Hlavní navigace

Názor k aktualitě Nešlo o útok, ale chybu v updatu, vysvětluje CrowdStrike příčiny obřího IT výpadku od Filip Jirsák - Jaderná elektrárna je projektovaná tak, aby výpadek řídícího...

  • 22. 7. 2024 8:43

    Filip Jirsák

    Jaderná elektrárna je projektovaná tak, aby výpadek řídícího systému vede do bezpečného stavu, i za cenu zastavení výroby elektřiny. Tedy přesně to, co psal Danny – raději bezpečnost než za každou cenu zachovat nebezpečný provoz. Navíc ten hlavní řídící systém elektrárny asi nebude jeden, ale bude tam stejný záložní, který se neaktualizuje hned spolu s hlavním. A věci podstatné pro bezpečnost elektrárny se dají řídit i bez toho řídícího systému.

    Revertnutí změn po nepovedené aktualizaci v tomhle případě také nebude triviální. Aktualizován byl běžný datový soubor. Asi byste nechtěl, aby vám návrat k předchozímu stavu systému smazal i všechna uživatelská data. Takže by to znamenalo, že by běžná aplikace v uživatelském prostoru musela umět zaregistrovat některé soubory, že jsou součástí systémových snapshotů. Navíc takové snapshoty by vznikaly několikrát denně – je otázka, zda je na to systém systémových snapshotů Windows stavěn.

    Řešitelné to je, ale dosud asi nikdo neměl takovou potřebu – zejména když tu potřebu mají externí firmy, ale naimplementovat to musí Microsoft.

    A co se týče kontroly aktualizace – pořád zapomínáte na to, že je to aktualizace definic bezpečnostního softwaru. Každá minuta zdržení znamená, že někde projde útok, který už umíte zastavit. To neznamená, že se má nová verze vyrolovat ven za každou cenu bez otestování – ale váš přístup, že vůbec neberete ohled na čas, je opačný extrém.

    Ono jak se ukazuje, ti potenciální útočníci si vždycky najdou kreativně nějaký způsob, jak situace zneužít. Na Rootu psali moc zajímavou informaci, kolik podvodných domén s "řešením" problému stihlo vzniknout včetně toho, že útočníci v latinské americe pod záminkou zasílání opravy šířili malware...
    Tohle ale není argument proti aktualizacím. Tohle je argument jenom pro potřebu vzdělávání lidí ohledně práce s informacemi. Útočníci si vždycky najdou nějakou záminku. A třeba sopkám, zemětřesení, tornádům, erupcím na Slunci a dalším přírodním jevům asi těžko budete vysvětlovat, že musí myslet na to, že jejich akce může být záminkou pro podvodníky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).