financí se většinou nejvíce řeší úhlopříčka. Výše uvedená tabulka může platit, ale také nemusí a někdy mám podezření, že výrobci schválně velikosti obrazovky nadhodnocují. V každém případě, jak vidíte, na nějaké tři metry můžete mít vcelku libovolný rozměr. Nicméně pamatujte, že pokud sáhnete po rozlišení Ultra HD (4K), můžete mít ve stejné místnosti výrazně větší úhlopříčku než u rozlišení Full HD.

Při výběru se ale řiďte především pocitem a ideálně „o jedničku“ vybranou úhlopříčku zvětšete, protože se vám nejspíše za čas stejně bude zdát malá.

Pokud televizor hodláte umístit do nábytkové stěny, dbejte na co nejlepší odvětrávání (podle rozměru by po stranách mělo být alespoň 5 cm a nahoře 10 cm – většinou to bývá v návodu), jestliže kupujete chytrý televizor, zkuste, zda k němu opravdu nepůjde natáhnout kabelové propojení Ethernet (LAN), protože to je vždy nejlepší a nejrychlejší.

Pokud chcete, aby váš televizor komunikoval s televizorem v obýváku či dětském pokoji, ptejte se po funkci (vytvoření TV sítě) klient-server, což nabízejí značky Panasonic a Philips. Do dalšího pokoje si tak můžete „poslat“ nejen nahrávku, ale i obraz z TV tuneru. Postačí jen elektrická síť a například Wi-Fi.

Do tradičního obýváku – shrnuto: tady jde především o peníze, úhlopříčku a o to, že rozlišení Ultra HD (4K) nabízí jemnější obraz pozorovatelný z kratší vzdálenosti. V případě požadované vyšší výbavy najdete i u menších úhlopříček pod metr chytré televizory (povětšinou začínají na 81 cm, tj. 32"), možnost sdílení obrazu z televizního tuneru, převzetí obrazu na mobil atd.

Do tradičního obýváku – doporučeno: zaměřte se především na úhlopříčku, způsob umístění (klasický stojan, zeď, nábytková stěna…), případně požadované funkce a připojení k internetu. To pokud chcete chytré funkce. Ideální je pochopitelně jak kabel, tak Wi-Fi.

Prohnuté televizor se na stěnu umísťují špatně i když i u některých najdete na zadní straně otvory pro přidělání držáku (Samsung SUHD 9500).
Autor: Samsung

Prohnutý televizor se na stěnu umísťují špatně, i když u některých najdete na zadní straně otvory pro přidělání držáku (Samsung SUHD 9500).

Do velkých prostor

Takovýto televizor bude hodně rozměrný, což dnes znamená alespoň nějakých 140 cm (55") či možná spíše 152 cm (60"). V tomto případě není už třeba myslet na výbavu, která bude špičková a špičkovější, protože snad vždy jde o chytrý televizor.

Přemýšlejte spíše nad tím, zda rovnou, či prohnutou variantu obrazovky, což souvisí s pohledovou vzdáleností a s úhlopříčkou; prohnutá TV může mít nad nějakých 160, 170 cm úhlopříčky své opodstatnění.

Čím menší pohledová vzdálenost bude – při větší úhlopříčce (cca nad 160 cm) – tím se jeví prohnutá varianta praktičtější a pro sledování pohodlnější.

Do velkých prostor – shrnuto: zásadní otázkou je úhlopříčka versus pohledová vzdálenost (myšleno většinou naopak, tedy problém s dohlédnutím na televizor…) a také prohnutá, resp. rovná varianta obrazovky. Dlužno ale říci, že žádné technické důvody pro výběr prohnuté obrazovky neexistují, ale může to být – někde nad 170 cm úhlopříčky – praktické. Nezapomeňte pořešit i natáčecí podstavec, pokud chcete s TV otáčet. Dnes je řada obrazovek i u velkých úhlopříček umístěna na stojan pevně.

Do velkých prostor – doporučeno: Není jediný technický ani zdravotní důvod dát přednost prohnuté před rovnou obrazovkou. Dejte i na to, co se vám líbí víc a jaké jsou vaše momentální podmínky. Pamatujte, že s montáží prohnutých televizorů na stěnu bývají problémy a navíc to nevypadá příliš dobře. Prohnutá TV se nejlépe vyjímá jako solitérní záležitost.

Televizor Loewe Masterpiece (nejspíše prosinec 2015) je od začátku navrhován do prostoru a s podlahovým podstavcem. V tomto případě nejvíce záleží právě na jeho stabilitě!
Autor: Loewe

Televizor Loewe Masterpiece (nejspíše prosinec 2015) je od začátku navrhován do prostoru a s podlahovým podstavcem. V tomto případě nejvíce záleží právě na jeho stabilitě!

Televizor jako solitér

Tady jsou důležité především tři věci a vezmu je v pořadí od čísla jedna:

  • co nejnenápadnější přivedení kabelů, včetně přívodu elektrické energie,
  • co nejstabilnější, co nejtěžší a co nejkvalitnější podstavec (ať už bude televizor spočívat na podlahovém stojanu, nebo bude na solitérním kusu nábytku – v prvním případě je stabilita ještě o něco důležitější),
  • hladká a designérsky co nejčistší zadní strana.

Na první bod je třeba myslet už při rekonstrukci nebo výstavbě a je otázkou, zda v okamžiku, kdy vše není připraveno tak, jak má, se do něčeho takového vůbec pouštět.

Televizory tohoto typu nebudou nejlevnější, podlahové stojany jakbysmet (!), a protože půjde snad vždy o rozměrnou úhlopříčku, musí být stabilita takovéhoto televizoru dvousetprocentní.

Mějte na paměti, že speciálně do prostoru je navrženo jen velmi málo televizorů. Specializují se na to zejména značky typu Loewe, v poslední době ale například i řada Samsung SUHD.

Jako solitér jsou někdy navrhovány i špičkové televizory masových značek, ale pokud je chcete umístit na podlahový podstavec, vždy nejprve řešte ten a až poté televizor. Nemusí být totiž k dispozici pro vámi vybraný model. A s velkou pravděpodobností ani nebude. Je to totiž vysoce specializovaná, náročná a drahá záležitost, které ovšem musíte věnovat stejnou, ne-li větší pozornost jako samotnému televizoru.

MMF24

Televizor jako solitér – shrnuto: takovýchto přístrojů je na trhu málo a věnují se tomu jen některé značky. U tohoto druhu instalace jde o skrytí kabelů (existují sice speciální lišty, ale není to ono), co nejkvalitnější podstavec a hladkou zadní stranu. Televizor musí být zkrátka vždy středem pozornosti a musí ze všech úhlů vypadat co nejlépe.

Televizor jako solitér – doporučeno: soustřeďte se především na přivedení kabelů a na podstavec. To první je naprosto zásadní z estetických důvodů, to druhé z hlediska bezpečnosti vašeho televizoru.

Instalaci televizoru v obývacím pokoji preferujete… (povoleno je více odpovědí)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).