Hlavní navigace

Česko má první kvantový startup. Tedy tak trochu, usadil se v Nizozemsku a zaměřil se na novou éru obrany

5. 9. 2024
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

House of Quantum Autor: House of Quantum
Česko, prázdné místo Evropy v kvantových startupech, bylo zaplněno jen z poloviny. První startup z tohoto oboru sídlí v zemi, která pro ně buduje podmínky.

Česká republika má od léta svůj první startup zaměřený na kvantové počítače a technologie, tedy dost možná obor budoucnosti. Jmenuje se QuDef a společně s kolegou Bobem Dirksem ho založil Michal Křelina, který pracuje jako výzkumník na ČVUT, provozuje konzultační firmu Quantum Phi, s kvantem radí třeba NATO a na Lupě publikuje seriál Qubity. Ovšem má to jeden háček: startup není zapsaný v Česku, ale Nizozemsku.

To není nic nového, sídla v zahraničí včetně Nizozemska zakládá hodně českých firem, například čerstvý jednorožec Mews. „Byznys chce mít právně průhledné prostředí, jednoduchou byrokracii či možnost nastavit správnou strukturu,“ řekl například v rozhovoru pro Lupu šéf Productboardu (další jednorožec) Hubert Palán. Jde o témata jako akciové opce pro zaměstnance, duševní vlastnictví, najímání a propouštění lidí a tak dále.

To ve výsledku znamená, že Česko formálně na svůj opravdický lokální kvantový startup čeká, byť se to částečně počítat dá. Bohužel jsme společně se Slovenskem takovou bílou skvrnou na mapě Evropy, kde technologická firma zaměřená na quantum ještě nevznikla. Německo, Rakousko, Polsko, Švýcarsko, Finsko, Itálie, Portugalsko, Belgie, Španělsko, Nizozemsko, Dánsko, Velká Británie, Irsko a další země se činí mnohem více.

Například Poláky založená firma BEIT vyvíjí algoritmy pro kvantové počítání. V tomto ohledu se činí tuzemský kapitál. Pražský fond Tensor Ventures do BEIT poslal desítky milionů. Pozice drží také ve dvou dalších kvantových projektech, přičemž jeden vyvíjí kvantový čip a na druhém se podílí slavný Fraunhofer Institute. Křelina mimochodem Tensorům v těchto investicích radí.

Česko se za vydatné asistence IBM vydává do kvantové éry, která má spustit revoluci skoro ve všem Přečtěte si také:

Česko se za vydatné asistence IBM vydává do kvantové éry, která má spustit revoluci skoro ve všem

Ne snad, že by se v Česku nic nedělo. Jak jsme popisovali v našem nedávném článku, Česká republika se snaží vstoupit do kvantové éry, hodně jí při tom asistuje IBM. Máme zde několik solidních výzkumných projektů a nového zmocněnce, který se obor snaží konsolidovat a sehnat na něj peníze. Vzniká rovněž národní kvantová strategie. Proběhl také první kvantový hackathon, který přilákal desítky účastníků z řad studentů. CzechInvest zase má k dispozici akcelerátor. Třeba se tedy časem nějaké firmy zrodí.

Kvantový dům

To, že QuDef nevznikl v Česku, ale Nizozemsku, souvisí s více aspekty. Země má pokročilý kvantový ekosystém, strategickou podporu vlády a napojení na evropskou scénu. Právě spolupráce mezi hardwarovým a softwarovým sektorem je v oboru důležitá a praktikovaná.

„Zakladatelé by měli mít dobré kontakty na evropský či světový kvantový ekosystém, kde je možné navázat spolupráce. Může to hodně pomoci,“ shrnul Křelina. V Česku je takové propojení mimo akademickou sféru obtížné, protože ekosystém neexistuje.

Příklad: QuDef sídlí v House of Quantum v městě Delft, což je projekt sdružující a propojující několik aktérů v kvantových technologiích. Partnerem je Fujitsu, významný výrobce kvantových počítačů. Součástí jsou laboratoře, vybavení a podobně.

House of Quantum iniciovala nizozemská vláda, která obor řadí mezi jednu z rozvojových priorit. Podobně jako polovodičový sektor sdružující se primárně kolem Eindhovenu (ASML, NXP Semiconductors a další).

První Cyber Threat Intelligence

Nizozemsko-český projekt QuDef každopádně jako první na světě spustil platformu Cyber Threat Intelligence (CTI) nazvanou Open Access SQOUT. Je to něco podobného jako MITRE ATT&CK. Platforma obsahuje databázi možných technik útoků na kvantovou komunikaci a možná protiopatření. Open Access si lze vyzkoušet tady, tato verze ale obsahuje pouze malou část toho, co plná verze.

Milník v kryptografii je tady, post-kvantové šifrování má první tři standardy Přečtěte si také:

Milník v kryptografii je tady, post-kvantové šifrování má první tři standardy

„Cílem je nabízet služby typu analýza a hodnocení rizik pro systémy integrující kvantové technologie, hlavně kvantové komunikace, jako je QKD,“ shrnuje firma.

Právě bezpečnost je v kvantových technologiích jedno z hlavních témat. Nedávno jsme dospěli k důležitému milníku, kdy vznikly první tři standardy pro post-kvantové šifrování. NÚKIB se rozhodl jít příkladem a PQC už zavedl. Tento typ šifrování by měl být odolný proti velké výpočetní síle kvantových počítačů. Jelikož už přichází standardy, lze očekávat, že se z oboru stane velký byznys, a to jak v dodávkách technologií, tak konzultacích a implementaci.

Pořád jsme ale na začátku a trh teprve bude růst. Křelina s Dirksem se proto zatím neženou do rychlého škálování. Peníze do projektu vložili vlastní a rizikový kapitál u investorů zatím nehledají.

ebf - tip - debata

Česko-nizozemské duo se poznalo během práce v Agentuře Evropské unie pro Kosmický program (EUSPA) sídlící v Praze. Vesmír hraje v kvantových technologiích důležitou roli, mimo jiné kvůli satelitům a vybudování evropské kvantové sítě EuroQCI.

„V EUSPA jsme pracovali jako experti na kvantovou bezpečnost – nejdříve v různých odděleních a pak na jednom projektu. Pak byl náš kontrakt ukončen, přišel jsem s tím, že mám nějaké nápady,“ popsal Křelina. Ten se zaměřil na technickou část a kolega na byznys a provoz.

Češi posílají desítky milionů třem vývojářům z Googlu tvořícím budoucnost kvantových počítačů Přečtěte si také:

Češi posílají desítky milionů třem vývojářům z Googlu tvořícím budoucnost kvantových počítačů

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).