Hlavní navigace

Názor k článku 15 let datových schránek (1): Jaké to bylo na počátku? od A. S. Pergill - Ano celosvětově klekly počítače s OS Windows a...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 7. 2024 10:36

    A. S. Pergill

    Ano celosvětově klekly počítače s OS Windows a nadělaly mnoho a mnoho škod. Nás to vcelku minulo, ale mnohé státy byly postiženy hůř a dosud (informace z noci ze včerejška na dnes) některé služby nenahodily (viz Novinky.cz a další zdroje). Což je typický problém digitálních služeb.

    Problém je, že to digitální stavební řízení není plně funkční. Soudruh óbrpirát běsní, že některé stavební úřady "si dovolily" dát na portál digi agendy upozornění na tuto nefunkčnost či dysfunkčnost). Opět prošlo běžnými sdělovacími prostředky.

    Ano, počítače jsou v principu přínosem, což ovšem neplatí pro celou agendu, která se na nich provozuje. A zcela jistě to neoplatí pro nespolehlivé aplikace a funkce, které se musejí "zálohovat" paralelně vedenou papírovou agendou.
    A budu ošklivý: V "době papírové" jsem vypsal ze zkoušecího deníku ten den vyzkoušené studenty a jejich známky na papír, a ten jsem hodil do schránky studijního oddělení (fyzické, boxíku na dveřích), a tím byla pro mě administrativa vyřízena. Dnes zapisuji známky do informačního systému sám, a přitom je na tom studijním oddělení možná i pětkrát víc úředníků než tehdy. Takže kde je jaká úspora práce?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).