Hlavní navigace

Austrálie digitalizuje rozhlas, Španělsko zkouší DVB-H

2. 11. 2005
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Autor: 115393
2. 11. 2005

Austrálie se připravuje na zavádění digitálního rozhlasového vysílání. Ministryně pro komunikaci, informatiku a umění, senátorka Helen Coonanová?, představila 14. října plán, podle kterého má Austrálie spustit digitální rozhlas ve formátu T-DAB, někdy nazývaném také Eureka 147. Dosavadní komerční i národní vysílatelé budou mít na územích, kde šíří signál, šestileté období hájení, ve kterém nedostane licenci žádný nový subjekt. Kdokoli další ale bude moci vysílat tam, kde pokrytí zatím chybělo, a to bez nutnosti jakékoli žádosti.

Ze spekulací australských médií vyplývá, že si ministryně přeje co nejrychlejší průběh digitalizace rozhlasu, aby předešla možné kritice svých vládních kolegů. Partneři jí vyčítají, že vláda už před třemi lety rozdělila frekvence pro digitální televizi, ale kvůli nedostatečné propagaci přijímá signál digitálně pouze každý osmý divák. Šestileté rozhlasové moratorium zvýhodňující současné vysílatele se stalo terčem kritiky. Řádného vysílání se kvůli němu nebude moci zúčastnit například společnost World Audio, která v Austrálii s experimentálním digitálním rozhlasem začala. Stávající analogové stanice dostanou naproti tomu frekvence zdarma, ale očekává se od nich, že za ušetřené finance budou rychleji vyvíjet nové služby a programy.

Ministryně rozhodla, že se pro kompresi digitálního vysílání v Austrálii použijí nejnovější prostředky a každé stanici připadne datový tok 120 kbit/s. Díky novému typu komprese by měl i tento úzký tok umožnit dostatečnou šíři přídavných služeb. Zpravodajské nebo debatní programy, které nevysílají hudbu, budou moci spustit například i non-stop dopravní textové zpravodajství, které se bude zobrazovat na displejích přijímačů.

Digitální vysílání rozhlasu v Austrálii by se mělo rozšířit nejprve ve velkých městech. Pokud uspěje, bude proces pokračovat i na venkov a do okrajových částí kontinentu. Vláda zatím sice nerozhodla, zda menším regionální vysílatelům přispěje dotací na rozvoj infrastruktury vysílačů, ale všeobecně se předpokládá, že tento krok učiní. Podobně se před časem zachovala totiž i při udělování dotací lokálním televizním za stejným účelem. Plán digitalizace rozhlasu zatím neurčil, kdy dojde k vypnutí analogového vysílání, podle odborníků by to mělo být až za deset let.

ebf - tip - debata

Ve Španělsku zahájili experimentální vysílání ve formátu DVB-H, tedy mobilní televize. Testy probíhají v okolí Barcelony a Madridu, účastní se jich pět set uživatelů se zapůjčenými přijímači. Diváci mohou a do konce února přístího roku přijímat 15 televizních stanic.

Zdroj: Digitální portál ČRo a Digital Broadcasting Australia

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).