Hlavní navigace

Názor k aktualitě Ústavní soud zrušil části zákona o EET, včetně evidence plateb kartou od Ivan Nový - Jeden z ústavních principů byl EET prolomen, ústavní...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 12. 2017 10:18

    Ivan Nový (neregistrovaný)

    Jeden z ústavních principů byl EET prolomen, ústavní soud vydal de facto výrok - účel světí prostředky - protože ve zdůvodnění uvedl, že EET je možno využívat, protože slouží "bohulibému" účelu (nikoliv ale křesťanskému Bohu, ten stanovil horní hranici pro daně 10%) výběru daní.

    A to zásadně promění naše právní prostředí. Například stejně lze argumentovat, že kvůli bohulibému účelu, určenému státem, například ochrany uprchlíků, bude možno vyvlastňovat nemovitosti a přesídlovat původní populaci násilím.

    EET je jen začátek. V Číně už mají sociální konto, kde pomocí centralizovaného systému sledují všechny dostupné informace vztažené k danému občanovi, tedy záběry z kamer, záznamy z e-shopů, jeho komentáře na sociálních sítích atp. Za to je bodován, a podle stavu svého sociálního konta, může čerpat různé výhody. Například pokud jeho sociální konto je dost vysoké, může cestovat letadlem, má právo získat pas, lepší zaměstnání, cestovat po Číně, nebo koupit si ve vlaku místo do lůžkového vagónu atp. Pokud ho nemá, je mu to vše odepřeno.

    Nyní je přihlášení do tohoto systému dobrovolné, po roce 2020 bude povinné pro všechny. Už dnes se na seznamkách objevují muži, kteří se honosí svým sociálním kontem, jako vhodná partie (v Číně chybí kolem 200 milionů žen, díky politice jednoho dítěte)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).