Hlavní navigace

Hyundai LLF 22924 DVDCR: levný, solidní a s dobrým obrazem

5. 3. 2014
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: Hyundai
Kombinace s DVD přehrávači se moc nenosí. Tato je ale nadmíru povedená a pokud sháníte přenosnou univerzální věcičku někam na chalupu, budete tu doma.

Kombinace s DVD přehrávači se moc nenosí. Tato je ale nadmíru povedená a pokud sháníte přenosnou univerzální věcičku někam na chalupu, budete tu doma.

Full HD televizor s velice dobrou výbavou nabízí vestavěný DVD přehrávač přístupný z pravého boku a stejně jako v předchozích verzích jde o mechaniku typu slot-in, tedy bez vozíku. Ovládání je přímo na ní a oproti dřívějším verzím je její zabudování podstatně kultivovanější a působí na pohled lépe.

Díky možnému napájení 12 volty (napáječ pro 230 V je externí) je možné televizor snadno provozovat na chatě „bez elektřiny“, tedy z baterie, či dokonce – jak tvrdí výrobce – i v autě. Navíc úhlopříčka 56 cm a hmotnost 4,5 kg přímo svádějí k přenášení, resp. k převážení.

Televizor je sice zobrazen s hranatým podstavcem, dodán byl ale s podstavcem oblým. Hranatý mu možná sluší víc, v každém případě je vždy plastový a tak zvaně zacvakávací, takže nepotřebujete šroubovák.
Autor: Hyundai

Televizor je sice zobrazen s hranatým podstavcem, dodán byl ale s podstavcem oblým. Hranatý mu možná sluší víc, v každém případě je vždy plastový a tak zvaně zacvakávací, takže nepotřebujete šroubovák.

Instalace i s tříděním kanálů

Instalace je velice jednoduchá – plastový podstavec se pouze zaklapne do panelu, což není při dané úhlopříčce nic proti ničemu. Ven jde hůře, ale televizor je koncipován spíše tak, že se převeze celý, pokud to bude zapotřebí. Ostatně napájení z 230 V je externí, takže hmotnost základu může být opravdu nízká. A také je – pouhých 4,3 kg, včetně podstavce nejsou při úhlopříčce 56 cm opravdu ničím a vše se vejde do trochu větší tašky.

Softwarová instalace je taktéž jednoduchá a rychlá a na její závěr – jak je u značky zvykem – se objeví obrazovka s přehledem naladěných kanálů, v níž si je můžete i snadno setřídit.
Za instalaci má rozhodně televizor jedničku!

Dálkový ovladač je přehledný, byť s drobnými tlačítky, ovšem rozložení je klasicky poplatné nejnižší cenové relaci. Takže cik cak. Zvyknete si ale nejspíše rychle.
Autor: Hyundai

Dálkový ovladač je přehledný, byť s drobnými tlačítky, ovšem rozložení je klasicky poplatné nejnižší cenové relaci. Takže cik cak. Zvyknete si ale nejspíše rychle.

Pohodlné ovládání s drobnou prodlevou

Menu zůstalo klasické, takže v něm jde kolovat a je velice přehledné a samozřejmě v češtině. Dálkový ovladač je nový a díky masivnější spodní části lépe padne do ruky. Tlačítka jsou tradičně malá, ale překvapivě dobře čitelná. Hledat budete především EPG, které je zcela dole na prakticky nic neříkající ikoně, pokud se na ni nezaměříte pozorněji. Díky tlačítku Q.Menu kdykoli vyvoláte kontextové menu, a jde to i v tuneru a multimédiích. V menu vidíte nastavení úsporného režimu, režim obrazu, nastavení ekvalizéru a mj. i časovač vypnutí. A když jsem u multimédií – tlačítko pro jejich vyvolání najdete na ovladači nahoře a přepnutí přes obvyklé Source, tedy výběr vstupů, už v tomto případě nefunguje.

Ovladač nabízí pro multimédia i DVD skoro kompletní výbavu, přeskok po kapitolách (filmech, skladbách) obstarává kurzorový kříž. OK ale jako Pause/Play nepracuje, nicméně v tuneru vyvolává seznam naladěných kanálů.

V menu snadno vstoupíte do základní instalace, upravíte parametry nahrávání nebo si nastavíte rodičovský kód, časový limit pro zobrazení informačního panelu při přepnutí kanálu, či celkový čas do vypnutí televizoru.

K ovládání mám jen jedinou výhradu – musíte si zvyknout na menší prodlevu mezi zmáčknutím tlačítka dálkového ovladače a provedením akce. Není to nic tragického a není tomu tak vždy, ale zhruba půl sekundy tu je. Z počátku mě někdy až nutilo mačkat tlačítko opakovaně.

Programová nabídka je bez obrazu a zvuku, ale jinak nabízí vše, na co jste zvyklí.
Autor: Bohumil Herwig

Programová nabídka je bez obrazu a zvuku, ale jinak nabízí vše, na co jste zvyklí.

Devítidenní EPG bez obrazu a zvuku

Programová nabídka bez zvuku a obrazu se ukazuje buď klasicky pro jedenáct kanálů, a to na hodinu až čtyři dopředu, což jde snadno změnit, nebo se můžete přepnout do režimu se zobrazením šesti kanálů. V něm už vidíte k pořadu podrobnější informace a je dobré, že si televizor poslední režim pamatuje, takže když EPG vyvoláte opakovaně, naběhne vám do něj automaticky.

Z EPG můžete i nahrávat a po dnech se pohybujete pohodlně teletextovými tlačítky, které ostatně v multimédiích slouží třeba k přeskoku na čas. Můžete si zde zadat i upozornění na pořad. Televizor se však z pohotovostního režimu neprobudí.

Vynikající je, že se programová nabídka dohrává na pozadí, aniž byste museli na daný kanál, či dokonce multiplex, vstupovat, nebo na něj v EPG prostě jen najet. I tohle je vyřešeno výtečně!

Setřídění kanálů je snadné a rychlé a nabídne se na závěr instalace.
Autor: Bohumil Herwig

Setřídění kanálů je snadné a rychlé a nabídne se na závěr instalace.

Více než dobré možnosti nastavení

Televizor hned po instalaci výborně reagoval na poměr stran u vysílaného pořadu, takže nemusíte nikde nic přestavovat a nad ničím dumat. Ostatně standardní černé pruhy po stranách jsou pořád lepší než protáhlé obličeje či široká ramena. Formátů máte k dispozici sedm, včetně zvýraznění titulků, 16:9 či 4:3. Standardně je po instalaci nastaveno Auto, a že fungovalo, je vidět výše.

Přednastavených obrazových režimů je pět a je tu i klasická chyba loňské produkce. Pokud totiž přepnete na Dynamický, deaktivuje se standardně nastavený režim Eko. Jakmile přepnete zpět na Přirozený, už se zpět nenahodí a musíte to udělat manuálně.

V pokročilých nastaveních pak ovlivníte teplotu barev, barvu pleti, poměr mezi červenou a zelenou a také samostatně barvy v rámci modelu RGB. Na televizor za pět tisíc je toho myslím nad míru obvyklou…

Zvukových voleb je šest a v režimu Uživatel můžete přestavit i pětipásmový ekvalizér. Nicméně ať jsem zvolil jakékoli nastavení, nebyla změna nijak patrná.

Z dalších nastavení je tu možnost ovlivnit nahrávání třeba celkovým posunutím konce a začátku a také TimeShift, tedy přehrávání živého vysílání s časovým posunem. U něj si můžete říci, jak dlouhé má maximálně být, tedy jak dlouho má opakovaně nahrávat do smyčky.

Parádní spotřeba, parádní eko funkce

Televizor je po instalaci nastaven na obrazový režim Přirozený a úsporný režim Eko je zapnut, což mj. znamená, že úroveň podsvícení pracuje na automatiku. To by ale znamenalo, že je tu zabudováno čidlo snímající úroveň okolního osvětlení o kterém se však nikde nehovoří. Ani na webu ani v menu.

A spotřeba po hodině provozu na ČT24 a DVB-T? Pouhých 18 wattů (11–19 W)…

Jakmile jsem vypnul obraz a ponechal zapnutý pouze zvuk, což se dělá snadno přes tlačítko kontextového menu, dostal jsem se na parádních deset wattíků, což je opravdu nula nula nic.

Pokud v menu multimédií povolíte zobrazování podle adresářů, můžete přehrávat všechno v jednom náhledu.
Autor: Bohumil Herwig

Pokud v menu multimédií povolíte zobrazování podle adresářů, můžete přehrávat všechno v jednom náhledu.

Kompatibilita na úrovni, výtečné titulky

Souborový manažer pro multimédia je tradičně výtečný a snadno ovladatelný. První, co byste ale měli udělat, je, že v nastavení změníte druh náhledu z Neutrální na Složka. Pak se totiž můžete přestat zabývat tím, jaká multimédia chcete přehrávat.

V náhledu se objeví nová volba, ve které přehrajete všechno, což šetří nejen čas, ale i nervy. Jako obvykle jde nastavit i velikost titulků v několika stupních a jazykovou sadu. I tady by si mohly vzít mnohé velké značky příklad.

Přehrávání filmů pracovalo bez potíží v MKV (L4.0 i L4.1), včetně titulků v perfektní češtině, čistém MP4 či XviD. Nepočítejte ale s tím, že si film bude pamatovat pozici. To nefunguje ani při prostém Stop, natož při odskoku do televizního tuneru, a tady mohl Hyundai trochu pokročit.

Pokud jde o nahrávky z kamer a fotoaparátů, přehrál jsem jak MOV, H.264 a čisté MP4, tak AVCHD či profesionální nahrávku s koncovkou M2TS (H.264).
Fotografie i muzika byly poplatné tomu, co vidíte v tabulce.

Co se týče mechaniky DVD, ovládání je obdobné a obdobná je i kompatibilita popsaná v tabulce. Fungovala jak běžná CD/DVD, tak vypalované verze, a tady není v podstatě co dodat. Dobrý standard, který tu dostáváte vysloveně za pár korun navíc.

Televizor je velice tenký a „DVD nadstavba“ je nyní udělána velice kultivovaně.
Autor: Hyundai

Televizor je velice tenký a „DVD nadstavba“ je nyní udělána velice kultivovaně.

Obraz se sklony k přirozeným barvám

Někdy má sice obraz malý sklon tmavnout v detailech a nepodávat je (zejména u multimédií) zcela jasně a zřetelně bez ohledu na velikost souboru, ale jinak je překvapivě dobrý. Pleťová barva zní přirozeně, stejně jako celé barevné podání, což příjemně překvapí.

Obraz na Multiplexu 7 (HD kanály) byl v případě ČT Sport HD či ČT 1 HD opravdu výborný, na běžných kanálech, včetně večerního ČT art, rozhodně ceně odpovídal, a to nad míru obvyklou. Jsme ale u malé úhlopříčky a tady se toho vzhledem k datovému toku mnoho nepozná. V každém případě se však poznají pohledové úhly. Ty byly z obou boků a shora lepší, než jak by se podle technických údajů – 170° horizontálně a 150° vertikálně – zdálo. Obraz se pak z většího úhlu spíše zatmaví, než by se mu měnily barvy, jak bylo zvykem ještě nedávno, a je tak stále poměrně dobře viditelný. Vidím to u drahých obrazovek, u takto levného přístroje mě to ale překvapuje. Potvrzuje to na druhou stranu to, co si o televizorech Hyundai dlouhodobě myslím – levné a přesto solidní. Tento přístroj mě v tomto názoru svými vysokými kvalitami jen utvrzuje.

MMF24

Hodnocení

pro: cena, cena/výkon, překvapivě slušný obraz i zvuk, pohodové ovládání, výborná spotřeba i eko funkce, parádní titulky v multimédiích, výtečný souborový manažer tamtéž, pro někoho i napájení 12 V
proti: nic zásadního mě nenapadá

Balení obsahuje

  • dálkový ovladač
  • 2× mikrotužkové baterie (AAA)
  • nenatáčitelný podstavec
  • externí napáječ (kabel počítačový, třížilový)
  • papírová uživatelská příručka
  • záruka: 24 měsíců

Jaký máte televizor na chatě či chalupě?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).