Hlavní navigace

CS Link má prostor pro Novu i ČT ve vysokém rozlišení

19. 9. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 115393
19. 9. 2007

Pokud se Česká televize (ČT) a Nova rozhodnou vysílat jeden program ve vysokém rozlišení, jak obě dlouhodobě avizují, na satelitní platformě CS Link pro něj místo najdou. Serveru DigiZone.cz to na dnešním setkání se satelitním operátorem SES Astra řekl předseda představenstva firmy Czech Digital Group (CDG) Leoš Pohl. Sám ale příchod ČT 1 HD a Novy HD do DVB-S příliš neočekává – nejen z důvodu ceny takového vysílání.

Česká televize u nás má předplacenou kapacitu a musela by se rozhodnout, jestli ji vyplní dvěma dalšími programy ve standardním rozlišení, nebo svým prvním programem ve vysokém rozlišení, sdělil DigiZone.cz Leoš Pohl. Rozhodně nepočítá s tím, že by ČT do CS Linku umístila do vysokého rozlišení pouze přepočítaný první program, který mohou sledovat diváci v zemském multiplexu CPraze, Brně a okolí těchto měst – pokud mají set-top-box s podporou HD a MPEG-4.

Televize Nova podle Leoše Pohla bude usilovat spíš o HD pozici v zemském digitálním vysílání, kde by ubrala kapacitu dostupnou nastupující konkurenci. Jeden program ve vysokém rozlišení si totiž vyžádá datový tok zhruba osm Megabitů za sekundu, což je dvojnásobek stanic ve standardním rozlišení.

EBF - tip - heslo konference

Reálným zájemcem o HD vysílání přes CS Link je dle slov předsedy představenstva CDG společnost SPI International se svým programem Nonstop Kino HD. Ta by mohla využít možnosti vysílat i pro další evropské trhy – například Polsko nebo Maďarsko. Ačkoli je totiž CS Link platformou určenou pouze pro diváky žijící v Česku, nic nebrání tomu, aby si program ze stejné pozice přebíraly také jiné satelitní platformy v dalších středoevropských zemích.

Právě v multicryptu (název technologie sdílení jednoho satelitního datového toku více operátory, pozn. aut.) a v nadnárodním obsahu vidím největší šanci satelitního HD, řekl DigiZone.cz Leoš Pohl a souhlasně tomu přikyvoval i Martin Kubacki, generální ředitel Astra CEE.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).