Hlavní navigace

Český Internet koncem roku 2010

28. 12. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Internet a business
Konec roku je časem ohlédnutí a rekapitulací. Přišel čase se podívat na události na českém internetu od října 2010 do září 2011 prostřednictvím ročenky z letošní konference Czech Internet Forum 2011. Díl druhý přináší stručný přehled toho, co se událo koncem roku 2010.

Říjen 2010

Sdružení CZ.NIC spustilo službu MojeID (viz Jak funguje MojeID?) založenou na technologii OpenID. Paradoxně ji spustilo v roce, kdy OpenID bylo prakticky pohřbeno a nahrazeno jinými technologiemi, ale hlavně jinými poskytovateli identit. Na tehdy položenou otázku Uspěje OpenID v českém kabátu? známe po roce odpověď – neuspěje.

Weby společnosti StickFish (AbcLinuxu.cz, ITbiz.cz, HDmag.cz a AbcPrace.cz) změnily majitele – prodány byly společnosti Argonit (viz Další technologicky orientované servery mění svého majitele).

Tiscali Media spustila novou podobu www.ga­mes.cz (viz Vel­ké rošády v českých herních magazínech) a součástí bylo i mírné zemětřesení v ostatních internetových herních titulech v podobě přebíhání jednotlivých aktérů mezi nimi.

MojeID.cz při spuštění

Český Rozhlas představil novou podobu svých webových stránek na doméně www.roz­hlas.cz (Český rozhlas má nový web, vrací se iRadio)

Evropský soudní dvůr označil „výpalné“ autorských organizací za nepřijatelné - týká se to pouze vybírání „výpalného“ (poplatků za média) od firem. Průlomové rozhodnutí ale nic praktického nepřineslo.

Krátce

Listopad 2010

WikiLeaks zveřejnil diplomatické depeše z celého světa (viz WikiLeaks: od svobody slova k diplomatickým skandálům) a najdete mezi nimi i texty týkající se České republiky. Po roce ale můžeme konstatovat, že se WikiLeaks podařilo prakticky zlikvidovat – hlavní představitel čelí stíhání a WikiLeaks v říjnu 2011 oznámily problémy s publikováním. Důvodem je, že se WikiLeaks podařilo odříznout od finančních prostředků.

Vyhlášeny výsledky ankety Křišťálová Lupa 2010, Telefónica O2 hlásí, že ADSL předstihlo kabel a Facebook má jiný e-mail. Bezspamový? - ten se mimochodem, po roce to můžeme posoudit, nestal revolucí. A uživatele spíše obtěžuje. A samozřejmě, přišla Nová Lupa - redesign webu www.lupa.cz.

Na českém Internetu se více a více projevují aktivity slevových serverů, třeba i tak, že Agregátory slevových serverů natáhly ruku pro peníze. A budou to dělat ještě rok poté, kdy slevové servery budou řešit řadu problémů s tím spojených. Třeba jak nevyplácet provize několikrát. A Slevomat investuje do Vykupto, chce expandovat na východ.

Důležitý mezník v českém mobilním Internetu - T-Mobile zrychluje mobilní broadband nasazení HSPA+.  Topfun získal investora, ale s odstupem roku to už nezní jako něco, co by přineslo velkou změnu.

Někdejší šéfredaktor a spoluzakladatel magazínu Euro István Léko spouští prostřednictvím své společnosti Léko Média Group na přelomu listopadu a prosince „elitní informační web pro náročné čtenáře a uživatele“ (viz István Léko zakládá web Česká Pozice).

Ringier a Axel Springer dokončují sloučení, včetně sloučení online aktivit a vzniká Ringier Axel Springer Media. Objevují se první snahy o nasazení zpoplatnění internetového obsahu v Česku prostřednictvím Piano Media (viz Systém Piano zpoplatní internetový obsah na českém internetu. Prvně na CIF2010)

Sazka žaluje Miroslava Motejlka a jeho web Motejlek.com. Sazka chce hájit dobrou pověst právnické osoby, protože Motejlek.com měl zveřejnit nepravdivá tvrzení, podle nichž Sazka vyjednává se třetími stranami o převzetí jejího podnikání (viz Sazka žaluje Motejlek.com)

Palmknihy a RájKnih nabízejí placené eknihy přičemž PalmKnihy.cz se pokoušejí jít cestou „sociálního DRM“, tedy v praxi absencí DRM (Digital Rights Management) a uváděním identifikace vlastníka v e-knize.

Bývalá PPF Média čelí insolvenci aneb další dozvuky nechvalného konce megalomanského projektu Naše Adresa (pod který se podepsal hlavně Roman Gallo).

Upadající www­.libimseti.cz má nového majitele (viz Líbímseti.cz má nové majitele)

Krátce

Prosinec 2010

Stream.cz oslavil čtyři roky (viz Stream.cz: čtyři roky, nové technologie, HD kvalita) ale stále není jasné, zda je to „víc“ televize nebo „víc“ české YouTube.  Piráti chtějí šířit utajované dokumenty - malinko se tak shlédli v myšlence WikiLeaks.

Podle ČTÚ telefonujeme levně a začala tak „aféra“, která kupodivu neskončila ani v říjnu 2010 (tedy v době, kdy byl psán tento přehled). Podle ČTÚ stále telefonujeme levně, byť všichni, co telefonují, vědí, že tomu tak není.  Sice tomu nepomohou, ale P2P půjčky dorazily do Česka - žádnou díru do světa však neudělaly.

Ministerstvo průmyslu a obchodu zveřejnilo novou strategii a do roku 2013 požaduje 2Mbps pro každého, i na venkově (viz Digitální Česko přichází). Do roku 2013 možná i ten venkov pokryjí operátoři mobilním Internetem. Anebo taky možná ne, v naší malé zemi jeden nikdy neví.

Mladá Fronta přesunula řadu webů pod E15 (viz Říjnová návštěvnost: hrátky s čísly v podání Mladé fronty)  v rámci tradičních hrátek s čísly NetMonitoru (viz například též Jak se dělají triky s návštěvností v NetMonitoru)


Hrátky s NetMonitorem v provedení e15.cz (Zdroj: NetMonitor, RUest) 

Reklamní síť Elity network rozšiřuje portfolio, ArboInteractive tu vidí krádež know-how - problém je právě v přechodu řady serverů doposud zastupovaných ArboInteractive pod AdActive – zenax.cz, gamepark.cz, dpp.cz, bandzone.cz, CSFD.cz, ipoint-cz, penize.cz a rodina.cz. Případně viz též Něco zábavného se děje okolo ArboInteractive a AdActive

Peníze.cz znovu mění majitele - od investiční skupiny Clareo a Františka Alexy míří k poradenské skupině Partners.

MMF24

Novinky.cz zrušily blogy.


Návštěvnost blogů na Novinky.cz (Zdroj: NetMonitor) 

Krátce

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).