Hlavní navigace

Dobří umělci kopírují. Google stvořil iPhone s Androidem, Pixel 9 se povedl a má odvážné ceny

26. 8. 2024
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

Google konečně v Česku oficiálně prodává telefony Pixel. Jejich novou devátou generaci lze označit za iPhone s čistým Androidem, mušky lze ale najít na cenách nebo čipu.

Google už od roku 2010 prodává vlastní chytré telefony, které mu vyrábí hardwaroví partneři. Světová internetová jednička začala s modely Nexus, jež byly o šest let později nahrazeny řadou Pixel. V Česku byly dlouho oficiálně nedostupné. Zájemci je kupovali nejčastěji v Německu, někdy ale museli řešit problémy s konektivitou do zdejších sítí. Google letos v květnu na náš trh konečně oficiálně vstoupil s ještě ne úplně dopečenými modely Pixel 8. Před pár týdny představil devátou verzi, kterou k nám posílá hned. Technické specifikace Pixelů 9 jsou zde.

Co se dozvíte v článku
  1. Čistý Android je skvělý
  2. Dobří umělci se inspirují
  3. Diskutabilní čip
  4. Sebevědomé ceny
  5. Jeden z mála

Google samozřejmě na mobilním trhu není nováčkem. Jeho operační systém Android podle čísel StatCounteru ovládá přes 70 procent světového trhu. Na bohatších trzích, kde lidé mají peníze na iPhone, je podíl iOS vyrovnanější. Android do světa chrlí hromady nezávislých výrobců telefonů, kteří navíc do značné míry musí skákat tak, jak Google píská. Aby bylo možné získat služby jako Google Play, je nutné splnit řadu požadavků. Google díky tomu ovládá trh s webovým vyhledáváním a doluje data pro další zpracování.

Google představil nové Pixely 9 a nový konverzační mod pro AI asistenta Gemini Přečtěte si také:

Google představil nové Pixely 9 a nový konverzační mod pro AI asistenta Gemini

Proč má tedy tento gigant tendenci pravidelně vydávat vlastní hardware? Důvod je stejný, proč Microsoft produkuje notebooky, hybridy a počítače Surface. Chce být určitým vzorem ukazujícím možnosti úzce propojeného hardwaru se softwarem, dodat jakousi čistotu ekosystému a zkoušet nové funkce. V případě Pixelu to v podstatě znamená, že se Google snaží vytvořit iPhone s Androidem. U aktuální deváté verze se mu to podařilo bez větších much.

Čistý Android je skvělý

Hlavní předností Pixelů je čistý Android tak, jak si ho představuje Google. Telefony nejsou plné aplikací zabordelující systém, které nejdou odinstalovat. Výhodou je také čistý design bez grafických nadstaveb (One UI, MIUI a další). Grafici Googlu mají docela vkus. A když jste all-in v softwarovém ekosystému Googlu, budou vám všechny aplikace a části systému ladit.

Další výhodou jsou velmi rychlé aktualizace. Na nové verze Androidu není nutné čekat měsíce i déle, než si je výrobci ohnou pro své grafické nadstavby a podobně. Google také začal nabízet sedmiletou podporu. Problémem Androidu je oproti iOS často kratší dodávka aktualizací, což by nyní mělo mizet. Uvidíme, jak to bude vypadat v praxi a zda Pixely po těch letech budou novým verzím Androidu hardwarově stačit, hlavně výkonem čipu a výdrží baterie.

Jak vypadá Google Pixel 9 Pro:

Android byl vždy oblíbený u těch, kdo si chtěli systém co nejvíce přizpůsobit. Apple iOS byl spíše protipólem, ale v posledních aktualizacích se možnostem nastavení začíná přibližovat či vyrovnávat. U Pixelů mi ale trochu přijde, že Google v tomto přístupu trochu šlape na brzdu.

Na domácí obrazovce jsou dva prvky, které nelze odstranit. Jde o spodní vyhledávací řádek a horní widget At a Glance, který na základě informací z vašeho kalendáře a dalších aplikací zobrazuje kontextové informace. Ani jednu tuto věc na obrazovce nechci, to ale Google nezajímá.

Je jasné, že Google chce ládovat traffic do svého vyhledávače a protlačit AI funkce, do nichž posílá obrovské prostředky, dělat to na sílu ale není dobrý přístup. Tento konkrétní příklad může působit jako prkotina, když se ale podobné drobnosti nasčítají, začne Google působil jako firma salámovou metodou zneužívající silné postavení. I proto se teď v USA začíná řešit, zda firmu nerozdělit ve stylu Standard Oilu.

VIDEO: Představení Google Pixel 9 Pro

Zdroj: Youtube.com

Popisovaný problém samozřejmě jde vyřešit instalací jiného launcheru, to ale rozbíjí podstatu toho, že si uživatelé kupují čistý Android bez zbytečných aplikací a nadstaveb.

Dobří umělci se inspirují

Pixel 9 naskočil na trend, který se mezi výrobci telefonů s Androidem v poslední době začal objevovat čím dále více – v designu telefonu kopírovat iPhone. Poslední modely od Samsungu či Xiaomi jsou naprosté klony, velmi podobná je také mladá značka Nothing. Pojítky jsou ploché displeje (éra zahnutých displejů na okrajích je naštěstí pryč), ostřejší hrany a symetrické rámečky, které u řady devět konečně dorazily i do Pixelu.

Toto kopírování je dobrá věc. Apple design a pozlátko umí, lidem se to líbí a dobří umělci kopírují. Experimenty pomalu končí, a i když už se dlouho říká, že telefony jsou unifikované placky, teď to platí ještě více. Dává to smysl, smartphony jsou do značné míry spotřební komoditou, která už iteruje spíše drobnějšími změnami.

V designu telefonů lze vidět odlišnosti hlavně na zadních stranách na modulech fotoaparátů. Pixel 9 je svérázný a kamery připomínají Bendera z Futuramy nebo Mimoně. Fotovýbava jako celek je ostatně často to jediné, co telefony trochu dělá jinými. I střední třída dokáže nabídnout velice dobrou kvalitu a výkon zařízení a jednou z mála metod, jak ze zákazníků vytáhnout více peněz za draží modely, je lepší focení.

I proto se foťákům většinou věnují nejdelší části recenzí telefonů. Mě zrovna tato část smartphonů moc nezajímá a vše mi více méně přijde „good enough“. Detailní fotky čmeláků sedících na kytičkách si do domácího alba nepořizuji. Zde tedy hodnocení přenechám jiným.

Jak vypadá Google Pixel 9:

Pixel 9 se, stejně jako jeho předchůdce, kolem fotek točí hodně. Google začal tlačit své AI funkce, takže je možné například přímo v telefonu nechat z fotek zmizet objekty či lidi, nebo je tam naopak přidat. To je velice užitečné. Prvky umělé inteligence včetně nového asistenta Gemini telefon prorůstají, věnovat se jim bude kolega v jiném textu. Obecně čekejte podobný přístup, jako má iPhone s Apple Intelligence, i zde se oba světy přibližují.

Na trend AI naskakují i další značky – aktivní je třeba Samsung – které v nástupu těchto funkcí spatřují novou možnost odlišit se. Google například umožňuje na displeji zakroužkovat objekt a ten si rovnou nechat vyhledat. Samsung díky úzké spolupráci stejnou věc nabízí také.

Integraci AI zintenzivňuje také příchod nové generace bezdrátových sluchátek. Google chystá do prodeje Pixel Buds Pro 2 s integrací těchto funkcí, aktivní jsou v tomto ohledu i konkurenti.

Diskutabilní čip

S AI souvisí i čip. Pixel devět obsahuje SoC Tensor G4, což je centrální mozek, který si Google sám navrhuje. Předchozí generace G3 v Pixelu 8 zdaleka nebyla ideální. Telefony při zátěži dost hřály a rychle se vybíjely. G4 působí výrazně lépe. Rychlost běžného užívání telefonu odpovídá vlajkové lodi. Na zahřívání lze v letních vedrech a zátěži narazit, ale na spálení rukou to není.

Papírově je G4 spíše středně-vyšší třídou, což je místy vidět. Například kliknutí na funkci editace obrázku v Google Photos se setká s časovou odezvou. Přišlo mi, že i čip od Qualcommu, který byl už před dvěma lety střední třída, to dává rychleji. Tensor na druhou stranu obsahuje jádra pro AI výpočty, takže zvládá zmiňované operace s fotkami. Obecně ale z G4 není třeba mít strach, používání telefonu je svižné.

Češi vytvořili evropskou konkurenci pro Apple, HTC či Metu. Na VR brýlích Somnium VR1 se podílel i Průša Přečtěte si také:

Češi vytvořili evropskou konkurenci pro Apple, HTC či Metu. Na VR brýlích Somnium VR1 se podílel i Průša

Pokrok mezi generacemi je znatelný a menší nedostatky souvisí s výrobou. Google své Tensory produkuje u Samsungu, který se už nějakou dobu u logických čipů trochu trápí, respektive není na úrovni rozjetého TSMC. V Pixelu v podstatě dostanete takový Exynos, jehož iterace Samsung ve svých strojí také používá, ale například v USA už utekl ke Qualcommu. Polovodičová sekce Samsungu má teď nového šéfa a rozjíždí změny, tak uvidíme, zda dojde ke zlepšením.

Google problémy s čipem (pro někoho nepostřehnutelné) registruje a podle zákulisních informací by od korejského výrobce měl odejít. Pixely 10 by měly mít SoC vyrobené u TSMC.

Lze očekávat, že Google bude vývoj svých čipů zintenzivňovat. Zmiňovaná sluchátka Pixel Buds Pro 2 budou obsahovat Tensor A1, jde o další přibližování konceptu směrem k Applu.

Od minule byly vylepšeny i další aspekty, jako je čtečka otisku prstů v displeji, která reaguje okamžitě. Obecně Pixel 9 vypadá jako verze, která se přehoupla z fáze testování do ostré podoby. Google rovněž nabízí 12 a 16 GB RAM, což je vynuceno i rostoucími nároky na zpracování funkcí AI.

Sebevědomé ceny

Když se nechcete babrat v detailech, s Pixely 9 skutečně dostanete takový iPhone s Androidem, který je radost používat. Dobře se drží, výkon je na většinu operací dostatečný, displeje jsou kvalitní, foťáky také, nikde žádný bloatware a celé to hezky vypadá a nepůsobí jako šunt, naopak jde o prémiový výrobek. Pokud chcete přejít z iOS, Pixel je rozhodně ideální volba. Mezi Androidy jde o jednu z nejlepších koupí.

Otázkou je, jak to Googlu v Česku zafunguje, nasadil tady totiž sebevědomé ceny. Základní model Pixel 9 startuje na 22 990 korunách, Pixel 9 Pro začíná na 27 990 korunách a Pixel 9 Pro XL nad třiceti tisíci.

Prodejci nabízí kupóny a slevu při prodeji staršího telefonu, i tak ale nové Pixely nejsou nejlevnější – navíc když nebudete posuzovat „soft skills“ ve stylu „chci čistý Android“, ale porovnáte si tvrdé hardwarové parametry. Jiné značky mají různé výhody, Číňané například dělají masivní pokroky v rychlosti nabíjení.

Ceny odpovídají vlajkovým lodím, jenže… Pixel v Česku doposud znali v podstatě jen nerdi a fanoušci. Značka sem přišla teprve před pár měsíci a povědomí si musí vybudovat. Když na trh vstupují noví výrobci, začnou s levnějšími modely. Zákazníci totiž nechtějí prémiové produkty neznámých značek kupovat, za hodně peněz je to krok do neznáma. Je tedy nutné si nejdříve vybudovat povědomí, servis a tak dále.

Takto to vypadá v jednom z hlavních čipových center na světě, kde miliarda dolarů není žádná míra Přečtěte si také:

Takto to vypadá v jednom z hlavních čipových center na světě, kde miliarda dolarů není žádná míra

Googlu v tomto ohledu může pomoci jeho jméno. Firma si také vybrala tři silné prodejce, a sice O2, Alzu a Datart (funguje také oficiální Google Store). Ti mají zákazníkům vysvětlovat, o co jde, a ukazovat přednosti včetně funkcí pro AI. Podílejí se rovněž na poměrně silném marketingu. Distribuci v regionu zajišťuje zkušená firma TCCM veterána Kamila Vacka, který do Česka dostal řadu značek telefonů.

Google u předchozí osmé generace Pixelů na náš trh uvedl i verzi 8a cílící na cenově citlivější zákazníky. Je pravděpodobné, že levnější alternativa přijde i pro devátou verzi a Google tak bude mít na trhu něco dostupnějšího.

Jeden z mála

Pokud se vám koncept Pixelu líbí, devátá verze je velmi dobrou volbou. Pokud v telefonu chcete čistý Android, moc jiných možností není.

CS24 tip temata

Já například při vydání naskočil na Nothing Phone 1, který Android bez balastu přinesl. S vydáváním dalších verzí se ale ukázalo, že to bylo z nutnosti. Nothing je hardwarový startup, který na začátku neměl prostředky a prostor dělat si svoji nadstavbu. Další a další verze Nothing OS původně čistý Android bohužel přetváří.

A pak je zde samozřejmě možnost, kterou Google rád nevidí, ale u uživatelů dbajících na soukromí a bezpečnost je známá – Pixely se staly populárními stroji pro instalaci systému GrapheneOS.

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).