Hlavní navigace

Názor k aktualitě Pořad 168 hodin končí, Nora Fridrichová v ČT zůstává od Filip Jirsák - Ten s přezdívkou: Liberální demokracie si právě zakládají...

  • 29. 7. 2024 15:01

    Filip Jirsák

    Ten s přezdívkou: Liberální demokracie si právě zakládají na tom, že jako nejvyšší hodnotu chrání univerzální lidská práva.

    Proto je součástí ústavního pořádku ČR hned jako druhý ústavní zákon Listina práv a svobod, která začíná tímto:

    Lidé jsou svobodní a rovní v důstojnosti i v právech.

    A kdyby to někomu nebylo pořád jasné, pokračuje v článku 3 takto:

    Základní práva a svobody se zaručují všem bez rozdílu pohlaví, rasy, barvy pleti, jazyka, víry a náboženství, politického či jiného smýšlení, národního nebo sociálního původu, příslušnosti k národnostní nebo etnické menšině, majetku, rodu nebo jiného postavení.

    Ale tak aspoň že už se ti, kteří mají plnou pusu woke a progresivismu odkopávají a přiznávají, že chtějí lidská práva jenom pro některé.

    Nesvéprávní nejsou žádnou skupinou. Protože jsou lidé rovní a svobodní v důstojnosti a právech, ale nejsou rovní ve schopnostech, u některých lidí ta ochrana práv vypadá v praxi jinak, než u jiných. Pokud někdo nemá dostatečnou mentální kapacitu na to, aby se v některých věcech rozhodoval sám, nezajistíte mu důstojnost a svobodu tím, že ho necháte se rozhodovat nahodile nebo ho někým zmanipulovat, ale někdo v dané oblasti bude rozhodovat za něj, ale v jeho prospěch. To neznamená, že by ho dotyčný vlastnil – ne, pořád musí rozhodovat ve prospěch toho, kdo není schopen se rozhodovat sám, musí rozhodovat tak, aby byla naplněna práva dotyčného. A pokud tak činit nebude, bude zbaven odpovědnosti za toho člověka a tu odpovědnost dostane někdo jiný. Je to tak v případě dětí (za které rozhodují tam, kde je to nutné, jejich rodiče), nebo v případě lidí s omezenou způsobilostí k právním úkonům. Opakuji ještě jednou – to neznamená, že ta práva nemají. Mají je pořád, ale nejsou schopni je hájit – a proto, aby byla zachována rovnost a svoboda, musí jejich práva a důstojnost hájit někdo jiný.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).