Ona by to byla sranda, kdyby nad tím někteří klienti vážně neuvažovali.
Naprosto a zcela vážně mnoho malých hospod uvažuje o systému, kdy si na nějakém levnějším zařízení (které neumí evidovat otevřené účty u stolů a je o něco levnější než 30 000) dopředu vyrobí mrak účtenek na pivo, borovičku, rum, cigarety, nahlásí je do EET, pak tyhle účtenky budou rozdávat při roznášení piva (a dělat si normálně čárky jako po staru) a následně zkasírují hosty tak jak doposud. Spočtou plot a převezmou hotovost. Účtenky už zákazník má po jednotlivých pivech.
Popravdě je to řešení. Ničemu to neodporuje. Účtenku je nutné vystavit NEJPOZDĚJI v okamžiku, kdy poplatník převezme platbu. Je vysloveně povoleno, že může být vystavena i dřív.
Na účtence se tiskne (a do EET vykazuje) buď datum přijetí platby, nebo datum tisku účtenky podle toho, co nastalo dřív. Je to opravdu legální.
Jsou tam jisté nepraktičnosti, ale funkční to je.
Ono u těch malých hospod je problém nejenom koupě nějaké kasy a tiskárny, ale i lidi. V malé hospodě na vesnici je často jenom majitel, který si na páteční a sobotní noc najímá výpomoc. Přes týden nebude problém, ale nárazově (o těch pátečních a sobotních nocích) prostě nebudou stíhat. Pokladna nepokladna. Prostě jich bude málo na to, aby pořád běhali ke kase a vyráběli účtenky. S jakkliv drahou kasou to prostě bude pomalejší než doposud. Ten systém předvyrobených účtenek to alespoň zčásti řeší.