Hlavní navigace

Aktuální statistiky digitálního rozhlasu a novinky pro letošek

9. 2. 2006
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 115393
9. 2. 2006

Digitální rozhlasové vysílání ve standardu DAB je v ostrém nebo zkušebním provozu téměř ve čtyřiceti zemích světa, přijímat ho může zhruba půl miliardy lidí. Únorová tisková zpráva Světového DAB fóra nabízí přehled situace v deseti státech Asie a Evropy. Naposled byl digitální rozhlas spuštěn v okolí irského Dublinu (oblast Eire), na zahájení vysílání se připravuje také Slovinsko, konkrétně město Ljubljana. Regulátor komunikací na Maltě obdržel žádost na udělení čtyř zemských frekvencí pro DAB. Rodina standardů přidružených k digitálnímu rozhlasu (mj. DMB a nově také DAB-IP, internetové vysílání pro mobilní telefony) má letos podle Světového DAB fóra velký potenciál.

Rok 2006 je nabitý sportovními událostmi: za týden začínají zimní olympijské hry, v červnu je čas fotbalového mistrovství světa, Světové DAB fórum si všímá také pro občany ČR méně známého poháru Ryder. Poslechovost digitálního rozhlasu by měla právě v důsledku zvýšeného zájmu o sport růst, alespoň to tvrdí prognóza mezinárodní rozhlasové organizace. Německo připravuje dva testy vysílání DMB časově zasazené do doby šampionátu ve fotbale. Jeden z nich, projekt „Mi Friens“, získal statut oficiální iniciativy Evropské unie a může hospodařit s rozpočtem okolo 18 milionů eur (513 milionů korun) na dva roky. Tisková zpráva Světového DAB fóra nezmiňuje kroky zemí, které od prosazovaného standardu dávají ruce pryč. Mezi ně patří např. Švédsko a Finsko.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).