Hlavní navigace

BlackBerry míří do rukou kanadského pojišťovacího holdingu

24. 9. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: BlackBerry
Ztrátového výrobce smartphonů se pokusí zachránit konsorcium vedené společností Fairfax Financial Holdings. BlackBerry slíbilo, že prodá letos koupený zánovní tryskáč.

Kanadská společnost BlackBerry se potácí v problémech již delší dobu. Současný management si s firmou, která se propadla do ztráty, evidentně neví příliš rady. Už v srpnu připustil, že hledá pro firmu silného partnera či rovnou kupce. Zároveň oznámil, že BlackBerry projde v nejbližší době ozdravnou kůrou, která s sebou přinese snižování nákladů, posílení efektivity a urychlení vývoje.

Firma za poslední rok výrazně zeštíhlila. Z necelých 20 tisíc klesl počet zaměstnanců na 12 700 a ani to není podle všeho konečné číslo. Představitelé firmy totiž v pátek oznámili, že v následujících měsících opustí společnost dalších 4500 zaměstnanců. Tento týden by BlackBerry mělo zveřejnit výsledky hospodaření za poslední čtvrtletí. Předpokládá se, že ztráta za toto období se vyšplhá na necelou miliardu dolarů.

Zajímavé je, že i přes značné problémy, osekávání nákladů a propouštění, firma letos objednala a v červenci také převzala zánovní tryskáč Bombardier Global Express business jet, pro 15 až 19 pasažérů, jehož cena se pohybuje okolo 20 milionů dolarů. Poté, co se o letadlo začala zajímat média, BlackBerry vydalo prohlášení, že se zbaví všech třech letadel, které má firma ve své flotile.

Skutečnost, že firma zřejmě zamíří do rukou konsorcia vedeného kanadským pojišťovacím holdingem Fairfax Financial Holdings, není příliš překvapivá. Již v srpnu, kdy BlackBerry oficiálně oznámilo, že hledá pro firmu kupce, totiž na funkci v představenstvu rezignoval Prem Watsa, který v něm zastupoval největšího akcionáře BlackBerry. Tím není nikdo jiný než Fairfax Financial Holdings. Jako důvod uvedl možný střet zájmů, do kterého by se při hledání kupce mohl dostat.

ebf - tip - debata

Fairfax Financial Holdings je ochotný za BlackBerry zaplatit 4,7 miliardy dolarů, tedy 9 dolarů za akcii. Pro dlouhodobé investory to bude velmi bolestivý prodej, vždyť ještě před čtyřmi lety se jedna akcie kanadského výrobce smartphonů obchodovala za 90 dolarů.

Transakce samozřejmě zatím není definitivně uzavřená, Fairfax Financial zatím jen formálně vyjádřil zájem o nákup akcií. Následovat budou měsíce zkoumání firemního hospodaření a vyjednávání.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).