Hlavní navigace

Názor k článku
Tendr na českou mezinárodní bránu eIDAS potřetí vyhrál CZ.NIC od Filip Jirsák - Rád bych si přečetl článek, kde by bylo...

  • Včera 17:38

    Filip Jirsák

    Rád bych si přečetl článek, kde by bylo popsáno, jak přihlašování osob dle eIDASu v mezinárodním prostředí funguje.

    Např. jestli může Polák (obecně někdo s občanstvím v EU mimo ČR) mít NIA identitu od MojeID (resp. od poskytovatele identity z jiného státu, než jehož je občanem). A jestli pak bude mít české nebo polské BSI. Jestli se Ukrajinci s vízovým štítkem (tj. jsou v ROBu) a mají českou NIA identitu mohou přihlásit přes bránu ke službám jiných států EU. A pokud může cizinec získat eIDAS od poskytovatele identity v jiném státě EU, jak to vypadá, když se pak přihlašuje ve své domovské zemi. Tj. kdyby třeba Čech získal identitu třeba od nějakého španělského poskytovatele identity a přihlašoval by se přes mezinárodní bránu k české NIA, zda dostane české BSI (a to samé, jako kdyby se přihlásil třeba přes českou Bankovní identitu), nebo zda bude mít z pohledu eIDASu dvě (nebo více) různých identit.

    Případně jestli MojeID je poskytovatelem identity jenom vůči české NIA nebo i vůči nějaké zahraniční NIA (tj. že by se třeba Slováci mohli ke Slovenské NIA přihlašovat přímo přes MojeID, bez použití mezinárodní brány. Nebo jestli existuje nějaký jiný takový multistátní poskytovatel identity.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).