Hlavní navigace

Bývalá komunistická Evropa vládne výrobě čipů, Lidl má obří cloudový byznys, AMD zdarma zrychlí procesory

30. 8. 2024
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

IBM Telum II Autor: IBM
Údajný konec ovládacího panelu ve Windows. OpenAI prodělává miliardy. MacBooky dostanou minimálně 16 GB RAM. Z iOS půjdou odstranit aplikace a nastavit výchozí. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa IT. Co se událo v tomto týdnu?

Evropa rozjela investice do výroby čipů za skoro tři biliony korun, konkrétně 115 miliard eur. Souvisí to s Chips Actem a plánem zvýšit celosvětový podíl z necelých 10 na 20 procent. Šéfka Evropské komise to označila za skutečnou investiční revoluci. Největším centrem na kontinentu se postupně stává bývalý komunistický blok reprezentovaný východním Německem, Polskem a Českem (Onsemi v Rožnově). EU chce investovat i nadále, mluví se třeba o Chips Actu 2 a další podpoře. Lídrem ve stylu Tchaj-wanu či Koreji se ale jen tak nestaneme.

Dodavatel čipů pro Apple a Nvidii rozjel u našich hranic investiční eldorádo, které chtějí vytěžit i Češi Přečtěte si také:

Dodavatel čipů pro Apple a Nvidii rozjel u našich hranic investiční eldorádo, které chtějí vytěžit i Češi

Z Lidlu se stává velký provozovatel cloudu. Skupina Schwarz Group, která obchodní řetězec provozuje, z důvodu německé regulace vytvořila alternativu k AWS pro vlastní účely. Později ji pod značkou Schwarz Digits začala nabízet na trhu, což loni vygenerovalo tržby 1,9 miliardy eur. Mezi zákazníky patří Bayern Mnichov, SAP nebo přístav v Hamburku. Jde v podstatě o totožný příběh AWS, kdy Amazon tuto infrastrukturu nejdříve vybudoval pro sebe a pak díky ní změnil IT. Lidl Cloud teď také koupil izraelskou kyberbezpečnostní firmu XM Cyber, cena je 700 milionů dolarů.

Procesory AMD Ryzen 7000 a 9000 výrazně zrychlí. AMD ve spolupráci s Microsoftem připravuje aktualizaci Windows (součást velkého updatu 24H2), která by měla upravit to, jak systém s procesory interaguje, například při predikci větvení. Zájemci dokonce nemusí čekat na velký update a ve Windows 11 je možné instalovat aktualizaci KB5041587. Tento test ukazuje, že nárůst výkonu je často nemalý. Zen 5, který byl při nedávném vydání spíše zklamáním (až na spotřebu), tak bude o dost zajímavější. Byť Zen 4 také, protože i jemu naroste výkon a cena zůstane nižší. Update zřejmě zvýší výkon i Zenu 3. U Zenu 5 se zároveň objeví možnost zvýšit TDP, nové BIOSy od MSI už mají možnost hodnotu zvýšit z 65 na 105 wattů, a to u modelů 9600X a 9700X. Výkon by měl opět narůst.

Hráči zase čekají na modely Ryzen 9000 s 3D V-Cache. Model 7800X3D je nadále jednoznačně nejrychlejší procesor na hry (soupeří s nejvyšším Intelem, ten ale žere násobně více a topí jako čert). Objevují se drby, že nové modely možná nedorazí ještě letos, ale až někdy po CESu začátkem příštího roku. Ale ještě není vše ztraceno.

Evropa se ani díky Onsemi v Rožnově nestane velmocí ve výrobě čipů. Je drahá, nepružná a plná byrokracie Přečtěte si také:

Evropa se ani díky Onsemi v Rožnově nestane velmocí ve výrobě čipů. Je drahá, nepružná a plná byrokracie

Technická média psala o tom, že Microsoft se ve Windows chystá odstranit tradiční ovládací panel (Control Panel), který bude nahrazen nabídkou Nastavení. Jenže, jak dodává The Verge, zpráva byla založena na nepřesné interpretaci textu na webu Microsoftu, a i když firma o postupné migraci funkcí ovládacího panelu do aplikace Nastavení mluví už dlouho, v brzké době se jí nejspíš nedočkáme.  

LibreOffice začal nativně podporovat Windows na ARMu. Postupně se tedy rozrůstá sada aplikací pro novou éru tohoto operačního systému podobně, jako se to rozjelo u macOS. Qualcomm nedávno vydal čip Snapdragon X, který začali integrovat výrobci notebooků. Microsoft tlačí na další rozšiřování ARMu, přičemž dostatek nativních appek je základ. Jejich seznam je zde.

Učiněn byl i další důležitý krok, aby se Windows on ARM chytly. Qualcomm vydal čip Snapdragon X Plus, který doplní stávající model Elite. Stroje s Elite jsou poměrně drahé, Plus má přinést dostupnější modely. Plus má osm jader na 3,4 GHz a cache 30 MB. Součástí je NPU a vykleštěné GPU. Zajímavé bude sledovat, kdy a s čím dorazí další tvůrci ARM CPU jako Nvidia nebo MediaTek.

Majitelé Bohemia Interactive a Parlamentních listů investují do rozšířené reality spoluzakladatele Bohemky Přečtěte si také:

Majitelé Bohemia Interactive a Parlamentních listů investují do rozšířené reality spoluzakladatele Bohemky

MacBooky od Applu zřejmě konečně zvednou minimální operační paměť z osmi na 16 GB. Dočkat bychom se mohli už u blížících se modelů s čipy M4. Změna z velké části souvisí s nasazováním umělé inteligence Apple Intelligence, která se v Evropě opozdí a u níž čeština rozhodně nebude jednou z priorit. Vlivem AI rostou nároky na RAM i v mobilech.

Apple chystá aktualizaci iOS umožňující výběr výchozích aplikací s možností smazání nepotřebných. Firma podlehla tlaku Evropské komise a DMA. Nastavit si například bude možné appku pro zprávy či prohlížení webu, smazat půjde Safari, fotoaparát a další.

Velmi cool záležitost: pomocí umělé inteligence lze vytvořit herní engine. Google a Tel Aviv University takto rozjeli Dooma na 20 FPS. Tato hra byla použita i k trénování. Shrnutí je zde.

Operátoři, stát a klíčoví provozovatelé internetu podepsali deklaraci na zavedení IPv6 Přečtěte si také:

Operátoři, stát a klíčoví provozovatelé internetu podepsali deklaraci na zavedení IPv6

OpenAI údajně jedná o další investici, která by firmu měla ocenit na 100 miliard dolarů. Teď je na hodnotě 86 miliard dolarů. Finanční injekce by měla činit miliardu dolarů, připojit by se opět měl Microsoft. Odhady mluví o tom, že OpenAI letos bude ve ztrátě asi pět miliard dolarů, tržby přesahují tři miliardy.

Elon Musk ukázal video z nového datacentra na trénování AI. Jde o takzvaný supercluster Cortex postavený v sídle Tesly v Austinu.

Kvartální tržby Nvidie vyskočily o 122 procent na 30 miliard dolarů. Datacentra udělala 26,3 miliardy. Odběr čipů Nvidie je nadále tažen boomem kolem AI a LLM. Firma oznámila zpětný odkup akcií ve výši 50 miliard dolarů. Dále potvrdila zdržení nové generace Blackwell. Akcie se drží na svém, investoři už tolik neběsní a korigují hype.

IBM představila nový procesor pro mainframy, který slouží i jako AI akcelerátor. Telum II má integrovanou DPU, IO akcelerační jednotku a akcelerátor Spyre. Dostupný bude skrze IBM Z a LinuxONE.

Česko se za vydatné asistence IBM vydává do kvantové éry, která má spustit revoluci skoro ve všem Přečtěte si také:

Česko se za vydatné asistence IBM vydává do kvantové éry, která má spustit revoluci skoro ve všem

Proběhla akce Hot Chips 2024. Odkazy na zajímavé novinky či analýzy: obří AI čip Cerebras (a další jeho novinky), architektura AMD Instinct MI300XIntel Gaudi 3architektura ARM čipu AmpereOnečínské RISC-V procesory XiangShan, 4Tb optický čiplet od Intelu786 jader RISC-V od Tenstorrentu.

Tržby Huawei v posledním čtvrtletí meziročně vyrostly o skoro 34 procent na 33,6 miliardy dolarů. Růst probíhá už šest kvartálů v řadě. Firma se tedy po salvě amerických sankcí dokázala postavit na nohy, mimo jiné díky vstupu do energetiky a dalších nových byznysů. Posledním číslům pomohl comeback v chytrých telefonech, kde Huawei na domácím trhu užírá postupně padajícímu Applu. Huawei si dokáže vyrábět vlastní 7nm čipy (u SMIC).

Honor, což je bývalá součást Huawei, má nového spolumajitele. Podíl koupil státní operátor China Mobile. Honor byl z Huawei vyčleněn kvůli americkým sankcím. Značka díky tomu má přístup k moderním čipům či Googlu, díky čemuž opět roste, včetně Česka. Firmu původně koupili investoři z Shenzhenu napojení na tamní vládu. Není jasné, zda Honor stále není s Huawei spojený. Používá jeho technologie a manažeři na dotazy Lupy ohledně této záležitosti reagovali mlčením či panikou.

Dobří umělci kopírují. Google stvořil iPhone s Androidem, Pixel 9 se povedl a má odvážné ceny Přečtěte si také:

Dobří umělci kopírují. Google stvořil iPhone s Androidem, Pixel 9 se povedl a má odvážné ceny

Nizozemsko chce omezit možnosti tamní společnosti ASML servisovat a opravovat stroje na výrobu čipů dodané do Číny. Nizozemsko tak ještě více podléhá americkým sankcím. ASML je jediným dodavatelem strojů s EUV litografií, ty už do Číny nesmí. ASML pořád může dodávat některé mašiny s DUV, z nichž šanghajský SMIC vymáčknul 7nm proces pro Huawei. Čína dělá na svých dodavatelích, ještě je ale dost daleko, nizozemské omezení tedy bude bolet.

Důležitý čipový inženýr zřejmě směřuje do Číny. J. C. Lin pracoval pro TSMC a nyní v Samsungu. Podílel se například na pouzdření CoWoS, které využívá Nvidia pro své AI čipy. Čína se snaží přetahovat polovodičové mozky, včetně těch z Česka, nabídky bývají štědré.

Jak Čína elegantně obchází americké sankce? I když nemůže nakupovat nejvýkonnější AI čipy od Nvidii, prostě si výpočetní kapacitu pronajímá skrze cloudy jako AWS. V tuto chvíli je to legální, uvidíme, jak zareaguje americká vláda.

Servery s čínskými AI čipy:

A další nepříjemný dopad obchodní války: Čína začala omezovat vývoj germania a galia, dvou klíčových ingrediencí pro čipy, což zdvojnásobilo ceny.

Číňany vlastněná britská firma Imagination Technologies získala 100 milionů dolarů na nabrání větru do zad. Imagination navrhuje GPU, věnovat se chce čipům pro AI na edge. Dříve dodávala třeba Applu a její technologie jsou v 12 miliardách zařízení. Kvůli sankcím a dalším okolnostem je v poslední době v problémech, peníze mají pomoci.

Čínský návrhář AI čipů Enflame plánuje vstoupit na burzu. Startup má peníze od Tencentu, jeho hodnota činí 1,7 miliardy dolarů. Enflame je jednou z řady rostoucích domácích variant vůči Nvidii, společně s Huawei Ascend, Moore Threads nebo Birenem.

Může čínský technologický sektor najít domov v Silicon Valley? New York Times rozebírají, jak obchodně-technologická válka mezi USA a Čínou ovlivňuje investice do startupů a technologické podnikání. Čínským firmám vadí jak sankce a nedůvěra USA, tak zhoršující se podmínky doma, takže by chtěly do Kalifornie, ale tam jim to moc nefunguje.

Čínská alternativa ke Starlinku by mohla mít i postranní účelyvaruje Australian Strategic Policy Institute. Čína se chystá vypustit hromadu LEO satelitů a poskytovat tak internet, soustava ale údajně rovněž může sloužit jako špehovací a cenzurní zařízení.

Na čínský stát napojení hackeři zneužili zranitelností a útočili na americké poskytovatele internetu. Jde o starou známou skupinu Volt Typhoon.

Hackeři skrze NFC v mobilech klonovali platební karty Čechů a vybírali peníze z bankomatů Přečtěte si také:

Hackeři skrze NFC v mobilech klonovali platební karty Čechů a vybírali peníze z bankomatů

Japonsko příští rok začne s vývojem superpočítače s výkonem až zetaflop. V současnosti jsme jako lidstvo přelezli exaflop. Fugaku Next navazující na současné Fugaku (běží na ARMu, donedávna světová jednička) v první fázi zvládne 50 exaflops. Výzkum povede Riken, hardware vyrobí Fujitsu. Náklady se mají dostat na 110 miliard jenů, asi 17 miliard korun. 2nm čipy má vyrábět TSMC.

Ostravský superpočítač Salomon jde do křemíkového nebe:

Intel po dlouhé době oznámil nové desktopové procesory Xeon (Sapphire Rapids). Jde o modely Xeon W-2500 a W-3500 fungující s deskami W790. Nejvýkonnější model má 60 jader a spotřebu 385 wattů, a to s cenou přes 130 tisíc korun. Sice jde o nový launch, Threadrippery od AMD ale mohou zůstat zcela v klidu. AMD navíc chystá jejich novou generaci postavenou na Zen 5, k dispozici bude až 96 jader.

Kioxia zřejmě pošle své akcie na burzu. Upsat by je měla v Tokiu. Kioxia je jedním z klíčových výrobců pamětí (NAND). V současnosti se těší z růstu, protože paměti jsou součástí růstu byznysu kolem AI. Kioxia by mohla být oceněna na 10 miliard dolarů, vybrat chce půl miliardy dolarů. Podíl ve firmě drží SK Hynix.

Čeští a němečtí vědci udělali zásadní objev v polovodičích, může přijít éra uhlíkové elektroniky Přečtěte si také:

Čeští a němečtí vědci udělali zásadní objev v polovodičích, může přijít éra uhlíkové elektroniky

Šéf Broadcomu na VMware Explore pronesl klasický trash talk. Nový majitel VMwaru uvedl, že velcí provozovatelé cloudů typu AWS vůbec nejsou šťastní, jak VMware nastavil strategii, aby zákazníci z public cloudů migrovali na on-premise a tak dále.

Německý státní fond výrazně podpoří vývoj operačního systému FreeBSD. Sovereign Tech Fund do něj pošle 686 400 eur. Vyřešit se mají oblasti jako CI/CD, zabezpečení a další. Německo obecně open source podporuje dlouhodobě.

Hubert Palán (Productboard): Propouštěli jsme kvůli propadu startupů a IT trhu, teď děláme na dodávce pro Apple Přečtěte si také:

Hubert Palán (Productboard): Propouštěli jsme kvůli propadu startupů a IT trhu, teď děláme na dodávce pro Apple

Vychází tablet s RISC-V. Přístroj DC-ROMA RISC-V Pad II je určený pro vývoj aplikací pro procesory s touto otevřenou instrukční sadou. Dodává ho firma DeepComputing z Hongkongu. Součástí je osmijádrové SoC SpacemiT K1. Ekosystém pro alternativu ARMu tak postupně roste.

Startup Cribl získal investici 319 milionů dolarů. Dohromady jde o 600 milionů dolarů, hodnota firmy činí 3,5 miliardy dolarů. Mezi investory patří Google. Software od Criblu umí analyzovat, sbírat a zpracovávat kyberbezpečnostní a IT data. Firma těží z jejich nárůstu a nutnosti s nimi pracovat. Tento trend hraje do karet také tuzemským startupům. Nutnost probírat se daty je ostatně jedním z hlavních důvodů, proč náklady na AI rostou, není to jen o cenách čipů od Nvidie.

Když se na jednom místě sejdou šéfové FTMO, Productboardu nebo Ataccamy, padají z toho zajímavé věci Přečtěte si také:

Když se na jednom místě sejdou šéfové FTMO, Productboardu nebo Ataccamy, padají z toho zajímavé věci

Brave propouští 27 zaměstnanců z asi 191. Firma už loni dala sbohem devíti procentům pracovní síly. Brave vyvíjí webový prohlížeč dbající na soukromí.

Microsoft přesunul projekt Mono pod Wine. Jde o implementaci .NET pro Linux, iOS nebo Android, na níž Redmond začal pracovat po akvizici firmy Xamarin v roce 2016. Kód je zde.

ebf - tip - debata

Je zde Wireshark 4.4. Nejviditelnější novinkou je možnost přepínání profilů. Vylepšeny také byly funkce jako VoIP nebo grafy toků TCP a I/O.

Čtení na Root.cz a Cnews.cz:

ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).