Hlavní navigace

Názor k článku 15 let datových schránek (1): Jaké to bylo na počátku? od A. S. Pergill - Věděl jsem to už předtím. Z poloviny 20. století....

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 7. 2024 14:59

    A. S. Pergill

    Věděl jsem to už předtím.

    Z poloviny 20. století. Moje RČ určitě počítačem generováno nebylo, snad ani sčotem.

    Pokud vím, tak snad ani neexistuje systém, který by po neúspěšném kontrolním součtu šel do nějakého seznamu přípustných výjimek (pokud tedy takový seznam vůbec existuje).

    Bylo o tom referováno na různých diskusních fórech, že se někteří lidé, zejména se rekrutující z těch, co jim RČ končí trojčíslím a ne čtyřčíslím, nemohou do různých digi služeb přihlásit. A může s tím mít problém i ošetřující lékař, protože RČ je často uváděno při výkaznictví provedených úkonů pojišťovnám.

    Pokud byla duplicitní RČ odstraněna, je to dobře, ale ještě před nějakými dvěma, třemi lety to problém byl.

    MMCH, za covidu jsem asi hodinu bojoval se zaplacením popelnice po internetu. Jistěže na začátku byla moje chyba, nicméně pracoval jsem z půjčeného ntb bez numerické části klávesnice (takový bych si nikdy nekoupil), a tak jsem místo nuly zadal O (leží hned vedle). A neustále mi to hlásilo "rodné číslo neexistuje". Pochopitelně, pokud by autor aplikace nebyl oligofrenní IT odborník, tak by
    1. Použil na ten web font rozlišující nulu a velké o
    2. V chybovém hlášení by se objevila informace, že součástí zadaných znaků je písmeno
    Ale já jsem jen hloupý doktor, IT odborníka něco takového napadnout nemůže.
    Takže raději sjedu na magistrát, než bych zase bojoval s oligofrenikem sepsanou pochybnou aplikací "digitální státní správy". A, pochopitelně takto mizerně dělané digitalizaci nijak nefandím.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).