Hlavní navigace

Názor k aktualitě Markíza v případě potřeby využije technickou pomoc TV Nova od Pamětník - Koněv musel do poslední chvíle bojovat s Němci...

  • 3. 6. 2024 15:21

    Pamětník

    Koněv musel do poslední chvíle bojovat s Němci hlavně proto, aby jim nedovolil se dostat do přece jen snesitelnějšího zajetí na území Německa, nebo krátkodobou službu na mírnění válečných škod v Západní Evropě. Jak dopadli zajatci v Rusku, či lépe na Sibiři, to se dá snadno dohledat i s procenty, která to mnohaleté "ruské" zajetí přežila.

    Američané stihli za pouhých 19 dnů, kdy osvobozovali ČSR, ztratit 350 životů a celkem činily ztráty 1230 osob ze 150 000 účastníků tažení. Nesmíme zapomenout, že mezi Německem a Protektorátem byly i Sudety, které nebyly z pohledu místního obyvatelstva osvobozovány, ale okupovány. Jako kluk jsem prožil pár let na Šumavě v domě, kterému ještě v roce 1965 chyběl kus rohu, který byl zničen výbuchem amerického tanku, který zlikvidoval panzerfaustem kluk z Hitlerjugend. Na zahrádce jsme ještě mnoho let po válce při rytí nacházeli roztrhané náboje různých kalibrů, které zbyly po vybuchnutém tanku USA a já tím plnil povinný školní sběr barevných kovů. Ne tedy všichni Němci jen toužili po americkém zajetí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).