Hlavní navigace

Intel osekal vývoj v Brně, slovenská tajná služba může odposlouchávat telefony, Huawei v ČR stabilizovala tržby

6. 9. 2024
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Pat Gelsinger, Intel Autor: Intel
Onsemi v Rožnově zvýšila tržby o dvě miliardy. ChatGPT používá 200 milionů lidí týdně. U hráčů už vedou Windows 11. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa IT. Co se událo v tomto týdnu?

Slovensko má možnost odposlouchávat telefony svých občanů. Podle Denníku N tamní tajná služba SIS za desítky milionů koupila licence na software Pegasus od firmy NSO Group. Ten se umožňuje na dálku vlámat do zařízení a obejít end-to-end šifrování u komunikačních aplikací typu Signal. Pegasus používají i další státy, hlavně na špehování disidentů, odpůrců, opozice a tak dále. K příběhu odhalení této aplikace vyšla kniha Pegasus: The Secret Technology that Threatens the End of Privacy and Democracy.

Trápení Intelu dohnalo i jeho aktivity v Česku, vývoj v Brně byl osekán a zmenšen a je možné, že značka Intel z Moravy zmizí. V Brně se po akvizici části tamního startupu Netcope Technologies dělá na FPGA a akceleraci síťových přenosů, po ukončení projektu Intel Tofino ale došlo ke zmenšení týmu. Ten je teď pod FPGA sekcí Altera, která se ovšem z Intelu vyčleňuje a zdá se, že místo vstupu na burzu bude prodána.

Z Intelu jdou další špatné zprávy. Je možné, že firma zastaví stavbu továrny ve východním Německu za 30 miliard eur. Situace je mizerná, peníze nejsou a vyhlídky také nic moc. Pro Intel by to mimo jiné znamenalo zásah do ambicí vybudovat silnou zakázkovou výrobu Intel Foundry a konkurovat TSMC a Samsungu. Zároveň by to byl zásah do výrobní expanze Evropy, jejíž bývalý komunistický blok se stává největším hráčem v Evropě.

Dodavatel čipů pro Apple a Nvidii rozjel u našich hranic investiční eldorádo, které chtějí vytěžit i Češi Přečtěte si také:

Dodavatel čipů pro Apple a Nvidii rozjel u našich hranic investiční eldorádo, které chtějí vytěžit i Češi

Intel má zároveň problémy s přípravou výrobního procesu 18A (1,8 nm), pomocí něhož chce pro zákazníky produkovat čipy. Broadcom není spokojen s výsledky a není si jistý, že Intel zvládne masovou výrobu. Od spolupráce ale ještě neustoupil. Intel také může být vyřazen z indexu Dow Jones, hodnota jeho akcií už za rok spadla o 60 procent. Intel je ve ztrátě, přichází o pozice v dodávkách procesorů do počítačů i serverů, potýká se s bezpečnostními a technickými chybami a tak dále. Jde o výsledek mnoha špatných rozhodnutí cifršpionů ve vedení.

Intel si chce napravit reputaci novými procesory pro notebooky. Na trh přichází Intel Core Ultra 200V neboli Lunar Lake. Už jde o kompletní SoC, takže součástí čipů je i operační paměť, maximálně 32 GB LPDDR5X. Součástí je osm grafických jader Xe 2 a čtyři výkonná a čtyři úsporná CPU jádra bez hyperthreadingu. Novinkou je NPU s výkonem až 48 TOPS. Intel slibuje super výdrž na baterii konkurující ARMu. Uvidíme, zda to bude stačit na notebooky s ARMem (Qualcomm Snapdragon X) a nové Ryzeny AI. Důvěra v Intel je nyní malá. Firma ale musí kousat hořkou pilulku, Lunar Lake už nevyrábí sama, ale u TSMC. Je otázkou, zda Intel ještě dokáže na vlastní moderní výrobu naskočit, nebo se vrhne cestou AMD, která čipy navrhuje, ale vyrábí u TSMC. U Arrow Lake se nepočítá s vlastním procesem 20A.

Výrobce čipů Onsemi v Rožnově pod Radhoštěm loni zvýšil tržby o dvě miliardy a od rozšíření výroby si slibuje růst o minimálně 20 miliard. Firma oznámila, že v Rožnově expanduje výrobu za 46 miliard korun, stát by měl dát pobídku 20 procent. V Česku by tak měl fungovat komplexní řetězec karbidu křemíku. Odběratelem má být kromě jiného VW. Firma u nás postupně investuje dlouhodobě, jde o miliardy korun.

Onsemi představila novou čipovou technologii, kterou bude vyrábět v Rožnově a dodávat ji Volkswagenu Přečtěte si také:

Onsemi představila novou čipovou technologii, kterou bude vyrábět v Rožnově a dodávat ji Volkswagenu

Čínská společnost Huawei i přes sankce a varování v Česku stabilizovala tržby. Ty se v roce 2021 propadly o zhruba polovinu, od té doby se ale drží. Loni se přiblížily skoro čtyřem miliardám korun. Huawei se stále drží v mobilních sítích (Vodafone a část T-Mobilu plus střední a menší hráči), v serverech a spol. už se byznys zasekl, stejně jako v telefonech. Huawei také vstoupila do energetiky, nově solární technologie prodává i koncovým uživatelům.

ZÚKIB místo NÚKIB. Bývalý poslanec ze sídla KSČM parazituje na značce kyberbezpečnostního úřadu Přečtěte si také:

ZÚKIB místo NÚKIB. Bývalý poslanec ze sídla KSČM parazituje na značce kyberbezpečnostního úřadu

Akcie Nvidie za posledních pět dnů spadly o 17 procent. Investoři nejspíše mají obecně obavy z ekonomiky. Možná také už kolem AI nejsou tolik v hypu. K tomu je zajímavá věc: skoro polovina tržeb Nvidie pochází od pouhých čtyř velkých zákazníků. Lze odhadovat, že jde o firmy jako Microsoft nebo Meta, které do AI čipů rvou obří množství peněz.

ChatGPT používá 200 milionů lidí týdně. Meziročně je to dvojnásobek. Není jasné, proč OpenAI používá metriku uživatelů týdně místo denně nebo měsíčně, jak bývá zvykem.

Anthropic spouští AI bota Claude také pro firmy. Bude soupeřit s ChatGPT Enterprise. Firmy mohou do Clauda nahrát svá interní data s tím, že by neměla nikam unikat.

OpenAI údajně chystá výrobu vlastního AI čipu. Produkovat by ho měla TSMC na procesu A16, tedy 1,6 nm. Čip má být určen hlavně pro Soru (generování videa).

Také webové aplikace budou moci využívat akceleraci AI zabudovanou v čipech (NPU). Microsoft rozšiřuje možnost knihovny DirectML. NPU se postupně objevuje v nových počítačových čipech sdružených pod značkou Copilot+.

Většina čtenářů považuje rychlost internetu do 250 Mb/s za dostatečnou. Průměr ČR je ale nižší Přečtěte si také:

Většina čtenářů považuje rychlost internetu do 250 Mb/s za dostatečnou. Průměr ČR je ale nižší

Nejrozšířenějším operačním systémem mezi hráči se staly Windows 11. Ukazují to srpnová čísla Steamu, kde se jedenáctky dostaly na 49,2 procenta. Desítky jsou na 47 procentech. Když zahrneme všechny uživatele, Windows 10 stále s 64 procenty vládnou.

Když to nejde vyhrožováním, půjde to měkkou silou. Čína si vylepšuje image na Západě herními hity a aplikacemi. Asijská mocnost v poslední době uspěla s hity jako Black Myth: Wukong nebo Once Human, v oběhu má i další typu Genshin Impact a nové se chystají. Pak zde jsou appky typu TikTok, Shein, Temu, CapCut a podobně. Soft power může Číně pomoci stejně jako USA pomáhá Hollywood, Jižní Koreji k-pop a Japonsku PlayStation, Nintendo a Pokémoni.

Čína nakupuje více čipových nástrojů než Tchaj-wan, USA a Jižní Korea dohromady. Jde o výsledek amerických sankcí, kvůli kterým se Čína snaží co nejvíce osamostatnit a vybudovat polovodičový sektor.

Šéf ASML uvedl, že americké čipové sankce vůči Číně jsou spíše ekonomicky motivované, než že souvisí s národní bezpečností, jak tvrdí USA. O tom se v oboru mluví běžně, jen se to neříká nahlas. ASML drží monopol na dodávku strojů s EUV litografií nutných pro výrobu nejmodernějších čipů. Sídlí v Nizozemsku a musí stále více podléhat americkým sankcím, protože USA tlačí na nizozemskou vládu. ASML dlouhodobě varuje, že západní dodavatelé přijdou o obří čínský trh, země si udělá alternativy (vlastním vývojem i krádežemi) a začne konkurovat i mezinárodně. Šéf ASML nicméně dodal, že rozvoj polovodičů v Číně po sankcích zpomalil, což je logické.

Tchaj-wan obvinil čínské firmy z nelegálního náboru čipových inženýrů a krádeže duševního vlastnictví. Jde například o společnost Naura Technology. Čína přetahuje experty dlouho, například do SMIC či Huawei, zajímá se také o Česko.

Do Česka přijela další delegace z Tchaj-wanu, chce investovat do čipů a podpořit továrnu TSMC Přečtěte si také:

Do Česka přijela další delegace z Tchaj-wanu, chce investovat do čipů a podpořit továrnu TSMC

Čínské čipové snahy budou narážet na řadu neúspěchů. Firma Xiangdixian Computing Technology musí propouštět a provést restrukturalizaci, mluví se i o zavření. Jde o jednoho z řady tamních tvůrců GPU.

Jak čínští inženýři pomohli vybudovat americké polovodičové impérium. Jde o název článku mapujícího zapojení Číňanů do amerického elektronického průmyslu.

Evropská čipová organizace ESIA apeluje na Evropskou unii, aby zrychlila podporu pro polovodičový sektor a zajistila méně vývozních restrikcí. Žádají to mimo jiné Infineon, STMicroelectronics, NXP Semiconductors a další. Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyen na startu stavby továrny TSMC v Drážďanech uvedla, že nová Komise bude investiční komisí a že podpora čipů přetrvá.

Praha bude hostit mezinárodní technologické summity, akci podpořili Petr Pavel a prezident Microsoftu Přečtěte si také:

Praha bude hostit mezinárodní technologické summity, akci podpořili Petr Pavel a prezident Microsoftu

Globální prodeje čipů v červenci meziročně vyrostly o 19 procent na 51,3 miliardy dolarů. Nejvíce to rostlo v USA (40 procent) a Číně (skoro 20 procent). Evropa zaznamenala pokles o 12 procent, což bohužel poukazuje na oslabující průmysl.

Boom kolem AI dál táhne byznys řady firem. Export Jižní Koreji v srpnu meziročně vzrostl o 11,4 procenta na skoro 58 miliard dolarů, přičemž polovodiče přidaly 39 procent (11,9 miliardy dolarů). Taženo je to poptávkou po paměťových čipech HBM používaných mimo jiné Nvidií. Korea takto roste už 11 měsíců v řadě. Díky AI také rostou prodeje serverů Dellu.

Android 15 se blíží. Systém už byl uvolněn do open source odnože a v následujících týdnech se dostane na telefony Pixel, které se už prodávají také v Česku. Další značky se dočkají postupně s tím, jak výrobci ohnou Android 15 pro své účely.

Dobří umělci kopírují. Google stvořil iPhone s Androidem, Pixel 9 se povedl a má odvážné ceny Přečtěte si také:

Dobří umělci kopírují. Google stvořil iPhone s Androidem, Pixel 9 se povedl a má odvážné ceny

Do Evropy se chystají čínské VR brýle Pico 4 Ultra. Půjde hlavně o konkurenci pro Meta Quest 3. Ta by měla vydat vylepšený model Quest 3S. Pico vyjde na 599 eur. Česko ale zatím na seznamu zemí není. Brýle mají Snapdragon XR2 Gen 2.

Češi vytvořili evropskou konkurenci pro Apple, HTC či Metu. Na VR brýlích Somnium VR1 se podílel i Průša Přečtěte si také:

Češi vytvořili evropskou konkurenci pro Apple, HTC či Metu. Na VR brýlích Somnium VR1 se podílel i Průša

Objevují se zvěsti, že Samsung chce za 10 miliard eur koupit byznys mobilních sítí Nokie. Ta aktuálně říká, že to není ve hře. Pro Evropu by to nebyla dobrá zpráva, Nokia a Ericsson jsou jedni z mála klíčových technologických hráčů na kontinentu. Tématu jsme se věnovali v newsletteru Lupa+, analýza od LightReadingu je zde.

Češi se podílí na tvorbě technologie, která může změnit mobilní sítě a zatopit Huawei, Ericssonu a Nokii Přečtěte si také:

Češi se podílí na tvorbě technologie, která může změnit mobilní sítě a zatopit Huawei, Ericssonu a Nokii

Technický ředitel SAPu Jürgen Müller opouští firmu za nevhodné chování. Firma nespecifikovala, o co přesně šlo. Ve firmě byl od roku 2013 a hrál klíčovou roli v rozjezdu SAP Business Technology Platform.

Soukromé klíče z YubiKey jsou v ohrožení. Byla objevena zranitelnost v kryptografické knihovně Infineonu. Týká se to YubiKey série pět a klíčů ECDSA.

Z Elasticsearch a Kibany je opět open source. K dřívější licenci SSPL se přidává Affero GPL. Elasticu se podařilo vyřešit spory s Amazon Web Services.

CS24 tip temata

Palo Alto Networks dokončilo akvizici SaaS platformy QRadar od IBM. Cena je půl miliardy dolarů. Nový majitel chce provést integraci na platformu Cortex.

Čtení na Root.cz a Cnews.cz:

ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).