Hlavní navigace

Evropské komisi se nelíbí must carry v diginovele, tvrdí Jandák

14. 10. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Digitální kabelová televize DVB-C Autor: 115393
14. 10. 2007

Evropská komise zřejmě vyjádří protest proti podmínce must carry, tedy povinnému zařazování pozemně šířených televizních programů do základních omezených programových nabídek kabelových a mobilních operátorů, která se objevila v poslanci schválené verzi diginovely. Tvrdí to předseda sněmovní komise pro sdělovací prostředky Vítězslav Jandák (ČSSD).

Must carry může být velmi velkou výbušninou. Vezměte si, že kabelář nabízí dvacet programů. Teď bude muset některé vyjmout, aby tam dal těchto dvanáct do základní nabídky. To je průnik práva veřejného do práva soukromého, prohlásil Jandák v druhé části nedělních Otázek Václava Moravce na zpravodajském kanálu ČT 24. Jandákova argumentace se nápadně podobala výtkám Václava Bartoně, generálního ředitele kabelové a satelitní společnosti UPC Česká republika (srovnej s rozhovorem Václava Bartoně pro DigiZone.cz).

Právě UPC jako dominantní kabelový operátor v zemi je největším kritikem must carry v diginovele. Mám dojem, že Evropská komise proti tomu vyjádří protest. jednal jsem o tom s jejich zástupci. Čekají, až zákon projde parlamentem a podepíše ho prezident, řekl Jandák. Národní koordinátor digitalizace Zdeněk Duspiva prohlásil, že předkladatelé novely preferovali vládní verzi, která must carry neupravovala, nicméně současnou podobu zákona hájil.

EBF - tip - heslo konference

Musíme respektovat většinový návrh Poslanecké sněmovny, jehož součástí je must carry. Už dnes je must carry v současném zákoně. Chápu tento krok jako dočasný do doby, než se vypne analogové vysílání. Je to snaha vyrovnat šance současných analogových a digitálních televizí. Je nutné uvědomit si, že dlouho nebude celoplošné pokrytí zemských digitálních sítí, v nichž budou vysílat nové digitální televize, uvedl Duspiva.

Národní koordinátor také upozornil, že podmínku must carry do dřívějších zákonů prosazovali sami kabeloví operátoři. Báli se, aby nové komerční televize nešly se svými programy na jiné vysílací platformy, dodal. Nyní chtějí kabeloví operátoři obrátit kvůli must carry v diginovele protestovat u Evropské komise. Mobilní operátoři se s podmínkou smířili.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).