Hlavní navigace

BBC investuje 2,66 miliardy euro do digitálního vysílání

19. 9. 2006
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Logo satelitní digitální platformy DVB-S Autor: 115393
Logo satelitní digitální platformy DVB-S
19. 9. 2006

Britská veřejnoprávní instituce BBC chce v průběhu následujících šesti let investovat 1,8 miliardy liber (2,66 mld. euro) do rozvoje vysílacích sítí pro zemskou digitální televizi (DVB-T) a rozhlas (T-DAB). BBC proto uzavřela smlouvu se strategickým partnerem, společností Arqiva, která zajistí technologický rozvoj veřejnoprávních mutliplexů. Uvedl to server DSPy.

Křisťálová Lupa 24 hlasovani

Současné vysílací sítě zvýší svoji kapacitu, použijí jiný kompresní standard (MPEG-4) a rozšíří se rovněž počet vysílačů. V celé Británii jich bude 1 154, přičemž signálem pokryjí 98,5 procenta populace. Na základě smlouvy mezi BBC a Arqivou vznikne také nová vysílací síť pro zemský digitální rozhlas o 160 vysílačích. Dohoda je zásadním krokem pro další postup při zavádění digitálního vysílání v Británii, které společně s vypínáním analogových kmitočtů proběhne po jednotlivých regionech v letech 2008 až 2012.

Smlouva s Arqivou platí do roku 2031 v případě zemské digitální televize a do roku 2023 v případě zemského digitálního rozhlasu. BBC plánuje, že televizi bude šířit ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Zkušební vysílání v HD kvalitě už BBC provozuje na satelitu Astra 2D, 28,2 stupně východně.

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).