Hlavní navigace

Chytrý dálkový ovladač na různé způsoby

5. 7. 2013
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

Logitech Harmony Touch
Máte doma tolik dálkových ovladačů, že v nich už ztrácíte přehled? Zkuste je nahradit skutečně univerzálním dálkovým ovladačem nebo třeba chytrým mobilem.

Univerzální dálkové ovladače patří do sortimentu každého většího obchodu s elektronikou. Jenže do jaké míry jsou tyto široce nabízené dálkové ovladače skutečně univerzální? Kolik zařízení a do jaké míry dovedou obsluhovat? Jak je řešena potřeba součinnosti více zařízení, pokud vůbec? Jaký nabízí uživatelský komfort?

Odpovědi na tyto klíčové otázky zpravidla nejsou příznivé. Některé univerzální dálkové ovladače vůbec nepočítají s obsluhou více zařízení. Jsou nanejvýš částečnou náhradou za poškozený nebo ztracený originální ovladač zařízení. V dalších případech je počet ovladatelných zařízení omezen natolik, že pohodlnější je stále používat tři nebo čtyři plně funkční originální dálkové ovladače.

Často totiž běžné univerzální dálkové ovladače podporují jen základní funkce pro přepínání kanálů, regulaci hlasitosti či ovládání přehrávání nahrávky, ale na moderní elektronice je toho k ovládání mnohem, mnohem více. Navíc mnohdy není řešena součinnost více zařízení, takže s jediným ovladačem je stále potřeba pracovat jako se třemi, což v praxi není pohodlné.

Pohodlná nebývá ani konfigurace. V tom lepším případě je třeba ručně zadávat kódy různých značek elektroniky, aby univerzální ovladač byl schopen odesílat správné povely. Jenže každá značka má dnes zpravidla takových kódů několik, takže je nutné vyzkoušet všechny stylem pokus – omyl, dokud univerzální ovladač nezačne alespoň trochu uspokojivě fungovat.

V horším případě je potřeba „naučit“ univerzální příkaz odesílat příkazy podle originálního ovladače. Dělat to tlačítko po tlačítku pro několik zařízení je opravdu únavné. Navíc se běžně stává, že na univerzálním ovladači není ekvivalentní tlačítko k tomu z originálního ovladače. Jeho funkčnost lze předat jinému tlačítku, ovšem pak je potřeba si pamatovat, že tlačítko má jiný popisek než funkčnost.

Jelikož „všesokolský slet“ dálkových ovladačů nejen na stolcích v obýváku dnes není problémem úzké skupiny lidí, tak různí výrobci přicházejí na trh s dražšími, ale podstatně sofistikovanějšími řešeními pro skutečně univerzální dálkové ovládání, které lze použít nejen pro černou spotřební elektroniku, ale i pro další bezdrátově ovládaná zařízení v domácnosti. Některá taková řešení si nyní představíme.

Vyspělé univerzální ovladače Logitech Harmony

Společnost Logitech, švýcarský výrobce počítačových periférií a příslušenství pro mobilní zařízení, se již dlouhá léta zaměřuje na vyspělé univerzální dálkové ovladače Harmony. Nejnovější modely dovedou ovládat při jednom nastavení patnáct různých zařízení. V průběžně aktualizované databázi jsou nyní předvolby pro ovládání cca 225 000 zařízení od zhruba 5000 výrobců, resp. značek.

Ke konfiguraci ovladače je nutný osobní počítač s přístupem na Internet nejen pro přístup k databázi s nastavením ovladače pro různá zařízení. V rámci uživatelského účtu jsou zároveň uchovávány všechny předvolby ovladače, což je velká výhoda. Pokud je potřeba ovladač vyměnit za nový, stačí si dřívější nastavení jednoduše nahrát do ovladače přes USB kabel.

K ovladačům Logitech Harmony je dodáván konfigurační program pro operační systémy Microsoft Windows a OS X společnosti Apple. Právě s jeho pomocí lze ovladač nastavit. Základní nastavení je velmi jednoduché. Není třeba pátrat po žádných kódech, ani hledat svá zařízení v předlouhých seznamech. Postačí si vybrat z nabídky typ zařízení, značku a ručně zadat označení modelu.

Typ zařízení a označení modelu obvykle není nutné definovat zcela přesně. Řadu zařízení lze totiž charakterizovat různě a v názvech často mají zmatek i přímo jejich výrobci. Někdy v označení používají pomlčky a mezery, jindy zase ne. Na různé trhdy jde zařízení pod různými názvy a tak podobně. Konfigurační program ovladačů Logitech Harmony si v těchto směrech s odchylkami dovede poradit.

Nastavení ovladače Logitech Harmony 1100

Popřípadě vyzve k ověření zařízení za pomoci jeho originálního ovladače. Když je ovladač Logitech Harmony připojen k počítači, tak funguje i jako přijímač infračervených signálů. Originální ovladač na něj stačí správně zamířit a pro identifikaci zařízení stisknout nanejvýš tři tlačítka. Obdobným způsobem lze ovladače Logitech Harmony naprogramovat k ovládání zařízení, která se v databázi nenacházejí (tlačítko po tlačítku).

Narazit na takové zařízení u černé spotřební elektroniky je velmi obtížné, nicméně ovladače Logitech Harmony mohou sloužit i k dálkovému ovládání klimatizace, vytápění, zásuvek, světel a dalších podobných zařízení s IR přijímačem, která v internetové databázi už zdaleka tak široce zastoupena nejsou. Schopnost ovladačů Logitech Harmony „učit se“ je pro ovládání těchto zařízení vítána.

V aktuální nabídce je například velmi atraktivní ovladač Harmony Touch (od výrobce za 249,99 USD). Má tvar, velikost i hmotnost běžného dálkového ovladače, ovšem nejběžnější fyzická tlačítka kombinuje s virtuálními. Pro jejich zobrazování využívá 2,4“ barevný dotykový displej. Díky tomu nabízí značnou pružnost přizpůsobení nejrůznějším typům elektroniky a zároveň pokročilé funkce.


Zdroj: Logitech

Ovladač Logitech Harmony Touch

Jednou z nich je třeba přepínání mezi oblíbenými televizními kanály s pomocí virtuálních tlačítek. Není nutné si pamatovat číslo kanálu. Na displeji jsou tlačítka s logy jednotlivých kanálů, které lze navíc třídit do skupin např. podle tematického zaměření kanálů anebo příslušnosti k jednotlivým mediálním skupinám.

Ještě zajímavější funkcí jsou ale tzv. aktivity, které jsou výborným nástrojem pro součinnost více zařízení. Dejme tomu, že máte satelitní přijímač propojen s televizorem, ale o kvalitnější ozvučení se stará domácí kino a pro potřeby nahrávání je satelitní přijímač ještě propojen s rekordérem. Krkolomné, leč poměrně časté zapojení.

Spuštění aktivity reprezentuje posloupnost automaticky odesílaných příkazů. Všechna zařízení se aktivují a navolí se správný vstup signálu na televizoru, domácím kinu i rekordéru. V rámci aktivity pak dálkový ovladač správně vysílá signály satelitnímu přijímači pro přepínání kanálů, domácímu kinu pro regulaci hlasitosti, televizoru pro nastavení parametru obrazu a rekordéru pro ovládání nahrávání.

Nastavení ovladače Logitech Harmony 1100

S aktivitami si lze „vyhrát“ opravdu dle libosti. Samotné spuštění aktivity může obsahovat jakékoliv podporované příkazy libovolného zařízení. Aktivity ale nejsou určeny jen pro součinnost více zařízení. Zjednodušit si lze například i ovládání jediného zařízení. Třeba chytrého televizoru. Chcete otevřít třeba aplikaci video-on-demand služby? V rámci aktivity stačí stisknutí jediného tlačítka pro spuštění televizoru, otevření nabídky s aplikacemi, spuštění konkrétní aplikace a navigaci v ní.

Právě na aktivitách je postaven doprodávaný ovladač Harmony 1100, který vzhledem, velikostí, hmotností i tvarem připomíná spíše menší tablet. Má totiž 3,5“ barevný dotykový displej a naprosté minimum fyzických tlačítek. Displej slouží k ovládání zařízení s pomocí aktivit, přepínání mezi oblíbenými kanály nebo pro zobrazení tlačítek originálních dálkových ovladačů jednotlivých zařízení.


Zdroj: Logitech

Ovladač Logitech Harmony 1100

Harmony Touch i starší Harmony 1100 mají svá fyzická tlačítka podsvícená. Podsvícení a displej se aktivují pohybem. Barevný dotykový displej, podsvícení tlačítek a pohybový senzor samozřejmě zvyšují energetické nároky. Proto oba ovladače mají dokovací stanice, které slouží nejen k jejich odložení, ale zároveň i jako nabíječka jejich uživatelsky vyměnitelných akumulátorů.

Ovladač Harmony 1100 nepodporuje jen IR ovládání. Dokoupit lze Harmony RF Extender, od kterého vedou kabely s infračervenými vysílači pro přilepení na infračervený přijímač zařízení. Pro tato zařízení pak ovladač umí odesílat radiofrekvenční signál, který je převeden na infračervený. Nejenže díky tomu není nutné žádné míření ovladače na zařízení, ale zařízení lze též schovat do skříněk.  

Bohužel v případě ovladače Harmony 1100 a jeho volitelného příslušenství Harmony RF Extender již obchodníci pouze doprodávají skladové zásoby. Vysoká sofistikovanost se nepříznivě odrazila v ceně obou výrobků, od které se odvíjela také poptávka. Investovat v přepočtu až nějakých 12 000 Kč (ovladač + extender) jen do univerzálního dálkového ovládání je pro mnohé zbytečný nebo nedostupný luxus.

Na druhou stranu jde o nejvyspělejší univerzální dálkový ovladač s vysokou variabilitou a přizpůsobitelností představující investici na řadu let. Akumulátor, který samozřejmě časem ztratí výdrž, lze bez problémů vyměnit (není atypický, stejný se používá i pro některé mobilní telefony). Ovladač má přístup ke stejné databázi jako nové modely ovladačů Logitech Harmony, takže poslouží i k ovládání budoucích zařízení.  

Ovládání pomocí mobilu či tabletu

Současný vývoj směřuje spíše k náhradě univerzálního dálkového ovladače aplikací v chytrém mobilu či tabletu. Různá zařízení již mají vlastní aplikace pro ovládání z mobilní elektroniky prostřednictvím domácí počítačové sítě, ke které se mobil či tablet může připojit přes WiFi. Jsou ovšem již k dispozici řešení, která v jediné aplikaci nabízí univerzální dálkové ovládání.

Logitech v tomto segmentu nyní operuje se dvěma výrobky: Harmony Smart ControlHarmony Ultimate. V obou případech jde o kombinaci universálního dálkového ovladače a přijímače povelů přes domácí WiFi síť z aplikace pro Android a iOS. Přijímač obdržené příkazy převede a vysílá. Harmony Smart Control a Harmony Ultimate podporují vedle IR a RF ovládání i ovládání přes Bluetooth.

Aplikace je v obou případech poskytována zdarma přes Google Play (pro Android), resp. AppStore (pro iOS) zdarma. Tedy samozřejmě zdarma v uvozovkách, protože bez zakoupení zmiňovaných zařízení je k ničemu, takže její cena je pochopitelně skryta v ceně zařízení. V čem se tedy Harmony Smart Control a Harmony Ultimate liší?

Levnější řešení Harmony Smart Control (od výrobce za 129,99 USD) má jen klasický univerzální dálkový ovladač bez dotykového displeje. Orientuje se tedy zejména na ovládání přes aplikaci pro chytrý mobil či tablet. Dálkový ovladač dražšího řešení Harmony Ultimate (od výrobce za 349,99 USD) má dotykový displej podobně jako Harmony Touch, takže jde o komplexní řešení bez kompromisů.


Zdroj: Logitech

Set Logitech Harmony Smart Control (ovladač + aplikace pro Android či iOS + přijímač / vysílač).

Pak je tu ještě třetí řešení Harmony Ultimate Hub, které se má začít prodávat teprve letos v srpnu (od výrobce za 99,99 USD). To se dodává bez ovladače. Samostatně funguje jen pro ovládání zařízení aplikací pro Android a iOS. Eventuálně ale může doplnit ovladač Harmony Touch, kterému zároveň poslouží jako RF Extender.

Nejen Logitech se ovšem angažuje v této oblasti. Česká společnost ELKO EP aktuálně nabízí řešení eLAN-IR-003 (od výrobce za 3618 Kč), které je též zcela obejde bez univerzálního dálkového ovladače v tom klasickém smyslu. Celé řešení je multiplatformní, takže nezáleží na tom, jaký používáte operační systém v mobilním zařízení či na osobním počítači. Podporováno je dokonce ovládání přes klasické mobilní telefony.

Řešení se skládá z IR vysílače a tzv. převodníku. Označení není zcela přesné. Převodník je spíše řídící jednotkou tohoto řešení, protože toho dělá mnohem více než je příjem povelů prostřednictvím domácí počítačové sítě a jejich následné distribuce pomocí infračerveného signálu. Držme se ale terminologie výrobce.


Zdroj: ELKO EP

Převodník ze sady eLAN-IR-003

Převodník je potřeba připojit k domácí počítačové síti prostřednictvím běžného síťového kabelu, přes který jej lze volitelně i napájet prostřednictvím technologie PoE (Power of Ethernet). PoE injektor pro napájení zařízení dálkově prostřednictvím síťového kabelu v balení chybí. Stejně tak síťový kabel, což je u síťových zařízení poměrně nezvyklé. Součástí balení je ovšem i běžný napájecí adaptér do klasické elektrické zásuvky. K napájení lze použít i přítomný USB port.

K převodníku je možné připojit až tři IR vysílače, ovšem v ceně zařízení je pouze jeden. Samozřejmě může ovládat více zařízení současně, ale musí být blízko u sebe. Další IR vysílače má smysl dokoupit, pokud se od převodníku očekává ovládání různě rozmístěných zařízení. Vysílač má vyzařovací úhel třicet stupňů. Mezi ním a ovládanými zařízením by měla být maximální vzdálenost jeden metr (bez překážek na trase).

Toto řešení bohužel nemá žádnou vlastní databázi, ze které by bylo možné stáhnout již připravené nastavení. Zařízení je třeba naučit jednotlivým příkazům pomocí originálního ovladače. Počet ovládaných zařízení je omezen především maximálním počtem podporovaných příkazů (sto). Na druhou stranu je třeba vyzdvihnout multiplatformní pojetí řešení.

Konfigurace zařízení včetně aktualizace firmwaru je možná z libovolného počítače. Převodník má v sobě webový server, přes který jej lze konfigurovat prostřednictvím všech rozšířenějších webových prohlížečů jako je Internet Explorer, Google Chrome, Mozilla Firefox či Opera. Je tedy jedno, jestli používáte na počítači Windows, OS X nebo Linux.

V základní variantě webové prostředí slouží i k ovládání elektroniky z mobilního zařízení. Stačí si jej otevřít v mobilním webovém prohlížeči. Je prakticky jedno, ve kterém, takže zařízení lze používat i v kombinaci s klasickými mobilními telefony nebo s chytrými mobily a tablety s okrajovými systémy. Nicméně pro Android a iOS je poskytována zvlášť zpoplatněná aplikace.

Popisované řešení společnosti ELKO EP je zajímavé svou cenou a multiplatformním pojetím, ovšem větší uživatelská přívětivost by neškodila. Konfiguraci zařízení v síti je potřeba provést ručně, přestože pro síťový hardware je dnes obvyklá automatická konfigurace nebo jednoduchý instalační průvodce. Manuál sice popisuje ruční nastavení důkladně, ale pouze při přímém připojení zařízení rovnou k počítači. Navíc návod je platný krok po kroku jen pro Windows XP.

Připojení zařízení jako součást infrastruktury domácí sítě manuál nepopisuje. Přitom právě toto nastavení je pro laika, který nemá alespoň základní povědomí o fungování počítačové sítě, obtížné. Zvláště, když převodník nepodporuje automatické získání IP adresy z DHCP serveru. Potřebuje statickou IP adresu.

Webová administrace zařízení eLAN-IR-003

Vzhledem ke koncepci tohoto řešení je to ale logické, protože uživatel potřebuje znát IP adresu převodníku pro otevření webového dálkového ovládání v prohlížeči mobilního zařízení. Aplikace, která by byla schopná si převodník najít v síti i bez statické IP adresy, součástí dodávky není. Pravděpodobně to neumí ani zvlášť zpoplatněná aplikace pro Android a iOS, protože možnost získávání IP adresy z DHCP serveru v síťovém routeru v nastavení převodníku chybí.

K zařízení eLAN-IR-003 by se hodilo motto „udělej si sám“. Platilo by jak pro instalaci převodníku do síťové infrastruktury, tak pro konfiguraci ovládání jednotlivých zařízení. Celé toto řešení působí poněkud spartánsky. Kladně lze hodnotit příznivější cenu, ale kdyby zahrnovala i aplikaci pro Android a IOS, atraktivita a přívětivost tohoto řešení by stoupla.

Logitech se kvalitativně pohybuje ve vyšších patrech, ale také bohužel i cenově. Kdyby tedy řešení eLAN-IR-003 mělo lepší návod a zároveň by v ceně již byla i aplikace pro Android a iOS, konkurenceschopnost by se výrazně zvýšila. V dané podobě se zařízení jeví jako optimální spíše pro ovládání klimatizace, vytápění či osvětlení, než pro ovládání černé elektroniky.

ebf - tip - debata

Pak lze ocenit i možnost dálkového přístupu k webovému rozhraní běžícímu v převaděči přes Internet. Nutná je však internetová přípojka s veřejnou a statickou IP adresou a správná konfigurace síťového routeru, což je koncepčně už poněkud zastaralá cesta, jak k zařízením z lokální sítě přistupovat dálkově přes Internet (viz třeba cloudová platforma mydlink.com k zařízením D-Link).

Za zapůjčení zařízení k nezávislému dlouhodobému testu děkujeme obchodu Elektro naplno – Ústí nad Labem a firmě ELKO EP 

Kolik máte doma pravidelně používaných dálkových ovladačů pro černou spotřební elektroniku?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).