Hlavní navigace

Interstar DVB-T/-S 8700 CRCI: kombinovaný digitální přijímač s dekodérem Conax

18. 9. 2006
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Autor: 118483
Příjem televize z pozemních vysílačů i z družice, podpora placených stanic a zabudovaný dekodér Conax, takové jsou klíčové vlastnosti nového set-top-boxu Golden Interstar. Přístroj si poradí s duálním zvukem a díky modulátoru bude sloužit i divákům se staršími televizory. Na jedné straně pamatuje software výrobku na šetřiče obrazovky, na stranu druhou má ale chudý informační panel. Co všechno uživatelům nabízí set-top-box, který stojí téměř pět tisíc korun?

Golden Interstar DVB-T/-S 8700 CRCI Premium je už čtvrtým modelem stejné značky, který na DigiZone.cz recenzujeme. Pokud si chcete připomenout dřívější texty, podívejte se na set-top-boxy DVB-T 8100, DVB-T/-S 8200 a DVB-T/-S 8300 CI. Není to ale nezbytné, protože tentokrát představím výrobek po všech stránkách a bez odkazů na jeho stájové kolegy.

Interstar 8700 CRCI

Mohutné tělo a celá řada konektorů

Digitální novinka zůstává svým tvarem v časech analogových videorekordérů a satelitních přijímačů. Set-top-box váží zhruba dva kilogramy a jeho rozměry jsou 34×24×6 centimetrů, majitel ho proto raději uloží do televizního stolku, než aby riskoval jeho pád z televizoru. Na první pohled není výrobek k rozeznání od dalších modelů stejné řady. Barvám dominuje stříbrná, černá je pouze část předního panelu, na které je displej. Tělo přístroje je na mnoha místech narušené větracími otvory. Energetické nároky spotřebiče jsou až 25 W za provozu a 8 W v režimu standby.

Uprostřed přijímače je pět tlačítek, která lemují přechod mezi černou a stříbrnou částí předního panelu. Spínače slouží k vypnutí do pohotovostního režimu, změně programu a pro úpravu hlasitosti. Napravo od nich je kryt, pod kterým jsou ještě tlačítka OK a Menu. Pokud by vypovědělo službu dálkové ovládání, zvládnou uživatelé běžné řízení set-top-boxu i ručně. Plastová záklopka skrývá také dva sloty Common Interface a prostor pro čtečku karet. Největším rozdílem oproti levnějšímu modelu DVB-T/-S 8300 CI je zabudovaný dekodér Conax. Podobnou výbavu nabízí i nedávný přírůstek do rodiny TechniSat, digitální přijímač MultyMedia TS 1.

Interstar 8700 CRCI zdirky

Na zadním panelu je množství konektorů soustředěných na jednu stranu. Vpravo se nachází jen vypínač elektrického proudu a přívod napájení. Zaplněná levá strana čítá dva konektory SCART, vstup z paraboly a satelitní smyčku do dalšího přijímače. K dispozici jsou i čtyři anténní konektory: vstup televizní antény ( Ant In), výstup pro další zařízení ( Loop Through), zdířka s modulovaným vysokofrekvenčním signálem ( TV Out) a přívod z jiného zdroje signálu ( RF Loop In). Čtveřice konektorů cinch slouží jako kompozitní výstup videa, levý a pravý kanál stereo zvuku a spínač 0/12 voltů. Nabídku doplňuje optický digitální výstup zvuku S/P-DIF a sériové rozhraní na aktualizaci software RS-232. Citlivost ladicího obvodu DVB-T je –25 až –65 dBm.

Interstar 8700 CRCI zezadu

Zajímavosti uživatelské nabídky

Po prvním startu přijímače uvidí jeho majitelé logo firmy, po kterém už následuje pestrobarevné menu na levé straně obrazovky. Nejdřív doporučuji vybrat možnost  User Preference.

Na prvním místě nastavení je tu volba jazyka, kde mezi 17 položkami nechybí ani čeština a slovenština. Preferovaných jazyků zvukového doprovodu je v nabídce už jen 15, čeština zůstala, slovenština chybí. Uživatelské menu dovoluje měnit také formát obrazovky (4:3 nebo 16:9, obojí ve variantách FullScreen, LetterBox a Pan & Scan) a typ vysílání (PAL či NTSC). Videovýstup nabízí hned čtyři možnosti: RGB, CVBS, složkový nebo S-video. Zájemci si mohou upravit číslo kanálu, na kterém je signál ze set-top-boxu vysílaný vysokofrekvenční cestou přes TV Out. Pro výstup přes anténní konektor je nezbytné zvolit také správný odstup zvuku od obrazu, který je pro ČR 5,5 MHz.

Interstar 8700 CRCI predvolby
Interstar 8700 CRCI predvolby II

Další položky v nabídce určují nastavení doprovodných vlastností, jakými je např. hodinový časový signál, typ ukazatele charakteristiky příjmu (osciloskop nebo spektrální analyzér), průhlednost menu či doba zobrazení údajů po přepnutí. Zajímavou možností je tzv. „třístupňová informace“, která rozděluje funkci tlačítka Info do tří kroků. Po prvním stisku je vidět pouze jméno a číslo stanice plus piktogramy referující o placeném příjmu, teletextu, EPG a zvukovém doprovodu. Druhé zmáčknutí vyvolá doplňkové informace o signálu a do třetice se zobrazí podrobnosti o aktuálním pořadu. Je škoda, že tlačítko Info v pojetí firmy Golden Interstar neukazuje na liště jméno a stav průběhu současného vysílání – detaily jsou pouze v části podrobných údajů.

Interstar 8700 CRCI info

Diváci mají na výběr tři spořiče obrazovky (pohyblivý text, hvězdy, matrix) a limit pro jejich spuštění (1 / 5 / 10 / 20 minut). Na posledním místě je volba možná nejzajímavější, Duální zvuk DVB-T. Uživatel si díky ní může vybrat, který zvukový kanál se mu má přehrávat, když sleduje pořad se dvěma jazykovými doprovody v jednom stereo zvuku. Majitelům přijímače tak odpadá nutnost vybírat si řeč u každého dvojjazyčného pořadu ručně.

Databáze set-top-boxů a uživatelské příručky

Set-top-box-nahled
Chcete si porovnat vlastnosti jednotlivých přístrojů určených pro příjem zemského digitálního vysílání? Nejrozsáhlejší databázi set-top-boxů najdete právě na DigiZone.cz. Dnes nabízí už více než sto záznamů o přístrojích určených pro sledování DVB-T. Ztratili jste manuál ke svému set-top-boxu, nebo byste si rádi přečetli víc o vámi vyhlédnutém modelu? Pak se v naší databázi rozhlédněte ještě pozorněji. Uživatelské příručky do ní průběžně doplňujeme.

Satelitní dovednosti

Instalace začíná první položkou hlavního menu. Proces je rozdělený zvlášť na konfiguraci satelitu a DVB-T. Satelitní nabídka má přednastavených 83 družic, ale pokud by uživatel nějakou postrádal, může její parametry doplnit ručně. Divák si nejprve určí, které ze satelitů ho zajímají, potom modrým tlačítkem na dálkovém ovládání zvolí možnost „Vybrat vše“.

Já jsem se rozhodl zkusit štěstí s družicemi Hotbird, Astra 1B-1H & 2C, Astra 3A a Astra 1D. Parabola za oknem je v mém případě ještě ze začátku 90. let a směřuje právě na Astru. Interstar DVB-T/-S 8700 CRCI byl s hledáním hotový za pět minut, našel přitom 183 programů televize a 11 rozhlasových stanic. Největší úspěch měl na satelitu Astra 1B-1H & 2C, kde objevil většinu z „úlovků“. Po uložení dat už se člověk může začít dívat.

Interstar 8300 CI ovladac

Dobrá polovina nalezených programů byla v mém případě placená, a tedy k nekoukání bez přístupové karty a vhodného dekodéru. Některé ze stanic se opakovaly vícekrát, přesto zůstalo zdarma ke sledování okolo 60 televizí. Dostupná produkce byla především španělská, polská, arabská, francouzská, německá a italská, našli se ale i čeští zástupci. Na družici Astra 1B-1H & 2C vysílá Óčko, 24cz a Top TV. Mezi kódovacími systémy vedl podle statistik set-top-boxu Nagravision, Seca a Cryptoworks.

Další možnosti přijímače si představme technickou zkratkou. Golden Interstar podporuje DiSEqC 1.2 i 1.3 a USALS. Ve výbavě má dekodér Conax.

Zemský příjem a funkce přijímače

Při ladění DVB-T si může uživatel nejdřív vyzkoušet správný směr antény. Hledání programů probíhá buď automaticky, nebo ručně. Průchod pásmy VHF a UHF je hotový během dvou minut a set-top-box při něm našel kompletní tuzemskou nabídku digitálních programů.

Interstar 8700 CRCI hledani programu
Interstar 8700 CRCI EPG

Digitální přijímač má elektronického průvodce programy (EPG) i teletext, obojí se správnou češtinou. Při hledání pořadů v EPG musí divák nejprve vyčkat načtení dat pro zvolenou stanici, pak si může listovat přehledem až na sedm dní dopředu. Kdo má zájem, může zadat údaje přes programového průvodce i časovači, který pojme až 20 záznamů. Je škoda, že Golden Interstar neumí zobrazit informace o souběžném vysílání na několika programech. Teletext je průsvitný stejně jako menu, využívá vnitřní paměť, a tak na zobrazení stránek divák čeká déle jen během prvního načtení.

Interstar 8700 CRCI teletext
Interstar 8700 CRCI nahled stanic

Mezi další funkce přijímače patří rodičovský zámek nevhodných pořadů a stanic, zvětšení obrazovky, souběžný náhled více stanic, seznam oblíbených programů a dvě hry: Miny a Hexa.

Výsledný dojem

Umí dobře česky - pečeť

Golden Interstar DVB-T/-S 8700 CRCI Premium je technicky vytříbený set-top-box. Kombinace zemského i satelitního příjmu doplněná možností sledovat placené programy je krok správným směrem. Budou si chtít ale připlatit lidé 900 korun za fakt, že má výrobek dekodér Conax? Podobný model DVB-T/-S 8300 CI se prodává za čtyři tisíce. Některé drobnosti mě přes celkový kladný dojem na přístroji mrzí. Je to chybějící koaxiální digitální výstup zvuku, informační panel bez údajů o vysílaném pořadu a EPG nezobrazující souběžný program televizí. Set-top-box má český manuál a díky splnění dalších náležitostí můžu konstatovat, že „Umí dobře česky“. Jak si výrobek oblíbí diváci a nakolik dobře si povede v souboji s konkurenčním TechniSatem, to ukáže až čas.

Interstar 8700 CI
Celkové hodnocení 9 b.
Technická výbava a cena (max. 5 bodů) 4,5 b.
Podpora češtiny (max. 3 body) 3 b.
Instalace, obsluha a dojem (max. 2 body) 1,5 b.

Přístroj zapůjčila: Tipa

Databáze: Interstar DVB/T-S 8700 CRCI Premium

EBF - tip - heslo konference

Orientační cena: 4340 Kč (Koupit)

Foto a screenshoty: Autor

Pořídíte si set-top-box umožňující příjem placených televizí?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).