Názor k článku EET v testovacím provozu už jede. Zatím se ale zvedla spíš vlna dotazů od Kendy - Nejde o to, že by bylo spropitné zakázáno. Opravdu...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 11. 2016 22:15

    Kendy (neregistrovaný)

    Nejde o to, že by bylo spropitné zakázáno.

    Opravdu je možné spropitné dát na účtenku a dodanit. Některé hospody (no dobře.. spíše lepší restaurace) to tak u nás dělají roky. Dostanete účtenku s místem na doplnění výšky spropitného. Připíšete spropitné dle vlastní libovůle a zaplatíte celkovou částku třeba kartou. EET ten proces trošku zkomplikuje, ale v principu je to řešitelné.

    Jde o to dodanění. Sníží čistý příjem obsluhy. Velká a úspěšná restaurace si může dovolit vyšší ceny a z nich zaplatit obsluhu. Ta pak dostane v čistém tolik, že jim to dýška vynahradí.

    Malá hospoda je v bludném kruhu. Když legálně vyřeší spropitné, dodaní co má a zvedne hrubý příjem obsluhy, aby jim ten propad vynahradila, tak se ji zvednou o hodně náklady. Bude muset zvednout ceny. Když to konkurence vedle neudělá, tak ta poctivá zkrachuje.

    Bylo by nutné, aby to udělali všechny. Zákazníci to zaplatí v cenách. To bude hodně remcání, ale třeba já bych to dokázal akceptovat. Protože si myslím, že by se to udělat mělo.

    Jenže bohužel ten proces "přinucení" bude muset nezvratně obsahovat i výrobu mnoha odstrašujících případů. Stát (FU) bude muset nejednu hospodu exemplárně zničit, tyhle případy medializovat, aby tím zastrašil ostatní a přinutil je udělat co po nich chce. Nedokážu si představit, jak to udělat jinak.

    A ten proces výroby exemplárních případů.. To nebude nic hezkého. S tím mám trošku problém se srovnat. Spoustu lidí to opravdu zničí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).