Hlavní navigace

Názor k článku 15 let datových schránek (1): Jaké to bylo na počátku? od Filip Jirsák - Pokud vím, tak snad ani neexistuje systém, který...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 7. 2024 19:12

    Filip Jirsák

    Pokud vím, tak snad ani neexistuje systém, který by po neúspěšném kontrolním součtu šel do nějakého seznamu přípustných výjimek (pokud tedy takový seznam vůbec existuje).
    Zase víte houby a vymýšlíte si nesmysly.

    Bylo o tom referováno na různých diskusních fórech, že se někteří lidé, zejména se rekrutující z těch, co jim RČ končí trojčíslím a ne čtyřčíslím, nemohou do různých digi služeb přihlásit.
    Což by ovšem nebyl problém chybně spočtené kontrolní číslice.

    A může s tím mít problém i ošetřující lékař, protože RČ je často uváděno při výkaznictví provedených úkonů pojišťovnám.
    Že by zrovna zdravotní pojišťovny nevěděly o problémech s rodnými čísly (o těch skutečných) je opravdu nepravděpodobné.

    Vy byste to samozřejmě radši poslal do pojišťovny na papíře, tam by to někdo opisoval (a udělal pokud možno chybu při opisování). Chybné rodné číslo by systém nepřijal, takže by pojišťovna příslušnou věc neproplatila. Zpátky by vám vrátila sjetinu s proplacenými výkony a vy byste teď musel na papíře porovnávat odeslané záznamy s proplacenými úkony a hledat, který úkon nebyl proplacen. Pak byste to zase papírově reklamoval, z pojišťovny by vám papírově přišla odpověď, že je to chybné rodné číslo. Tak vy byste zase sháněl pacienta, aby vám poskytl správné rodné číslo. A už za půl roku byste měl tu jednu platbu vyřízenou – teda pokud pacient mezi tím nezemřel.

    Pokud byla duplicitní RČ odstraněna, je to dobře, ale ještě před nějakými dvěma, třemi lety to problém byl.
    Vaše dohady nikoho nezajímají.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).