Hlavní navigace

Do Čech zasahuje signálem digitálního rozhlasu nový polský vysílač

30. 3. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

V multiplexu je aktuálně k dispozici devět rozhlasových stanic. Nabídka veřejnoprávní sítě je totožná jako v ostatních lokalitách, kde se již digitálně vysílá. Liší se pouze v regionálním okruhu.

Telekomunikační operátor EmiTel, polská obdoba Českých Radiokomunikací, spustil u našich severních sousedů v pátek 27. března do provozu dalších pět lokalit, odkud je možné naladit signál digitálního rozhlasu. Jde konkrétně o oblasti Kołobrzeg, Lublin, Olsztyn, Rzeszów a Zielona Góra. Jak si ověřila redakce serveru DigiZone.cz, poslední jmenovaná oblast svým signálem zasahuje na území Čech. Signál na kanálu 12C přichází z vysílačů Jemiolów (3 kW) a Ulice Ptasia (1,5 kW), oba používají vertikální polarizaci. Nejpravděpodobnější je zachycení těchto vysílačů na severu Čech, konkrétně na Liberecku.

MMF24

ČTĚTE TAKÉ: Nový polský digitální rozhlasový multiplex z Opole byl zachycen v Praze

V multiplexu je aktuálně k dispozici devět rozhlasových stanic. Nabídka veřejnoprávní sítě je totožná jako v ostatních lokalitách, kde se již digitálně vysílá, liší se pouze v regionálním okruhu. Z vysílačů Jemiolów a Ulice Ptasia je možné naladit Radio Zachód, které dostalo velice solidní zvukovou kvalitu – audio stream má tok 104 kb/s ve standardu DAB+ (AAC Stereo). Zielona Góra není první lokalitou šířící signál digitálního rozhlasu, která zasahuje na území České republiky. Až do Prahy doletí poměrně často vysílání z Opole. Tam se z lokality Komin ECO vysílá mimo jiné Radio Opole 10 kW s vertikální polarizací.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).