Hlavní navigace

Frýdlantsko má problém s příjmem Novy, ruší ji německý T-DAB

10. 3. 2006
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 115393
10. 3. 2006

Nejen lidé v bezprostředním okolí Bukové hory u Ústí nad Labem, ale také ve Frýdlantském výběžku mají problém s příjmem analogového signálu televize Nova na 12. kanále. Během několika týdnů se očekává, že domácnosti, které sledují Novu na 12. kanálu z Bukové hory a převaděčů, které jsou závislé na tomto vysílači, o tuto stanici v podstatě přijdou. Informovala o tom liberecká příloha Mladé fronty Dnes.

MMF24

Už teď Novu máme jen za určitého počasí a ještě mizernou, až utlumí Bukovou horu, kterou chytáme z Ústecka, nebudeme ji mít vůbec. Na satelitu totiž není, postěžoval si listu starosta obce Bílý potok Libor Hanzl. Stejné problémy hlásí i domácnosti z Hejnic, Raspenavy a Nového Města pod Smrkem. Další potíže mají přijít zhruba v polovině letošního roku, kdy německá strana plánuje zvýšit výkon vysílačů digitálního rozhlasu, který využívá stejný kanál jako analogové vysílání Novy z Bukové hory.

Český telekomunikační úřad již upozornil, že jediným možným řešením je urychlený přechod Novy na zemské digitální vysílání. Jinak totiž lidé na Ústecku a širokém okolí o zemský signál Novy přijdou. Sama televize si nechala spočítat, že pokud by přišla o Bukovou horu a na ní závislé převaděče, nemohlo by ji sledovat přes půl milionu diváků. To představuje citelnou ztrátu v příjmech z prodeje reklamních časů, které jsou závislé na sledovanosti.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).