Hlavní navigace

DI-WAY T-2300: Terestrický set-top-box s nenápadným vzhledem

11. 2. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Autor: 118483
Nový model od firmy DI-WAY, který přichází na český trh tento měsíc, se nijak zvlášť nevymyká z normálu. Překvapením bude zřejmě pro vás skutečnost, že je zde minimum přípojných míst. Vybrat si můžete buďto pouze ze SCART přípojky nebo HDMI rozhraní. DI-WAY však může zaujmout ty, kteří budou chtít levný pozemní přijímač, který umožňuje nahrávání na externí disk nebo flash. Žádnou extra výbavu u něj nečekejte. Jako příslušenství je tu pouze jedna hra a dvě aplikace.

Přední a zadní panel

Co se týká vzhledu, může vás novinkový set-top-box od firmy DI-WAY odradit. Na předním panelu totiž najdete pouze dva vstupy. Ten první je pro SD karty, abyste si mohli prohlížet fotky, a ten druhý USB pro aktualizaci firmwaru v přijímači a připojení externího disku. Marně byste na předním panelu hledali nějaký displej. Na zadním panelu najdete pouze tři konektory, a to ten pro připojení antény, SCART pro připojení k televizoru a DV-OUT pro HDMI kabel. Možná si řeknete, že konektorová výbava tohoto přijímače je velmi chudá, ovšem může plně naplnit vaše potřeby. Pouze však za některých podmínek. USB můžete využít právě pro nahrávání a DV-OUT pro připojení k televizoru, aby byl obraz co nejkvalitnější. V tomto případě mi tu snad chyběl pouze optický výstup S/PDIF nebo COAXIAL. Obávám se, že vzhledem k velikosti přijímače, která není příliš velká, by se sem další vstup nebo výstup vešel asi už jen stěží.

DI-WAY T-2300 přední panel
DI-WAY T-2300 zadní panel

Instalace

Při prvním zapnutí přijímače se vám pravděpodobně stane, že pokud propojíte set-top-box s televizorem přes HDMI rozhraní, objeví se vám na obrazovce hláška Nepodporovaný režim. V přijímači je nutné nastavit Video výstup z RGB na HDMI (480P/576P). Na výběr je pak ještě CVBS. Set-top-box je nastaven již od českého distributora na tuzemský jazyk, takže s ním není zapotřebí nic dělat. V položce Nastavení můžete také určit formát obrazu (16:9 FIT, 16:9 LB, 4:3 PS a 4:3 LB), režim TV (PAL/NTSC) nebo průhlednost menu. Položkou Základní nastavení byste uvedli set-top-box do stavu, v jakém vyšel z výroby. Pod samotnou položkou Instalace naleznete nastavení jazyka, menu, audi, jazyk pro titulky a také čas. Je tu také položka LCN, jejíž funkce není v návodu vysvětlena a nepodařilo se mi zjistit, k čemu slouží. V Instalaci se také kanály ladí, ale nehledejte je přímo v menu, nýbrž pod ním. Pro automatické vyhledávání je určeno červené a pro manuální zelené tlačítko.

DI-WAY T-2300 ladění

Ladění, kvalita obrazu

Ladění, které trvalo přibližně minutu a půl, proběhlo bez problémů a bylo během něj vidět, že set-top-box ladil i mimopražské multiplexy, tzn. opakující se sítě, ale z jiných lokalit. Ve výsledku se vše projevilo bohužel nebo bohudík tak, že každý kanál byl pak v seznamu jen jednou. Přijímač si zřejmě vybral po naladění buďto nejsilnější signál, nebo naposledy naladěný multiplex. Obraz přes HDMI rozhraní byl ostrý a kvalitní, ale při světlých scénách docházelo k nepříjemnému efektu, kterého jsem si všiml např. u programu ČT 4 u tenisu. Plocha byla světle zelená a hřiště nalajnované bíle, lajny svítily a vzbuzovaly dojem podobný tomu, jako když máte pocit, že každou chvíli praskne zářivka. Bílá plocha zkrátka jaksi kmitala.

DI-WAY T-2300 EPG

EPG, teletext

Umí dobře česky - pečeť

Elektronického programového průvodce (EPG) je možné vyvolat stisknutím stejnojmenného tlačítka. Nečekejte žádné extra zázraky. V levém sloupci budete mít seznam kanálů a v pravé horní půlce bude obrazovka rozdělená na dvě části – den/datum a náhled kanálu. Dolní polovina pravé obrazovky pak obsahuje klasické schéma tak, jak ho znáte z tištěných magazínů. Popis pořadu lze vyvolat jednoduše stisknutím tlačítka OK. Ovšem pozor! Pořad se zobrazí v místě, kde bylo předtím schéma a díky chybě ve firmwaru chybí první znak, takže např. pokud začíná věta slovem Petr, budete zde mít pouze etr atd. Pokud se celý popis do pole nevejde, pokračuje další stranou, na kterou se dostanete stisknutím šipky doprava. EPG okno s popisem pořadu si můžete také vyvolat při sledování kanálu stisknutím tlačítka INFO. Po opětovném stisknutí se objeví tabulka s technickými údaji o kanálu. Naopak pozitivně je možné hodnotit teletext, takže známka Umí dobře česky je užita po právu, ale probíhá ukládání do flash přístroje, takže všechny stránky se zobrazují okamžitě.

DI-WAY T-2300 Gumoku

Další položky menu

Přijímač žádnou extra výbavu navíc nemá. Najdete zde standard, jako jsou např. hry. I když slovo hry není přesné. Položka se sice takto jmenuje, ale najdete zde také kalendář a kalkulačku. Hra je tu jen jedna, a to Gomoku, což jsou vlastně klasické piškvorky. Hrát může nejen člověk proti počítači, ale také dva lidé proti sobě. To je vše. Více toho tady nenajdete, ani kdybyste se snažili sebevíc. Platí to i o favoritních skupinách, které však v současném stavu terestrického vysílání využijete asi jen stěží…

DI-WAY T-2300 USB

USB rozhraní

Prostřednictvím USB můžete buďto aktualizovat firmware nebo připojit např. flashku, na kterou pak provedete záznam pořadu. Doma jsem našel nejprve nějakou klasickou No Name, takže jsem ji vyzkoušel a záznam se hned povedl. Při něm se však na obrazovce stále objevovala hláška, že rychlost záznamového média není dostačující. Proto jsem vyzkoušel jinou a výsledek byl opět stejný. Při připojení pevného disku Maxtor o velikosti 500 GB se na obrazovce objevila hláška Inicializuji systém zařízení. Čekal jsem přibližně tři minuty, než disk naběhl, a poté proběhl záznam naprosto bez problémů. Set-top-box má tedy problém s komunikací s klasickými flashkami. Nahrávky se ukládají ve formátu rokměsícden-čas-stopáž.TS. Po stisknutí tlačítka INFO se vám zobrazí tabulka, kde vidíte, kolik máte na disku volného místa a kolik prostoru je využito. Ještě jedna důležitá věc: v případě, že se vám seká už záznam, budete mít stejný problém pak i při přehrávání v PC.

ebf - tip - debata

Aktuální firmware najdete např. na stránkách firmy SAPRO v sekci Download, a to zde. Nahrál jsem ho z počítače na flashku a chtěl jsem vyzkoušet aktualizaci přes USB. Jenže se to nepodařilo. Složka s firmwarem jako by byla prázdná, přesto, že v ní soubor s koncovkou BIN byl.

Za zapůjčení přijímače děkujeme firmě SAPRO
Web: http://www.su­persat.cz
Orientační cena: 1200 Kč vč. DPH
Foto: archiv supersat.cz a autor

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).