Hlavní navigace

Názor k aktualitě Velká prohra Applu: má doplatit přes 13 miliard eur na daních, rozhodl Soudní dvůr EU od Danny - To si ale vyridte se zakonodarci, ty pisou...

  • 10. 9. 2024 14:57

    Danny

    To si ale vyridte se zakonodarci, ty pisou legislativu. Za to zadnej korporat (primo) nemuze. Ano, slozita (nejen danova) legislativa pochopitelne zvyhodnuje ty, ktere maji v kapse balik penez na pravniky, kteri vas tou legislativni dzungli protahnou. Nemusime pro priklady behat daleko - i v nasi legislative je to videt kazdou chvili, ze pres poslance protecou doslova paskvily stylem "jejda, toho jsme si nevsimli" - protoze zakonodarci nedokazou domyslet souvislosti. Jenze z legislativniho procesu se namisto studia dopadu take stala estrada, kdy se hodiny zvani u pultiku - ale o vecech, ktere s prijimanymi zakony casto vubec nesouvisi.

    A nejrovnejsi a nejferovejsi prostredi se fakt nedefinuje tak, ze potrestate ty uspesne. A zacina to uz u tech dani - proc by maly mel platit (procentuelne) nizsi dan ze zisku nez ten vetsi? Copak je na tom ferovyho? Ale presne tohle ta legislativa dela - vysledkem je, ze se hledaji diry v ulevach a vyjimkach, kterymi je ta danova legislativa doslova protkana a na ktere si bud najmete nekoho, kdo se v tom vyzna a ukaze vam je... a nebo jste blbej a platite, co nemusite. Desitky ruznych vyjimek - to je skutecna pricina problemu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).